Sep 08

Ionuţ Amarinei este botoşănean get-beget. S-a născut, a copilărit, a învăţat şi s-a realizat pentru viaţă în Botoşani. Şcoala primară şi gimnaziul le-a urmat la Şcoala nr. 14 Botoşani, după care a urmat cursurile Seminarului Botoşani, fiind hirotonisit preot. Ca preot a primit parohia satului Cândeşti, numit şi Cândeştiul Bucovinesc sau Rusesc pentru că satul este locuit de ucraineni, unii bătrâni vorbind foarte greu româneşte.
N-a fost uşor pentru preotul Amarine să treacă de la viaţa civilizată a oraşului Botoşani la cea din mediul rural, mai ales într-o localitate unde limba română este vorbită rar şi stâlcit.. Să mai adaug faptul că satul Cândeşti este un sat cu locuitori îmbătrâniţi, cu foarte multe femei singure şi cu multe probleme familiale de ordin social.
De la preluarea parohiei, preotul s-a lovit de o serie de neînţelegeri şi chiar acte de duşmănie. Oamenii din sat au alt ritm de viaţă, alte obiceiuri, le cam trag la măsea, ţuica de sfeclă fiind un lichid care se găseşte mai în fiecare casă. Biserica satului, una veche şi declarată monument istoric este în prag de prăbuşire. Şi clopotniţa veche nu mai rezistă mult în picioare.
Aşa că preotul a început munca de la om la om, în primul rând să-i readucă pe localnici cu faţa către biserică.
A început să strângă bani, puţin câte puţin, şi a ridicat o casă praznicală, o clopotniţă nouă, a renovat casa parohială. În demersurile sale s-a bucurat şi de sprijinul moral şi financiar al fostei mari campioane mondiale şi olimpice la caiac-canoe Elisabeta Lipa, care încă vine frecvent în satul său natal la părinţi.
Preocupat şi de viaţa oamenilor, preotul a observat că doi fraţi oligofreni, fraţii Voloşeniuc, trăiesc într-o mizerie cumplită iar trupul lor este mâncat de viermi. I-a mobilizat pe oameni şi le-a curăţat casa, din care a scos multe faetoane de mizerie. I-a spălat, i-a dus la medic, le-a asigurat şi le asigură cu sprijinul sătenilor hrana zilnică. Deşi fraţii aveau dreptul la o pensie pe caz de boală, nimeni nu s-a interesat de soarta lor. Nici cei de la primărie, care aveau o astfel de obligaţie..
Când preotul i-a scos mizeria din casă şi pe ei din mizeria corporală, unii săteni au început a cârcoti asupra preotului pe motiv că urmăreşte ceva, că nu degeaba îi ajută pe oligofreni.
Chiar şi la Primăria Cândeşti, când am stat de vorbă cu primarul Ciornodolea, căruia ani la rând nu i-a păsat de cei doi fraţi şi nu le-a întins o mână de ajutor, mi-a spus mai pe ocolite că preotul nu-i îngrijeşte degeaba, că urmăreşte ceva.
Însă cel mai dureros a fost pentru preot să constate că şi cei din comisia de expertiză medicală, în faţa căreia i-a dus pe fraţii oligofreni, l-au întrebat ce-i iese din afacere.
Aşadar, în România, dacă faci acte de caritate eşti privit ca pe un paria. Nimeni nu mai crede că cineva poate face ceva pentru aproapele lui fără a fi răsplătit. Însă cel mai grav este că s-a ajuns în situaţia ca nici preoţii să nu mai fie crezuţi că întind o mână de ajutor unui neajutorat în mod dezinteresat.
Cu toate acestea preotul Ionuţ Amarinei continuă să se lupte cu mentalitatea localnicilor, să le schimbe proastele obiceiuri, să adune în jurul bisericii şi să se ajute reciproc. Chiar dacă oamenii îl privesc cu o anumită suspiciune, încep să-i urmeze poveţele.
Din păcate pentru lumea noastră de astăzi, preoţi ca Ionuţ Am,arinei sunt puţini, tot mai rari. Majoritatea preoţilor, mai ales tineri, sunt mânaţi de alte interese, ceea ce umbreşte şi umanismul preotului din Cândeşti.
Stă în firea noastră să-i criticăm pe cei care fac ceva pentru noi, timp în care noi stăm cu mâinile sub braţ şi privim pasiv, chiar cu milă dacă nu cumva cu dispreţ.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Preot suspectat de toată lumea”

  1. 1. traian Says:

    Doamne ajuta ! M-a impresionat preotul acesta. Cum as putea sa intru in contact cu el ?
    Nr .meu de tel.0734195527
    Astept un raspuns .

  2. 2. traian Says:

    Domnule Rotaru,scrieti-mi va rog un MAIL

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia