Sep 18

Pe ultima sută de metri de guvernare a României, Guvernul Tăriceanu a angajat în sistemul bugetar peste 300 de mii de persoane. Tot pe ultima sută de metri a părăduit şi visteria ţării, dând bani cu nemiluita, la concurenţă cu băncile care au acordat credite pentru orice. Primarii liberali şi social democraţi au primit în trimestrul IV 2008 atât de mulţi bani că n-au reuşit să-i cheltuiască.
Acum suportăm consecinţele nesăbuite ale liberalilor. Scandalurile de la spitalele din Brăila şi Constanţa sunt generate de această supraîncărcare a schemei de personal. Câtă vreme aceste spitale au fost în gestiunea Ministerului Sănătăţii, problema nu prea s-a acutizat pentru că mai avea balta ceva peşte lăsat de liberali, adică ministerul mai avea ceva rezerve financiar.
Când ministerul a rămas fără bani, a făcut ceea ce trebuia făcut de mulţi ani: a trecut spitalele în gestiunea administraţiei locale. Numai că atât consiliile judeţene cât şi primăriile n-au bani să-i arunce pe protecţia socială, menţinând în spitale scheme de personal care se prăbuşesc sub propria greutate datorită supradimensionării. Numai la Spitalul judeţean Botoşani, în guvernarea liberală s-au angajat peste 200 de noi salariaţi, fapt despre care noi de la Jurnalul, singurii dealtfel, am scris şi am atras atenţia că se fac angajări fără nici o noimă.
Nu s-au angajat medici sau asistente sanitare, capitol la care spitalele suferă, s-a angajat personal auxiliar şi administrativ. Când medicul Cornel Enache a fost angajat managerul Spitalului judeţean Botoşani a constatat că îi plin spitalul de tâmplari, electricieni, instalatori sanitari, contabili şi alţi funcţionari de birou care nu făceau nimic altceva toată ziua decât să umble după ciubucărit iar gospodărirea spitalului să fie ultima lor preocupare.
Când a încercat să reducă acest balast de personal, liderii de sindicat au sărit ca arşi, fără să-şi pună problema că bani care ar trebui să se ducă la medicamentele bolnavilor sunt consumaţi pe meseriaşi ciubucari şi contabili care conduc evidenţe la privatizaţi.
Trecerea spitalelor mari la consiliile judeţene a adus din nou în prim plan necesitatea de a curăţa schema de personal de balastul uman. Iată de ce la Brăila, la Galaţi, ţipă toţi cei care se tem că-şi vor pierde locurile de muncă. Ţipă ultrimii angajaţi, care ştiu că vor fi primii disponibilizaţi.
Dar cu tot răcnetul lor reducerea de personal va trebui operată şi la ei şi la Botoşani. Chiar dacă manager este acum Florin Mimor, acesta nu poate aduce bani de acasă să plătească angajaţii care nu-şi justifică prezenţa în schemă. Iar preşedintele Ţâbuleac nu va putea lua banii din bugetul Consiliului Judeţean Botoşani, lăsând descoperite activităţile curente ale judeţului, numai de dragul de a nu disponibiliza personalul inutil angajat în Spitalul judeţean.
N-are decât conu’ Mişu Pârvu să dea înapoi ceea ce a primit când a efectuat aceste angajări, n-are decât să se ducă la pensie, că a muls suficient din banii publici destinaţi sănătăţii. I-ajunge câţi directori a schimbat la viaţa sa. Este timpul să fie şi el schimbat. Dar despre conu Mişu avem a mai scrie. I-am pregătit o mică surpriză pe care sperăm s-o împartă egal cu soţia sa care căpuşează la greu banii din sănătate.
Românii care muncesc în sistemul privat s-au săturat să transpire zilnic, muncind ca robii ca să plătească puzderia de bugetari. Toţi bugetarii vor post la stat, iar când aud de sistemul privat parcă aud de dracul. Acesta este şi motivul pentru care numai ameninţă cu greve, dar nu trec la fapte. Se tem pentru locul lor de muncă călduţ şi aducător de ciubucuri.
Povestea liderilor de sindicat că pleacă funcţionarii de la stat şi rămânând posturile libere, ceea ce dăunează grav activităţii cetăţeneşti, este o poveste de adormit copii. Şi dacă li se va tăia încă 25% din leafă, tot nu se vor duce la muncă în sistemul privat. Sunt categorii de bugetari la care dacă li s-ar lua toată leafa, tot nu vor pleca din funcţie. Nu leafa este principalul lor venit ci postul deţinut.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia