Sep 07

Începând de ieri seară, în fiecare zi de luni, în cadrul emisiunii „Chestiuni de lămurit” de pe Tv SOMAX, se va face bun top al primilor 20 de politicieni botoşăneni. Topul se va realiza ţinându-se cont de anumite criterii, printre care activitatea politică şi implicaţiile ei, popularitatea, performanţele profesionale, comportamentul civic etc. Ierarhizarea în top se va face prin cumulul opiniilor exprimate de trei evaluatori: opiniile exprimate de populaţie la adresa de mail [email protected] şi prin sondaje stradale televizate, opiniile jurnaliştilor din mass media botoşăneană şi opiniile realizatorului emisiunii de luni seara Dorin Behenartu cu invitaţii său Val Guraliuc şi subsemnatul.
Topul realizat îşi propune să dezvolte spiritul civic şi educaţia politică a botoşănenilor dar şi mediatizarea activităţii politicienilor. Săptămânal, politicienii vor putea urca sau coborî în top, vor putea intra sau vor fi eliminaţi din primii 20.
Pe lângă dezvoltarea culturii politice a cetăţenilor şi a creşterii gradului lor de participare la dezbaterile publice, topul îşi mai propune dezvoltarea autocenzurii din partea politicienilor în sensul că ei se vor simţi mult mai responsabili atunci când vor lua o decizie care va influenţe pozitiv sau negativ viaţa economică, socială, culturală, administrativă  şi politică a unei comunităţi administrative sau la nivel de judeţ.
Va fi moderată activitatea parlamentarilor, a liderilor de partide politice, a consilierilor judeţeni şi locali, a puterii executive de la nivel de judeţ, municipale şi orăşeneşti. Pentru început, primul top se va anunţa public în emisiunea viitoare, fără a se avea pretenţia că va fi un top sută la sută conform cu realitatea. Topul va fi baza de pornire în dezbaterile publice, el urmând a fi reactualizat săptămânal. La sfârşit de lună se va stabili un top final, un fel de clasament al primilor 20 de politicieni judeţeni.
Emisiunea este o noutate pentru botoşăneni şi se aşteaptă o amplă implicare a cetăţenilor prin a-şi exprima părerile vizavi de persoanele incluse în top şi locul ocupat, urmând a face propuneri pentru următorul clasament.
Realizatorii emisiunii au convingerea că o astfel de emisiune va deschide pofta botoşănenilor spre a se angaja în dispute publice pe probleme care-i privesc în mod direct, sancţionând sau încurajând prin propunerile de top activitatea politicienilor locali.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia