Sep 22

Ieri am filmat pentru Lumea lu’ Rotundu reportajul „Karakul de Botoşani”, reportaj care va fi difuzat pe Tv SOMAX joi, ora 20.30. Eroul reportajului meu este Ionică Nechifor, un inginer zootehnist îndrăgostit de creşterea oilor. Practic, pentru el oile fac parte din universul vieţii sale.
M-a impresionat trăirea sufletească cu care mi-a vorbit despre cum creşte el oile din rasa karakul, pasiunea cu care se dedică acestei ocupaţii. Ionică Nechifor este un specialist în domeniu, un specialist care după 1990 n-a clacat ca mulţi alţii din breasla profesiei sale. Obişnuit cu creşterea oilor din familie, de la părinţi, el face parte din marea şi renumita familie a crescătorilor de oi din comuna Unţeni.
 „Specialiştii” din Direcţia Sanitar – Veterinară a judeţului au interpretat abuziv normele europene din domeniu şi au desfiinţat pur şi simplu sectorul zootehnic al judeţului nu numai la nivel de fermă ci şi din gospodăria ţăranului, lăsând cale liberă importului de produse animaliere din Uniune, bine garnisite cu E-uri. Ionică Nechifor nu s-a lăsat răpus de birocraţia excesivă şi interpretările abuzive ale „specialiştilor” şi a pus bazele unei ferme zootehnice prospere. Ferma sa cuprinde câteva sute de oi karakul şi vreo 20 de vaci, toate de rasă.
Berbecii săi sunt renumiţi nu numai în judeţ dar şi prin ţară. pielicelele obţinute sunt de valoare ridicată şi-ţi răpesc inima privindu-le. Însă cel mai mult m-a impresionat modul simplu prin care valorifică laptele.
Valorificarea o face în sistem tradiţional, într-o cămăruţă sumar amenajată dar care respectă regulile igienice de bază. Laptele este închegat numai cu cheag obţinut de la miei sacrificaţi pentru pielicele şi are gustul celui cunoscut tinereţii mele, când părinţii erau de rând la stână iar eu furam câte o felie de caş verde de pe comarnic şi o mâncam  împrăştiind sare grunzoasă peste ea.
Iar ca totul să fie făcut cu adevărat gospodăreşte, Nechifor are şi un magazin în Botoşani prin care-şi vinde produsele. Fiind caş, smântână, caşcaval, urdă etc. obţinute prin preparare tradiţională clienţii nu-i lipsesc. Ba se întâmplă să fie întocmită şi listă din vreme, ca oamenii să fie siguri că nu rămânând fără produsele dorite.
Una peste alta, Ionică Nechifor este unul dintre puţinii specialişti în zootehnie care poate sta de la egal la egal cu oricare fermier european. Mai mult, le poate da lecţii în creşterea oilor din rasa karakul şi valorificarea eficientă a produselor obţinute. Din nefericire, nu toţi oierii din judeţ au avut şi au şansa lui Nechifor, majoritatea lor fiind victime ale politicii economice dezastruoase promovată de Guvernul Boc.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia