Sep 27

Cu ceva timp în urmă, într-una diun emisiunile sale, Dan Diaconescu, care tocmai venise de la DNA, a făcut o afirmaţie asupra căreia n-am acordat prea mare atenţie. Spunea Diaconescu că DNA-ul are înregistrate vreo opt mii de ore de convorbiri ale lui Dinu Patriciu şi că a început să le prelucreze.
Din ascultarea lor s-a aflat şi despre afacerile la negru cu petrol ale lui Patriciu. Iar Diaconescu a precizat că cei de la DNA au reuşit să afle cine se ascunde sub numele de Ţâbu, o persoană importantă de prin nordul Moldovei, membru de vază al PDL, fost parlamentar al României.
Vineri, săptămâna trecută,  am avut o întâlnire cu mai multe persoane din Botoşani, toate cu funcţii grele în trecut sau în prezent. A venit vorba şi de afirmaţiile lui Diaconescu. Una dintre persoanele prezente a afirmat cu multă siguranţă că Diaconescu s-a referit la Ţâbuleac al nostru şi şi-a argumentat supoziţia.
Se ştie că Patriciu a alimentat cu combustibil la negru pe toţi marii producători de alcool. În perioada 1998 – 2004 era la modă producţia de alcool la negru. Iar ca să produci alcool la negru era necesar să ai şi combustibil necontabilizat, adică procurat la negru. Această perioadă se suprapune perfect cu perioada când Mihai Ţâbuleac, ca patron al societăţii Vinalcool Botoşani era acuzat de producerea alcoolului la negru şi comercializarea acestuia în Ucraina şi Republica Moldova.
Mai mult, Ţâbukeac a avut şi o încercare de a recupera TVA-ul pentru alcoolul exportat la negru. În acest sens a apelat la Dinu Secrieru, pe atunci senator al României (înainte de 2000) ca să intervină la şeful vămilor, Nini Săpunaru, să-i elibereze oarece documente nu tocmai în deplină legalitate.
Secrieru a avut un dialog cu Nini Săpunaru, dar acesta a apreciat prea periculoasă implicarea şi n-a muşcat. Supărat că Secrieru nu i-a rezolvat problema Ţâbuleac a părăsit PNL-ul. Avea să revină după 2000 şi să-i sufle lui Secrieru preşedinţia partidului.
Să ne mai amintim că în perioada când se producea alcool la negru Guvernul Năstase a introdus supraveghetori fiscali. Era un mod de a controla producţia la negru şi de a aduna bani la partid. Răposatul Dutcă, şi el producător de alcool la negru şi concurent al Vinalcool, mi-a destăinuit de mai multe ori înainte de-a muri că s-a săturat să producă alcool la negru şi câştigul să-l dea PSD-ului, unor poliţişti (le ştiu numele) şi agentului fiscal iar lui să nu-i rămână mai nimic. Iar Dutcă aducea combustibil la negru de la Patriciu.
Pe Ţânuleac, potrivit spuselor lui Dutcă, îl aproviuziona cu combustibil la negru Mirel Vlas, actualul patron  de la Tehnic Asist. Poate aşa se şi explică strânsa legătură dintre Ţâbuleac şi Vlas, preşedintele Ţâbuleac dându-i lui Vlas execuţia drumului judeţean Lozna – Dersca – Mihăileni la un preţ cu 60 miliarde lei mai mare decât câştigătorul licitaţiei, câştigător pe care Ţâbuleac l-a înlăturat printr-o şmecherie.
Dacă Diaconescu a fost corect în informaţie şi cel cu care am dialogat este la fel de informat, înseamnă că DNA-ul îi cam dă târcoale lui Ţâbuleac. Numai că de la presupuneri la fapte concrete este mare distanţă iar preşedintele Ţâbuleac are timp să se mai chivernisească. Cel puţin aşa spun unii primari. Dar despre acest fapt voi comenta ceva mai târziu, că mecanismul său de lucru este unul complex.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia