Sep 13

Interesantă emisiunea realizată vineri seară pe Tv SOMAX de către jurnalistul Dorin Bejenaru. A fost o emisiune de dezbatere publică în care invitaţii din mediul politic au putut fi întrebaţi în direct, din studio, de către reprezentanţii clasei civile despre politica promovată de partidele pe care le reprezintă.
La dezbatere au participat trei reprezentanţi de partide : deputatul Cătălin Buhăianu – PDL, senatorul Gheorghe Marcu – PSD şi Gheorghe Sorescu – vicepreşedinte PNL.
Dezbaterea a fost una activă, cei trei politicieni având de răspuns atât la întrebările jurnalistului cât şi la cele venite din partea reprezentanţilor societăţii âcivile. Am să comentez doar două aspecte, care mi s-au părut a fi cele mai interesante şi mai apropiate de interesele botoşănenilor.
Pus să prezinte eventualul program de guvernare al PSD de scoatere a României din criza economică, senatorul Gheorghe Marcu a vorbit în acelaşi stil în care ne cuvânta pe vremuri Ceauşescu. A lipsit din încheierea sa îndemnul de a face totul şi de a fi fruntaşi în lupta cu criza, chiar pe primul loc la nivel de ţară.
Am remarcat că cei din PSD nu au un program capabil să guverneze ţara şi s-o scoată din rahatul în care au băgat-o marinarul depravat, beţivan şi ticălos Băsescu împreună cu cel care a reuşit să umilească şi umilinţa umană, vuvuzela Emil Boc.
România nu poate fi scoasă din marasmul economic actual cu generalităţi de genul vom investi, vom crea locuri de muncă, vom asigura protecţie socială etc.
Priveam la senatorul Marcu şi nu-mi venea a crede că el ne dă nouă, botoşănenilor, lecţii de economie, de macroeconomie. El, Marcu, botoşăneanul care n-a fost capabil să-şi gestioneze profitabil propria sa afacere cu lanţul de magazine M48 şi următoarele, ne dă acum lecţii de salvare economică naţională. Trebuie să ai mare tupeu, o mare doză de nesimţire şi lipsă de respect faţă de comunitatea din care faci parte, care te cunoaşte şi căreia i-ai cerut votul pentru a accede la putere, ca să i te prezinţi pe post de profesor în ştiinţe economice şi să pozezi în postura de salvator.
Dar cum politicienii de azi n-au simţul măsurii, n-au respect pentru cei care i-au ales, n-au decât morbul realizărilor personale, nu trebuie să ne mire postura în care ni s-a prezentat vineri seară senatorul Marcu.
De partea cealaltă, a societăţii civile, m-a şocat modul de gândire al celor şase lideri de sindicat invitaţi, printre care şi vreo trei colonei  de armată. Doamne, la peste 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 oamenii aceştia nu s-au debarasat de limbajul de lemn, de gândirea etatizată, când statul controla şi făcea totul. La unison şi cu un limbaj cazon urât mirositor democraţiei noastre, cei trei colonei voiau ca statul să le dea, să le facă, să le îndeplinească dorinţa unui trai pe măsura gradelor lor militare, fără a se gândi de unde va lua sau ia banii acest stat.
Toţi liderii de sindicat prezenţi, inclusiv cel de la Mecanex, care are pretenţia de a reprezenta muncitorii unei societăţi private, au sărit în apărarea bugetarilor, fără să se întrebe cine sunt cei care muncesc în ţara asta ca bugetarii să-şi primească lefurile, sporurile şi alte favoruri financiare avute până acuma.
Nici unul dintre cei prezenţi n-a adus vreo vorbă de cele trei milioane de români care muncesc în ţara asta în sistemul privat şi care alimentează bugetul ţării. Nici unul n-a pus problema facilităţilor financiare pentru patroni ca să-şi poată dezvolta afacerea şi angaja forţă de muncă, nu să no disponibilizeze, cum se petrece în prezent.
S-a ajuns până acolo ca în gândirea lor cazonă cei trei colonei să ceară politicienilor ca statul să apere mărcile produselor româneşti, neştiind coloneii din armata comunistă că statul nu mai este proprietar, producător şi beneficiar, că mărcile sunt o problemă a producătorilor privaţi. Un colonel a cerut ca statul să producă în continuare mărfuri mari consumatoare de energie, ca să le cumpărăm noi. Bietul colonel n-a aflat încă de faptul că statul nu mai are fabrici şi uzine socialiste, că românul cumpără produsele ieftine şi eficiente din import şi face ceva în produsele româneşti mari consumatoare de energie.
Vineri seară, deşi nu mai era nevoie, am avut încă odată prilejul de a trece în revistă adevăratele cauze ale dezastrului nostru economic. Mă opresc la cea principală : imposibilitatea de a gândi în spiritul economiei de piaţă, atât din partea politicienilor cât şi a reprezentanţilor societăţii civile.
Nu ieşim noi din criza economică nici de acum în zece ani !

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia