Nov 17

Ieri, primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, s-a plâns presei locale că n-are mijloace legale de a rezilia contractul cu HSR, firma care ridică la greu maşinile botoşănenilor parcate şi în locuri permise. Foamea de bani a celor de la HSR este mare, iar abuzurile în ridicarea maşinilor curg fluviu.
Primarul Flutur este conştient că abuzurile celor de la HSR au întrecut orice limită şi că trebuie să facă ceva pentru a le opri. Numai că primarul se află pe baricade de luptă prost amplasate şi ridicate. Este adevărat că cei de la HSR au pus mâna pe contractul cu Primăria Botoşani prin „bunăvoinţa” consilierilor locali, bunăvoinţă care a fost gras plătită şi, după unii, chiar mai este stimulată.
Apoi, zice primarul, există în contractul încheiat o clauză de reziliere prin care primăria, dacă rupe înţelegerea, se obligă să plătească societăţii HSR contravaloarea investiţiilor efectuate din banii săi. Ori, zice primarul, nu numai că primăria nu ştie la cât se ridică aceste investiţii dar nici n-ar avea bani să le plătească
Altfel spus, primarul este şantajat în continuare de cei de la HSR, cu „bunăvoinţa” consilierilor locali. Afirmaţiile primarului nu sunt adevărate din mai multe puncte de vedere. Şi iată de ce:
1. Contractul dintre Primăria Botoşani şi HSR a fost încheiat în baza Regulamentului votat prin Hotărâre a Consiliului Local Municipal. Simplu, se modifică regulamentul şi se restrânge aria de competenţe a HSR, că renunţă ei singuri la contract şi nu mai trebuie să-l rezilieze Primăria.
2.  CML poate completa Regulamentul cu sancţiuni financiare menite să prevină abuzurile celor de la HSR. Câte o amendă dolofană pentru fiecare abuz comis şi HSR-ul se lasă păgubaş de contract.
3. Dacă în contract există o clauză de restituire a preţului investiţiilor în caz de reziliere, atunci HSR nu putea investi decât cu ştiinţa şi aprobarea primăriei. Regulă care aparţine de ABC-ul teoriei contractuale. Aşa că, în eventualitatea unei rezilieri, nefiind informată de investiţiile efectuate, primăria n-are a deconta nimic către HSR.
4. Stă în ştiinţa juridică a secretarului Primăriei Botoşani, Ioan Apostu, să găsească soluţii legale de reziliere a contractului cu HSR-ul. Iar soluţia este simplă. Printr-o altă HCL dispare suportul legal al actualului contract şi deci relaţia dintre părţi dispare ca nemaiavând temei legal. În acest sens poate fi invocată forţa majoră constând în lungul şir al abuzurilor comise de HSR.
Mai sunt şi alte soluţii, dar mai trebuie ca juriştii primăriei să-şi pună mintea la contribuţie şi nu la cum să mai încaseze ceva comisioane de pe urma proceselor intentate primăriei de diverse persoane, unele vădit răuvoitoare.
Însă argumentul cel mai puternic pentru rezilierea contractului nu este de ordin juridic, ci politic. Primarul şi consilierii municipali sunt aleşi de botoşîneni şi nu numiţi de patronatul HSR. Aşa că, atenţie mare, mai este un an jumătate până la viitoarele alegeri.
17.11.2010

written by Ioan Rotundu


One Response to “4 metode prin care Flutur ne poate scăpa de HSR”

  1. 1. Police Man Says:

    De acord cu ultimul argument, dar cu politia comunitara ce facem? Ca ei sunt cei care ii anunta pe cei de la HSR unde sunt masinile care “merita” ridicate?

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia