Sep 29

Pe seama preotului paroh din Drăguşeni circulă multe fapte care i se atribuie. Prima, şi cea mai împovărătoare pentru preot, este că a fost legatarul testamentar al familiei de profesori Crâşmaru, care i-au lăsat părintelui casa şi o avere inestimabilă constând într-o colecţie de piese arheologice aparţinătoare de cultura Cucuteni.
Că părintele a lăsat o parte din casa primită în dar să se risipească iar cealaltă parte a închiriat-o să scoată un ban în plus pentru sufleţelul său n-ar fi mare păcat lumesc. Păcatul cel mare, extrem de pământean şi totodată penal, este că piese din colecţia donată părintelui au fost găsite la vânzare pe piaţa de antichităţi din Italia, iar intermediarul afacerii pare a fi feciorul său, un flăcăiandru de vreo 27 de ani care s-a chinuit de s-a chinuit, dar în acest an şi-aluat Bacul.
Flăcăul să-i mulţumească Guvernului Boc că a mărit vârsta de pensionare la 65 de ani, aşa că, până la vârsta de pensionare,  are timp berechet să absolve şi o facultate.
Revenind la piesele arheologice ce fac furori pe pieţele italiene de antichităţi, povestea pare a fi mult mai încurcată, că doar încurcate-s şi căile Domnului. Cum nici un poliţist sau procuror n-a avut curiozitatea să le descurce, să le lăsăm aşa încurcate cum sunt.
Despre părintele Ioan oamenii locului zic că are metehne catolice. Adică îi place viaţa pe care o duc unii preoţi catolici, acera viaţă pentru care Papa de la Roma s-a dus în Anglia, înfruntând huiduielile contestatarilor săi, ca să-şi ceară scuze pentru poftele sexuale inverse ale slujitorilor săi
Mai are părintele, zic clevetitorii, obiceiul de a fi iute la mânie şi dacă nu păstrezi distanţa corespunzătoare, de-l înfrunţi, te poţi alege cu vreo scatoalcă, două, că nde înjurături nu scapă creştinul nici dacă s-ar adăposti în fundul Raiului.
Părintele nu crede în judecata divină, doar o propovăduieşte în biserică pentru creştinii de rând. Când directoarea de la şcoală i-a rrefuzat nişte ore de religie, părintele s-a dus cu pâra la judecător, nu s-a rugat la Domnul s-o pedepsească pe directoare, de exemplu, ca profesoară de chimie să confunde apa cu vinul de împărtăşanie şi să vină beată la şcoală, strigând că ea mai donează 26% din leafă Guvernului Boc..
Numai că judecătorii au judecat protestul părintelui după Codul penal şi nu după biblie. Aşa că a pierdut procesul şi odată cu el vreo sută şi ceva de milioane de lei. Directoarea l-a executat scurt, trimiţându-i la poartă un executor judecătoresc. Şi Iar Dumnezeu n-a fost de partea părintelui şi l-a lăsat pe executor să-l execute până la ultima para.
Ca să fiu sincer, când am filmat un reportaj despre dispariţia pieselor de arheologie, deşi am fost atenţionat să fiu precaut cu părintele, că-i sare repede muştarul şi-i iute la braţ, n-am prea ţinut seama de sfat. Şi bine am făcut!
Părintele a fost chiar amabil cu mine, a acceptat să filmăm în Casa Domnului, adică în biserică şi mi-a răspuns la toate întrebările fără să dea semne de nervozitate. S-a cam încurcat un pic în răspunsuri, adică la început nu-şi amintea să fi primit ceva de la răposaţii soţi Crâşmaru, dar pe măsură ce îi deschideam ochii minţii cu detalii părintelui îi revenea memoria şi în final a recunoscut totul, cu sinceritate duhovnicească, de parcă eu era preotul şi el creştinul venit la spovedanie.
Ba chiar sunt mulţumit de dialogul meu cu părintele şi nu cred o iotă din ce mi s-a şoptit despre el. Hoţul neprins este negustor cinstit, iar pe părinte nu l-a prins nimeni cu nimic. L-a cuprins doar puţină amnezie, dar şi-a revenit sprinten cu memoria, semn că încă mai poate.
Cât despre metehnele sale catolice, poate oricând obţine binecuvântarea şi iertarea Papei, că doar creştini suntem şi pe deasupra şi cetăţeni europeni care nu mai fac discriminări pe bază de sex.
Sfatul meu ar fi ca părintele s-o ţină tot aşa, iar cârcotaşilor să le aplice „metoda Băsescu”, că una peste bot nu le strică, mai ales dacă durerea le este alnată şi cu o serie de înjurături diavoleşti, că nu se cade să facă aluzie la lucrurile sfinte.
Doamne ajută, părinte!

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Doamne ajută, părinte!”

 1. 1. crestin Says:

  “În mijloc” au aşezat-o pe femeia adulteră acuzatorii săi. “În mijloc” a rămas femeia atunci când acuzatorii, unul câte unul, s-au strecurat, lăsând-o singură cu Isus. “În mijloc” au pus-o pe femeie, însă Isus era cel pe care pretindeau să-l compromită şi să-l acuze; pe Isus, de fapt, voiau să-l pună în mijloc (cf. In 8,1-11).
  Astăzi, farisei şi cărturari au aşezat “în mijloc” monstrul, clericul surprins în flagrantul delict al pederastiei şi nu l-au dus înaintea unui tribunal competent pentru a-l judeca potrivit justiţiei, ci l-au dus înaintea mamei sale, Biserica, i l-au aruncat ca pe un gunoi la picioarele sale, pentru a o pune “în mijloc” pe ea, pentru a o face de ruşine pe ea, pentru a o compromite şi a o condamnă pe ea.
  Farisei şi cărturari, lume sterilă, pântece care nu au cunoscut niciodată viaţă, nici afecţiunea, pretind ca o mamă să-l condamne pe fiul său: dacă nu-l condamnă, nu este justă; dacă-l condamnă, nu este dreaptă.
  Farisei şi cărturari aroganţi, mândri şi ipocriţi, insistă în a o întreba pe mamă: “Tu, ce spui?” Întreabă ca şi cum ei ar fi nevinovaţi de crimă pe care pretind că o combat. O întreabă acest lucru pe ea, Biserica, aceea care, aşa cum a ştiut şi cum a putut, a încercat întotdeauna să educe în dragoste şi în virtute pe fiii săi. O întreabă acest lucru pe mamă, tocmai aceiaşi care i-au distrus pe fiii săi: profeţii revoluţiei sexuale, cei care-i îndeamnă pe copii să se masturbeze, vânzătorii de pornografie, experţii în turism sexual, cei care consideră prostituţia o muncă, iar castitatea o aberaţie.
  Astăzi, Biserica, precum odinioară Isus, îi înfrunta pe acuzatori cu realitatea propriilor lor vieţi: “Cel care este fără de păcat, să arunce primul piatră”.
  Astăzi, ca şi ieri, Biserica, asemenea lui Isus, va trebui să se aplece pentru a lua asupra sa greutatea fiilor săi, vina fiilor săi, moartea fiilor săi. Atunci când se va ridica, acolo, “în mijloc”, vor fi doar ea şi fiii săi, cu o durere fără cuvinte şi cu o iubire fără măsură.

 2. 2. Cucuşor Says:

  Creştine, eşti sigur că ai toate doagele? Eu zic că nu şi pe deasupra mai eşti şi pocăit. Piei satana!

 3. 3. Creştinul protestant Says:

  O doagă???? Toate îi lipsesc săracul.

 4. 4. Dr.Constantin Burlacu Says:

  Romani, urmasi ai geto-dacilor si ai religiei divine pagane, sa nu uitati ca cele mai mari rele pe care le-ati indurat de-a lungul istorie vin de la religia judeo-crestina si cei care o reprezinta. Intoarceti-va la Dumne-Zeul vostru adevarat si drept,la Zamolxie, altfel veti fi blestemati de inaintasii nostrii, a caror sange curge in venele voastre si pe care i-ati tradat.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia