Oct 21

Topul politicienilor care se întocmea pe Tv SOMAX, în direct, în fiecare zi de luni a fost scos din grila de programe ca urmare a deciziei luată de către patronii postului de televiziune Gabriel Oprişanu şi Doru Munteanu. Din ce motive, nu contează, fiind dreptul lor să ia o astfel de decizie..
În urma unor explicaţii sumare pe care le-am oferit pe blogul meu, cititorii mi-au sugerat să preiau continuitatea acestui top. Am decis să fac acest lucru din mai multe motive. În primul rând că topul, desfiinţat la a IV-a ediţie, începuse să-şi facă efectul sub mai multe aspecte. Politicienii aflaţi în top deveniseră mai atenţi cu comportamentul lor politic şi, ce mi s-a părut cel mai important, mai activi, căutând să obţină puncte cât mai multe.
Politicienii care deţin şi funcţii în aparatul de stat deveniseră mai interesaţi de mediatizarea activităţii lor şi mult mai insistenţi la instituţiile centrale de resort pentru a obţine bani sau facilităţi în interesul judeţului. Se crease o luptă bazată pe competitivitate politică şi profesională, ceea ce, zic eu, era spre binele nostru, al administraţiei şi economiei judeţului.
Să mai evidenţiem faptul că politicienii aflaţi în afara topului, unii poate pe nedrept sau pentru că activitatea lor nu era suficient mediatizată, începuseră să devină mult mai transparenţi în activitate şi să-şi prezinte public realizările.
Desigur, aşa cum este specific la români, au apărut şi încercările de manipulare, de mimare a unor activităţi şi decizii politice menite să le aducă puncte nemeritate. Pe cât mi-a stat în putinţă am sancţionat astfel de atitudini iar realizatorul emisiunii, jurnalistul Dorin Bejenaru, m-a susţnut  la modul corect şi sincer. Cred că tocmai faptul că nu ne-am lăsat manipulaţi şi influenţaţi a dus la desfiinţarea emisiunii.
Am gândit un altfel de top. În top vor intra numai 10 politicieni. El se va întocmi săptămânal şi va cuprinde numai politicienii care au activitate mediatizată în presa locală. Procedând astfel, fiecare politician are şansa ca după o săptămână de activitate, dacă munca sa este meritorie, să fie ocupantul locului I. Pentru munca prestată politicienii vor primi puncte de la 10 la 100. Vor fi punctate diferit declaraţii8le politice care modifică situaţii de fapt sau iau atitudine faţă de activităţile sau deciziile care produc modificări în viaţa noastră socială şi economică.
Topzul îl voi publica pe site-ul Jurnalului iar cititorii vor avea posibilitatea să-şi expună punctul de vedere, iar dacă acesta va fi bine documentat şi imparţial el va fi luat în consideraţie la întocmirea topului. Pentru ca punctele de vedere ale cititorilor să fie valorificate, în fiecare zi de marţi se va publica topul Jurnalului, iar după exprimarea opiniilor cititorilor, în ziua de miercuri se va publica topul rămas definitiv pentru săptămâna de lucru expirată.
După o serie de patru topuri, punctajele celor intraţi în topuri vor fi adunate şi împărţite la 4, stabilindu-se un fel de top al etapei. Ca să fiu mai explicit, dau un exemplu. Politicianul X a apărut în etapa I numai în două topuri şi a adunat 50 de puncte. Acestea se vor împărţi la 4 şi va rezui8lta o medie de 12,5 puncte, rotunjit 13, care-i va conferi locul meritat. Politicianul Z a fost prezent în toate cele 4 topuri şi a adunat 120 de puncte, ceea ce-i va da un punctaj final de 30 şi totodată locul cuvenit.
Un astfel de top permite ca săptămânal să intre nume noi de politicieni şi să dispară altele. Consider că va fi un top al concurenţei loiale menit să facă cunoscută activitatea celor care muncesc iar pe cei care vor încerca să braveze sau să mimeze activităţi de top îi atenţionez că n-au şanse de reuşită să mă păcălească. Cititorii vor fi un arbitru perfect.
Aşadar, primul top va apărea pe site-ul Jurnalului marţi, 26 octombrie pentru săptămâna 18 – 24 octombrie a.c.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia