Sep 25

Aseară, la emisiunea Chestiuni de lămurit de pe Tv SOMAX, moderatorul Dorin Bejenaru a avut ca invitaţi pe consilierul judeţean, fost vicepreşedinte al CJ, Cristian Achiţei – PDL, Constantin Manolache – vicepreşedinte CJ şi PSD şi Dumitru Codreanu – consilier judeţean PRM cu statut neclar în partid.
Din partea societăţii civile au participat Marius Oroşanu – Cartel Alfa, Vasile Cojocaru – preşedinte al Partidului pensionarilor, un anume Mihăilă ce pretinde a fi preşedintele Partidului Poporului şi doi colonei de armată. Le comentez prestaţia pe rând:
Constantin Manolache a fost imprecis în explicaţii, prea general şi cam pe lângă subiectele abordate. A evitat să discute despre negocierea PSD cu PDL pe seama Legii pensiei, preferând să acuze parlamentarii PDL de fraudă la vot. Nici asupra planului de dezvoltare a judeţului Botoşani n-a demonstrat cunoştinţe profunde. O prestaţie slabă, sub aşteptări, poate şi din cauză că abia s-a întors în activitate din concediu medical.
Dumitru Codreanu nu şi-a dezminţit statutul de demagog rafinat. Printre alte lucruri trăsnite a afirmat că ţara iese din criză dacă cei bogaţi îşi aduc averile în ţară, despre lehamitea românilor de a mai munci nesuflând nici o vorbuliţă. În inteligenţa sa proverbială (să ne amintim de declaraţia sa trăsnită de la televizor făcută când era senator şi a râs tara întreagă) a mai constatat că UE şi NATO ne-au obligat la pensionări premature, din această cauză nemaifiind bani pentru pensii. Despre faptul că Iliescu a pensionat anticipat românii fără darul muncii n-a amintit. Şi-a mai dat Codreanu cu stângul în dreptul, demonstrând demagogia care-l călăuzeşte în discursurile publice, neştiind care sunt principalele directive în dezvoltarea judeţului, deşi este consilier judeţean.
Apoi a amestecat fondurile guvernamentale primite prin Prefectura Botoşani cu banii din  FDAR şi fondurile europene. Abia acum a dezvăluit că primarii liberali de la Copălău şi Darabani n-au primit bani la primărie pentru că s-a opus Florin Ţurcanu, şeful lor politic, ca răzbunare personală a acestuia, ceea ce-l face părtaş la măgăriile lui Ţurcanu.
A mai vorbit Codreanu despre turismul cultural şi marele Eminescu, el care a luptat prin toate mijloacele să pună în fruntea Memorialului Ipoteşti un economist în producţia tractoarelor. O nouă dovadă de demagogie şi făţărnicie.
Cristian Achiţei a fost cerebral, chiar dacă vădit incomodat de politica promovcată de partidul său. Liderul de sindicat Marius Oroşanu a şi recunoscut că dintre cei trei doar Cristiasn Achiţei a demonstrat că ştie bine problemele judeţului, a fost exact în afirmaţii şi a explicat la modul concret cum stau unele treburi.
Din păcate pentru el, Achiţei a fost şi inabil în a da unele explicaţii. De exemplu, a afirmat că atunci când a fost înlocuit din funcţia de vicepreşedinte al CJ a lăsat la cheie derularea a două importante programe de dezvoltare: aducţiunea de apă în localităţile judeţului şi colectarea deşeurilor. De atunci a trecut un an iar aceste programe n-au mai avansat cu nimic. A evitat să rostească numele preşedintelui Ţâbuleac ca principal vinovat şi incompetenţa manifestată de acesta. Achiţei n-a dorit să discute nici pe marginea faptului că Ţâbuleac a câştigat alegerile promiţând bani europeni şi n-a adus mai nimic. S-a lăudat cu primarul Flutur, care a adus în Botoşani aproape o sută milioane euro, numai că Flutur n-a adus aceşti bani cu sprijinul lui Ţâbuleac ci pe cont propriu.
Din partea societăţii civile nu pot să nu remarc prezenţa celui mai mare pezevenghi politic postdecembrist care este Vasile Cojocaru. N-am auzit de acest Mihăilă şi Partidul Poporului. Oricum, omul a vorbit ca pe vremuri în şedinţele PCR, încâlcit, amestecând problemele şi a folosit termeni pe care nu-i stăpâneşte, de exemplu „structura judeţului” în loc de infrastructură.
Cei doi colonei de armată, şi ei produşi ai sistemului comunist, au gândit cazon şi egoist, apărându-şi interesele tagmei fără a ţine cont de interesulgeneral şi  naţional.
Singurul care a fost pe probleme s-a dovedit a fi liderul de sindicat Cartel Alfa Marius Oroşanu.
Concluzia mea finală: avem o clasă politică ticăloşită pentru că n-avem o societate civilă puternică.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia