Sep 26

Sunt obişnuit să fiu oprit pe stradă de diverse persoane care fie mă felicită pentru vreun articol publicat în Jurnalul, fie, mai nou, pentru vreun reportaj din Lumea lu’ Rotundu. Şi ieri am fost oprit, dar nu pentru a primi felicitări, ci pentru a fi chestionat dacă ce-am filmat în reportajul „Karakul de Botoşani” aparţine cu adevărat inginerului Ionică Nechifor şi nu cumva reportajul a urmărit să-i laude pe oierii liberali, adunaţi în jurul lui Florin Ţurcanu.
Am rămas uimit de aşa o gândire, pentru că în tot reportajul în cauză nu se rosteşte nici o vorbă despre liberali sau despre Florin Ţurcanu. Prin acest reportaj am urmărit să aduc în atenţia publică şi a autorităţilor faptul că cea mai renumită staţiune de cercetări din ţară în domeniul ovinelor şi caprinelor se află într-o situaţie dezastruoasă, dar că rodul muncii de cercetare s-a transferat în domeniul privat, unde este valorificat la potenţialul maxim. Iar inginerul zootehnist Ionică Nechifor este un astfel de întreprinzător, fermier crescător de oi karakul dar şi preşedintele unei asociaţii profesionale în domeniu.
Din aceste motive am ales ca eroul reportajului meu să fie inginerul Nechifor, mai ales că tot el este organizatorul unei importante şi impozante expoziţii dedicată crescătorilor de oi, expoziţie ce va avea loc în 2 şi 3 octombrie la Staţiunea Popăuţi, staţiune care a făcut renumit Botoşaniul în ţară şi peste hotare prin calitatea excepţională a pielicelelor de miei karakul în diverse nuanţe de culoare, de la negru, brumăriu la comor şi alb.
Cei trei berbeci din reportaj sunt proprietatea lui Nechifor şi pot fi văzuţi de către oricine la ferma sa acestuia aflată peste şosea de Staţiunea Popăuţi. Nu  i-am adus de la staţiune pentru a-i filma în curtea lui Nechifor, cum a insinuat cel care m-a oprit pe stradă. Nici oile filmate nu aparţin staţiunii, iar locaţia unde le-am filmat poate fi uşor recunoscută. Stâna lui Nechifor se află pe partea stângă a şoselei care urcă dealul Unţeniului, amplasată fiind pe terenul proprietatea acestuia. Oile sunt acolo şi pot fi văzute la orice ord din zi sau noapte.
Şi pielicelele filmate sunt proprietatea lui Nechifor şi au fost scoase de la locul de păstrare chiar în prezenţa mea, rulate şi aşezate pe o masă din curte, după care le-am filmat. Nu sunt pielicele aduse de Nechifor de la staţiune, pentru a se lăuda cu ele.
În ce priveşte caşul filmat în magazin, sunt sute de martori, cumpărătorii zilnici, care port confirma  că închegarea laptelui se face cu cheag natural şi nu cu praf sintetic, aşa cum este închegat caşul care se vinde în hala din piaţă.
Nu am obiceiul să-mi regizez filmările, iar cameramanii care lucrează cu mine ştiu foarte bine acest lucru. Nici nu dau detalii despre conţinutul reportajului celui care urmează a fi filmat, tocmai pentru a nu pierde din naturaleţea comportamentului şi a nu-i da posibilitatea să denatureze realitatea. Tot timpul am în vedere două, trei reportaje iar asupra celui ales pentru filmare mă hotărăsc în dimineaţa filmărilor. Şoferul şi cameramanii află unde vom filma numai după ce urcăm în maşină. Asupra reportajului am un plan general dar detaliile şi secvenţele filmate le hotărăsc la faţa locului. Creându-mi această marjă largă de acţiune, pot da supleţe reportajului şi dinamică acţiunii. Şi nu-mi aleg decât teme pe care le stăpânesc, adică dispun de multe informaţii despre acel subiect şi nu pot fi manipulat de către personajele reportajului creându-şi o imagine pozitivă în pofida realităţii.
M-am despărţit de interlocutorul meu cu imaginaţia bogată, poate chiar obsesivă dacă nu cumva maladivă compătimindu-l. Omul este convins că toţi trăiesc după principiile sale de viaţă şi crede că dacă are bani, aşa cum s-a lăudat, poate cumpăra orice conştiinţă. Sunt mulţi oameni cu bani, dar cinstea, respectul şi cultura nu le pot cumpăra pentru că aceste calităţi se dobândesc prin multă muncă şi perseverenţă personală.
Îi garantez încă odată celui care m-a acostat pe stradă că tot ce-am filmat în ferma lui Nechifor aparţine acestuia şi nu staţiunii Popăuţi. Să-şi cheltuiască sănătos banii pe care-i are, dar pe mine nu mă pateu plăti ca să-l fac erou, aşa cum crede el că l-am făcut pe inginerul Nechifor. Doamne, ce poate face invidia din oameni !

written by Ioan Rotundu


One Response to “Doamne, ce poate face invidia!”

  1. 1. mara Says:

    De ce nu ne spuneti si noua unde-si vinde produsele inginerul Nechifor? Ma intereseaza in calitate de consumator.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia