Sep 10

Aseară, după ce pe Tv SOMAX s-a difuzat emisiunea Lumea lu’ Rotundu am primit mai multe telefoane, mai ales din partea persoanelor care n-au aflat că emisiunea nu se mai difuzează în ziua de vineri, ora 17.00, ci în ziua de joi, ora 20.30, aşa că n-u urmărit-o de la început. Curioşii voiau să ştie dacă cele cuprinse în reportajul intitulat „O afacere păguboasă” sunt  adevărate.
Desigur, tot ce s-a discutat în reportaj sunt fapte desprinse din realitate, fapte ajunse acum pe masa judecătorilor. Dar să rezum cele prezentate în reportaj.
În urmă cu 14 ani, botoşăneanca Brânduşa Silion a cunoscut un medic internist din Germania şi s-a căsătorit cu el. Venind anual prin Botoşani, şi având sora căsătorită cu medicul Alin Amironesei de la Ambulanţa, Brânduşa a aflat de la aceştia despre cazul unei fetiţe bolnave. Este vorba de fetiţa lui Florian Moruzi, fratele actualului subprefect Daniel Moruzi, amândoi acţionari ai societăţii botoşănene „Casa pâinii”.
Cum medicul german era un mare sufletist, a invitat familia lui Florian Moruzi în Germania, pentru a-i consulta fata şi stabili un diagnostic cât mai precis. Împrietenindu-se cu medicul german, din vorbă în vorbă, fraţii Moruzi i-au propus acestia să devină acţionar la societatea Casa pâinii. S-au înţeles şi i-au vândut medicului 20% din acţiunile firmei contra sumei de 120 mii euro. Tranzacţia a avut loc în anul 2006.
După ce fraţii Moruzi s-au văzut cu banii intraţi în firmă, la vreo patru săptămâni au încercat o majorare a capitalului. O şmecherie veche pe la noi, un fel de inginerie financiară prin care îţi poţi păcăli partenerul de afaceri, dacă acesta nu este atent la ce i se întâmplă. Brânduşa şi soţul ei medicul german şi-au dat seama că fraţii Moruzi vor să-i păcălească. Aşa că au cerut fraţilor Moruzi răscumpărarea celor 20% din acţiuni sau, în caz contrar, le vor vinde altei persoane interesate.
Fraţii Moruzi au acceptat răscumpărarea contra sumei de 1500 mii euro. Au semnat cu medicul şi o ofertă de cumpărare, iar pentru că nu aveau lichidităţile necesare, s-au înţeles să achite lunar suma de 3000 euro, începând ncu ianuarie 2009. Au plătit această sumă până în septembrie 2009, când au stopat plata pe motiv că nu mai au bani. În noiembrie 2009 moare şi medicul german, Brânduşa devenind unicul său moştenitor.
Pentru că fraţii Moruzi nu mai voiau să-i dea banii, aceştia au fost chemaţi în judecată. Procesul se judecă la Tribunalul Botoşani, numai că Brânduşa are mari probleme. Judecătorul de dosar îi face fel de fel de şicane, îi cere fel de fel de documente şi caută tot felul de motive pentru a da noi termene de judecată.
Marţi, 7 septembrie, a avut termen de judecată. Brânduşa a depus la dosar traduceri legalizate de pe documentele din Germania cum că ea este unicul moştenitor al medicului. Numai că judecătorul i-a cerut şi actele în original, adică în limba germană.
 Spre surprinderea judecătorului, Brânduşa avea la ea şi actele originale pe care i l-e a pus la dispoziţie în copii făcute în timpul procesului.
Judecătorul de dosar nu s-a lăsat învins şi i-a cerut noi acte, precum chitanţele cu care firma i-a plătit anumite sume de bani în cursul anului 2009. Brânduşpa şi-a dat seama că este şicanată şi a replicat că este umilită şi înjosită pe banii ei, că în Germania judecătorii sunt imparţiali şi dialoghează cu părţile aflate în litigiu, fără a le căuta nod în papură.. Probabil că asta a şi aşteptat judecătorul, răbufnirea Brânduşei, aşa că a pus jandarmul de şedinţă s-o evacueze din sală, umilind-o şi mai abitir.
Brânduşa crede că judecătorul este influenţat de Daniel Moruzi, actualul subprefect şi că se încearcă să nu i se mai dea nici un ban.
Am întrebat-o pe Brânduşa dacă n-a încercat să se înţeleagă cu fraţii Moruzi şi fără a se mai judeca. Mi-a spus că a fost în audienţă la Daniel Moruzi, în calitatea acestuia de subprefect, dar că în afară de promisiunea că va discuta cu fratele său nu i s-a dat nici o garanţie că-şi va primi banii.
Povestea Brânduşei este teribil de adevărată şi demonstrează cât de degradat este mediul de afaceri românesc. Reportajul va fi difuzat în reluare pe Tv SOMAX, luni, 13 septembrie, ora 10.00. Cine nu l-a urmărit, merită să facă un efort şi să-l vadă. Lumea lu’ Rotundu nu-i numai o lume a unei clase politice ticăloşite ci şi a unei justiţii asemănătoare.
Ioan Rotundu

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia