Sep 30

Aseară, la emisiunea Chestiuni de lămurit de pe Tv SOMAX, moderatorul Dorin Bejenaru l-a avut ca invitat pe un anume Viorel Coman, de care până aseară n-am auzit. Tânărul, care şi-a declinat vârsta de 41 de ani, face politică liberală de vreo teri ani. A intrat în politică împins de nevoia de a învăţa cum să rezolve problemele cetăţenilor şi să-i înţeleagă aşa cum sunt ei, mai intelectual spus, a intrat în politică mânat de înalte sentimente umaniste şi nicidecum din dorinţa de căpătuială .
După ce a intrat în politică a descoperit că-i judeca greşit pe cetăţeni, dar alături de conducerea partidului şi liderul Florin Ţurcanu a învăţat să-i judece corect. Am mai aflat că Viorel Coman este jurist de profesie şi om de afaceri şi că deţine funcţia de preşedinte PNL de cartier în zona Stejari. O primă ispravă a sa de om politic a fost că a strâns semnături de la cei din cartier şi l-a determinat pe primarul Flutur să nu mai ţină festivalul verii. În opinia sa un festival trebuie ţinut în afara oraşlului, undeva prin pădure.
Îmi permit să-i atrag atenţia tinerei noastre speranţe liberale botoşănene că în lumea civilizată astfel de festivaluri se organizează în centrul oraşului. Carnavalul veneţian în centrul Vceneţiei, festivalul berii şi al cârnaţilor în centrul Dresdei, sărbătoarea sambei în centrul oraşului San Paolo etc. şi astfel de festivaluri ţin zile şi săptămâni la rând.
Chiar la noi, în România, Zilele oraşului Bucureşti nu s-au organizat în pădurea Snagov ci în centrul Capitalei iar la Alba Iulia festivalul verii s-a ţinut în faţa Catedralei Unirii, adică în centrul oraşului şi nici unui localnic nu i-.a trecut prin cat să fie supărat de distracţie. Pe la noi legea o fac nişte boşorogi de activişti PCR şi alţi muncitori ai construcţiei socialismului, acum pensionari care nu înţeleg ce vremuri trăiesc.
Nu cunosc unde o fi profesat ca jurist tinerelul politician, dar din felul în care s-a exprimat n-a demonstrat că are limbaj juridic şi nici cunoştinţe prea profunde din domeniul juridic, mai ales despre puterea administrativă a statului. Nici în privinţa dreptului constituţional n-a excelat, semn că atunci când s-a predat la facultate acest curs a avut preocupări mai importrante şi a lipsit-
Am mai constatat că citeşte comentariile de pe acest blog şi de pe site-ul Jurnalului, pentru că a folosit în discursul său mnulte teze politice lansate de mine, printre care lipsa de implicare a societăţii civile în actul politic şi lipsa solidarităţii sociale în a protesta public faţă de deciziile puterii. Numai că termenii folosiţi n-au fost chiar cei potriviţi, semn că tinerelul nostru politician şi-a început cariera politică cu alte îndeletniciri decât cu limbajul ca formă de comunicare.
Important este că Viorel Coman a aflat că PMNL are o doctrină politică de dreapta şi că vede în deputatul Floorin Ţurcanu o personalitate a vieţii noastre politice, mai ales că este primul cioban autohton care va organiza în zilele de 2 – 3 octombrie o expoziţie cu profil zootehnic ovin şi caprin.
Deşi declarat de dresapta, Coman susţine că în PNl toţi membrii sunt egali, ciobanii pot discuta de la egal la egal cu intelectualii şi chiar pot accede în parlament. Cum n-am simţit nici o nuanţă ironică în voce, îi trag din nou atenţia că în PNL ciobanii sunt şefi ai intelectualilor iar unul cu oi mai multe şi cornute este în parlament şi se numeşte Florin Ţurcanu, şeful său politic.
Cât despre puciul care s-ar spune că l-ar organiza tinerii liberali de afaceri împotriva lui Ţurcanu, tinerelul  a spus că-s poveşti, glume şi nimic serios, deşi Ţurcanu a fost cel care a anunţat că în PNL se pregăteşte un puci împotriva sa.
În ce privesc cunoştinţele sale despre personalităţile din PNL, Coman n-a prea avut de rostit nume şi chiar i-a recomandat moderatorului să nu-l mai întrebe de liberalii naţionali, ci de cei locali, pe care am tras concluzia că nu prea-i cunoaşte nici pe ei.
În problema revendicată de revoluţionari privind terenul care li s-ar cuveni n-a demonstrat nici cunoştinţe juridice, nici politice şi nici revoluţionare, aşa că a dat-o pe moralitate, capitol la care i-am dat dreptate, revendicările revoluţionarilor fiind total lipsite de bun simţ. Cunoştinţele sale juridice nu l-au ajutat nici la capitolul privind legalitatea prin care unele terenuri trec de la ADS în proprietatea băieţilor deştepţi.
Mă bucur că tinerelul a confirmat, ca jurist, că cei care fac afaceri cu statul musai trebuie să dea un comision de 30%. Probabil ştie de această regulă de bază de la colegii săi din PNL care căpuşează banul public prin lucrări şi alte învârteli.
Ca o concluzie finală, Viorel Coman este un eminent jurist şi poate sta cu cinste alătuzri de un alt eminent jurist liberal, deputatul Florin Ţurcanu.
În plan politic concluzia aparţine unui intervievat de pe stradă care a afirmat că trebuie să treacă o sută de ani ca să scăpăm de mocirla în care ne-au băgat politicienii de astăzi şi viitorii de mâine..
În ce priveşte aspiraţia sa de a deveni consilier municipal peste doi ani, îşi poate realiza visul, că au avut botoşănenii consilieri şi mainaşpa, precum Vasile Cojocaru şi n-a murit nimeni de prostia acestuia.

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Viorel Coman- tânăr liberal naşpa”

 1. 1. Dili Says:

  Asta-i bună, Coman jurist! Unde a făcut facultatea. la tâmplăria unde bate cui în scândură şi zice că face mobilă?

 2. 2. ilinca Says:

  viorel coman e un om extraordinar de bun sa stiti asta

 3. 3. ilinca Says:

  el nu se comporta sau zice ce a spus el

 4. 4. ilinca Says:

  si nu e naspa

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia