Sep 20

Vineri, săptămâna trecută, în cadrul emisiunii Chestiuni de lămurit de pe Tv SOMAX, moderatorul Dorin Bejenaru i-a avut ca invitaţi pe parlamentarii botoşăneni senator PDL Dan Humelnicu şi deputatul PSD Andrei Dolineasci iar din partea PNL pe Cătălina Lupaşcu – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani. Ca temă de discuţie a fost propusă expulzarea ţiganilor de prin ţările Uniunii Europene şi în mod special din Franţa şi Italia.
Din partea societăţii civile au participat lideri de sindicat dar şi Semiramida Balan, ţiganca ce deţine funcţia de consilier prefectural pe problemele ţiganilor dkin cadrul Prefecturii Botoşani.
Încă de la începutul dezbaterii m-a şocat atitudinea deputatului social-democrat Andrei Dolineaschi. Deputatul s-a exprimat foarte vehement şi supărat la adresa preşedintelui Băsescu şi a premierului Boc că nu s-au urcat în avion şi nu s-au dus la Paris imediat ce pe aeroportul Otopeni a aterizat primul avion cu ţiganii expulzaţi.
Dacă această atitudine şi opinie politică ar fi exprimat-o „Gogoşica parfumată” cum, mai este poreclită Cătălina Lupaşcu, nu m-aş fi mirat. Poate că aş fi exclamat ca un personaj anecdotic dintr-o povestioară a lui Petre Ispirescu: Minte de femeie! Dar acuzaţia a fost formulată de un politician cu pretenţie, care se învârte prin Bucureşti în cele mai înalte cercuri ale PSD şi ale Parlamentului României, ceea ce mă face să crede că deputatul Dolineasci şi-a creat o falsă aureolă de politician ce dă speranţe botoşănenilor.
Nu putea nici Băsescu şi nici Boc să se ducă la Paris, pentru că cei doi reprezintă poporul român şi un astfel de gest ar fi însemnat umilirea noastră ca naţiune. Reprezentanţii unui popor nu se duc la şeful de stat al altui popor decât numai când le sunt asigurate condiţiile şi garanţiile că vor fi primiţi pe picior de egalitate şi nu de inferioritate.
La Casa Albă, fie că vine preşedintele Albaniei sau al Germaniei, Barack Obama îi primeşte cu acelaşi protocol. Dacă Băsescu sau Boc s-ar fi dus la Paris, ar fi trebuit să aştepte la uşa preşedintelui Sarkozy să fie primiţi, ceea ce ar fi însemnat o gravă umilinţă adusă nouă, o umilinţă care ar fi devenit lecţie prin marile universităţi de profil ale lumii  de cum să nu faci în diplomaţie.
O vizită la nivel de şefi de stat sau premieri se pregăteşte de către serviciile diplomatice şi de protocol ale ţărilor implicate şi se anunţă din timp, ea creând un impact diplomatic în marile cancelarii ale lumii.
În situaţia cu ţiganii expulzaţi din Franţa, orice învăţăcel în ale diplomaţiei ştie că trebuia convocat în rghim de urgenţă la Ministerul de Externe al României ambasadorul Franţei şi înmânată acestuia o notă de protest iar ambasadorul nostru la Paris să fi cerut audienţă la Ministerul de Externe al Franţei şi să-şi fi exprimat dezacordul asupra măsurii luate, uzând de drepturile conferite cetăţeanului european şi recunoscute de CEDO. Aceasta era calea oficială de a se proceda în cazul ţiganilor expulzaţi din Franţa.Sunt informaţii care fac parte din cultura generală a celor cu aplecare spre cunoaştere.
Nu s-a procedat aşa pentru că Ministerul de Externe al României a ştiut din timp de măsura care se va lua iar preşedintele Băsescu a fost informat de ce va urma. Dovadă protestele noastre neconvingătoare, formale. Ne-au pus în încurcătură mai mare protestele politicienilor europarlamentari ale altor ţări europene care au acuzat Franţa de discriminare rasială. Ne-au pus în încurcătură protestele societăţii civile franceze. Însă şi protestele europarlamentarilor şi cele ale societăţii civile franceze sunt motivate de interese politice proprii şi nu de grija ţiganilor români sau de aiurea. Ţiganii sunt mijlocul prin care politicienii europeni vor să-şi atingă scopul.
Repet, ţiganii sunt povara noastră istorică şi nu avem nici un drept ca să cerem primarului din Roma, oraş considerat capitala civilizaţiei lumii, ca să accepte în oraş sau împrejurimi taberele insalubre ale ţiganilor români. Cum nu putem cere primarului Parisului, oraş considerat centrul cultural al lumii, ca să tolereze în preajma turnului Eiffel sau împrejurimi cohorte gălăgioase de ţigani care nici pe departe n-au ajuns acolo pentru a munci.
Aşa privite lucrurile, domnul deputat Dolineaschi a dat cu bâta în baltă şi s-a cam făcut de râs, necunoscând cele mai elementare uzanţe diplomatice. În ce-o priveşte pe ţiganca Semiramida Balan, acesta a molfăit tot timpul două cuvinte a căror sens nu-l înţelege şi nici nu-l va înţelege: politici publice.
Poate că ar fi fost mai nimerit să fi spus ţiganca ce-a făcut pentru ţiganii săi din Baranca Hudeşti, Baranca Cristineşti, Pîrlita – Băluşeni, Balta Arsă – Corni sau  Şupitca – Coşula, cum a cheltuit banii primiţi de la guvern şi UE pentru integrarea socială a ţiganilor şi care sunt rezultatele acestor eforturi financiare.
Înb curând şi Botoşanii vor avea o mare problemă cu ţiganii. Una extrem de importantă pentru imaginea oraşului nostru. Dar despre acest aspect voi comenta într-un articol de viitor.

written by Ioan Rotundu


5 Responses to “Domnul deputat a dat cu bâta-n baltă!”

 1. 1. Mihai Popescu Says:

  Sa ne explice Semiramida Balan intr-o viitoare intalnire cum de cumatrul dumneaei,Ispir Ionel din Oneaga-Cristesti ,are casa noua si masina fara sa aibe un servici.Posibil sa aflati unde au plecat banii primiti pt integrarea romilor.

 2. 2. costy Says:

  Trebuie crezut tinerelul ,cand o sa se mai “coaca” va scoate bata din balta.

 3. 3. Doroca Says:

  Andrei se crede un mare politician şi nu mai stă de vorbă cu oamenii simpli decât dacă este o întrunire publică şi atunci o face din vârful limbii. Iată că este un politician nepriceput şpi cu mari lipsuri la capitolul cultură generală. Cât i-a cărat mapa lui Geoană n-a învăţat nimic de la acesta.

 4. 4. Lindy Says:

  Am vazut emisiunea si este de condamnat senatorul Dan Humelnicu care n-a intervenit sa-l corecteze. Ca jurist Humelnicu ar fi trebuit sa fie pe faza si sa-si sanczioneze adversarul. A avut ocazia dar n-a stiut cum.

 5. 5. INTERLOP LUI SEMIRAMIDA Says:

  wai wai tiganilor pai voi nu stiti masina aia sharanu ala este cumparat cu 2000 de euro fratilor …. proiectele ptr tigani care venea sa manange tigani o bucata de paine le baga pe fetele ei in proeiecte si pe sebi ca dor nu se satura fata doar de pula lui mihai mai trebuia sa o futa si domnu sebi …. proiectu cu caprele tot ea a mancat bani si acolo ia dat capre la primar si a luat bani si tigani muceau mai pe nimic .. cu proiectu de la dorohoi cu casele de acolo a furat si de acolo … cu proiectu de la cosula a furat si de acolo impreuna cu femeia de la primar si tot asa si multe altele .. tragea numai ptr ea si fetele iei … ea inainte era o femeie care lua copii de la stat si ii crestea sa ea bani acuma se crede mare si tare … acuma trebuie sa ii tina pe barbatu lui adina si mirabela de asta a bagat mana mai tare si in proiectu ala de la baranca .. doamna semiramida este o hoata nu a facut nimika ptr tigani nu a dat o cana cu apa macar … va pwp

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia