Aug 30

Guvernul Boc a produs românilor mai mult rău decât au produs toate guvernele postdecembriste luate împreună. Ultima ticăloşie a guvernului portocaliu a fost emiterea unei Ordonanţe privind impozitarea veniturilor pe baza liberei iniţiative şi a drepturilor de autor, ordonanţă numită şi „Ordonanţa umilinţei”.
Să recapitulăm. Fiind informat că bugetarii nu l-au votat pentru al doilea mandat de preşedinte, Băsescu şi-a jurat să se răzbune pe ei. Aşa că l-a chemat pe Boc la ordin şi i-a cerut să reducă cu 25% lefurile bugetarilor, susţinând că aşa au cerut cei de la FMI. Când FMI-ul a declarat că ei n-au impus o astfel de măsură, Băsescu şi Boc au declarat la unison că numărul angajaţilor bugetari este prea mare şi că nu sunt decât două căi de echilibrare. Disponibilizările sau reducerile de salarii. S-a recurs la ultima măsură.
Cu lefurile ciuntite, bugetarii nu s-au solidarizat şi n-au ieşit în stradă. Ceea ce l-a încurajat pe Băsescu să se răzbune şi pe ceea ce urăşte el mai mult: intelectualitatea ţării. Din nou l-a pus pe Boc să dea o ordonanţă prin care să impoziteze toate veniturile realizate prin activităţi de liberă iniţiativă şi drepturi de autor. Cine intră în această categorie: academicienii, profesorii universitari, scriitorii, artiştii, oamenii de cultură, jurnalişti, cercetători în diferite domenii etc. Numărul acestora fiind apreciat pe la vreo 500 de mii. Vreme de 90 de ani, actorul Radu Beligan, un titan al scenei româneşti n-a fost umilit nici măcar de regimul comunist venit la putere în 1947, cum l-a umilit, acum în prag de a trece la cele veşnice, guvernul portocaliu.
Intelectuali de frunte ai ţării, cu pretenţie de lideri culturali naţionali, precum Patapievici, Liiceanu, Pleşu, Cărtăterscu, fervenţi susţinători ai preşedintelui Băsescu, s-au trezit acum că personalitatea lor de oameni culturali este terfelită şi umilită într-un mod greu de conceput.
Inchizitorii erau renumiţi pentru mijloacele de tortură născocite şi aplicate celor consideraţi eretici. Dar aceste torturi provocau dureri fizice, dureri care încetau odată cu oprirea torturii. Umilinţa la care Guvernul Boc i-a supus pe intelectualii ţării este o tortură pe lângă care torturile inchizitorilor devin mici dulcegării. Căci ce poate fi mai umilitor decât faptul de a-l vedea pe un intelectual de frunte al ţării stând la coadă la Fisc şi să primească observaţii de la funcţionarul semianalfabet de la ghişeu că nu ştie să completeze o declaraţie de impunere. Tortura psihică inventată de Băsescu şi Boc este groaznică, malefică şi demolatoare. Tortura psihică lasă urmări grave asupra personalităţii celui umilit. Ceva se rupe în interiorul său, echilibrul psihic dispare, iar puterea minţii sale nu va mai fi concentrată asupra creativităţii şi asupra propriilor remuşcări că este umilit public.
O astfel de tortură se potriveşte perfect cu caracterul malefic al preşedintelui Băsescu şi cu slugărnicia lui Boc faţă de acesta. Umilit permanent de preşedintele Băsescu, compromis publica ca profesor universitar de drept constituţional şi ca om politic, premierul Boc se simte fericit că umilirea lui este acum extinsă şi asupra categoriei sociale din care se consideră că face parte.
Guvernul Boc, aceşti portocalii ce s-au constituit în piaza rea a poporului român, va trebui să dea socoteală pentru faptele lor nesăbuite, în frunte cu preşedintele Băsescu.
Se apropie decembrie. Poate că românii îşi vor aminti de acel decembrie 1989 şi vor acţiona în consecinţă, scuturând-şi de pe grumaz jugul portocaliu. Pentru că altă cale de a scăpa de blestemul portocaliu nu mai văd.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia