Oct 29

Hi Speed Ricovery  (HSR) Botoşani este societatea pe care consilierii municipali au desemnat-o să ridice de pe străzile din Botoşani autoturismele parcate în locuri nepermise. Încă din primele zile de activitate angajaţii HSR au comis zeci de abuzuri, dar viceprimarul Florin Ghiorghiţă, cel care a moşit această societate, şi consilierii locali n-au avut nici o reacţie de apărare de abuzurile societăţii a cetăţenilor care i-au ales.
Mai mult, în loc să stopeze abuzurile, consilierii locali au votat ca angajaţii HSR să fie păziţi de un poliţist comunitar. Aşa se ajunsese la situaţia total ridicolă ca angajaţii HSR să fie păziţi în abuzurile lor chiar de către cei pe care contribuabilii îi plătesc ca să le apere interesele.
Dar forţa HSR stă în cu totul altceva, necunoscut botoşănenilor, ci numai unui grup restrâns şi cu gura pecetluită de comisioanele ce le primesc de la patronul HSR, un anume Juncanaru. Iată cum stau lucrurile:
Când a luat fiinţă HSR, presa consemna zilnic abuzurile acestora. După vreo două luni de zile nu se mai pomenea prin presa locală de aceste abuzuri, nici în Jurnalul. Ce se întâmplase? Juncanaru dădea bani negri la presă ca să nu se mai scrie despre el.
Aveam pe atunci angajată pe post de reporter pe Diana Florescu, soţia lui Florentin Florescu. Într-una din zile a adus la contabilitate o sumă de bani pentru care susţinea că nu este nevoie de chitanţă. Cum la contabilitatea Jurnalului nu se primesc bani fără chitanţă, am fost sunat şi întrebat ce să facă. Deoarece eram în judeţ, iar Diana plecase în treaba ei, i-am spus să taie chitanţă pe nbumele său, până ajung eu la redacţie şi aflu despre ce-i vorba.
A doua zi Diana mi-a spus că banii provin de la HSR şi nu este nevoie de factură şi chitanţă pentru că aşa fac şi celelalte ziare. Banii urmau să fie încasaţi lunar, vreo 300 lei. Am stabilit cu Diana că orice sumă de bani primită în numele Jurnalului se face numai pe bază de factură şi chitanţă.
Aşa că am emis pe numele HSR factură şi chitanţă, ceea ce nu i-a convenit lui Juncanaru şi a dorit o discuţie cu mine.
Discuţia a avut loc pe terasa staţiei PECO de pe Sucevei, iar şoferul, instruit pentru astfel de situaţii, s-a aşezat la o masă vecină ca şi cum ar fi fost un client ocazional. Din discuţia cu Juncanaru a rezultat că HSR este o societate solidă pentru că are sprijinul celor care trebuie din Primăria Botoşani, inclusiv consilierii locali având partea sa. Mi-a mai spus că-l costă foarte mult protecţia. Dă bani şi la cei din poliţia comunitară, ca să nu-l împiedice în ridicatul maşinii, dă şi la presă ca să nu mai scrie, are şi oameni plătiţi care-l anunţă unde sunt maşini parcate ilegal.
I-am spus atunci că dacă este interesat de publicitate, încheiem un contract de publicitate cu o sumă lunară şi la încasare emit factură şi chitanţă. N-a dosit acest lucru, aşa că am întrerupt orice dialog cu el iar Diana a primit dispoziţie să nu mai primească nici un ban de la HSR pentru Jurnalul.
Am continuat să scriu despre abuzurile HSR, dar acestea deveniseră tot mai puţine. Au izbucnit cu violenţă în primăvara acestui an, când am scris vreo trei zile la rând despre acest fapt. Mai ales că un reporter reuşise să şi filmeze o astfel de operaţiune ilegală consumată în parcarea Centrului juridic der lângă fosta Casa Cărţii. M-a sunat Juncanaru din nou, cumva agitat, să cădem la o înţelegere. L-am refuzat şi nu i-am mai răspuns la telefon.
Aşadar, forţa HSR constă în taxa de protecţie pe care o plăteşte tuturor celor care i-ar putea deranja în activitatea lor. Cum aceşti bani sunt plătiţi la negru, tot la negru trebuie obţinuţi. Să trăiască automatele de taxare că tare utile le sunt!

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Cui dă mită…”

  1. 1. valy Says:

    In sfirsit bravo rotundule incepi sa-ti revii. Fii din nou acel critic constant al mafiotilor gen flutur ,roman gheorghita moga. ..

  2. 2. stratulat Says:

    vezi nsa nu !~

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia