Nov 23

Sâmbătă, în biroul primarului Cătălin Flutur, s-au adunat floarea ceas vestită a liberalilor botoşăneni şi a democrat-liberalilor. Evenimentul poate fi considerat un pas spre refacerea Alianeţi DA.
Negocierile dintre Flutur şi Ţurcanu au fost dure dar fiecare dintre cei doi lideri a cam obţinut ce şi-a propus. Flutur a obţinut sprijinul consilierilor liberali ca să-l schimbe doin funcţie pe vicepreşedintele CJ, social-democratul Constantin Manolache. Despre această schimbare am scris cu ceva timp în urmă, când am comentat pe seama faptului că duşmănia declarată dintre Ţurcanu şi Ţâbuleac a fost înlocuită din nou cu jurăminte de prietenie veşnică. Desigur, veşnicia jurămintelor între politicieni ţine de joi până mai apoi, adică până apar noi oportunităţi de a acapara segmente ale puterii.
Însă ce nu credeam că se va întâmpla ca Ţurcanu să fie de acord, cu înlocuitorul lui Manolache. Scriam tot atunci că Achiţei nu este dorit de Ţâbuleac ca vicepreşedinte, pentru că l-ar incomoda în gestionarea banilor alocaţi pentru modernizarea drumurilor şi podurilor şi mai ales în organizarea licitaţiilor cu dedicaţie.
Iată că Flutur a reuşit să obţină sprijinul lui Ţurcanu pentru ca viitorul vicepreşedinte al CJ să fie chiar Achiţei. De ce a fost de acord Ţurcanu să-i bage lui Ţâbuleac în casă cuiul lui Pepelea, nu-mi dau seama. Cred că acest mister ar puttea fi dezlegat dacă vom privi cu mai multă atenţie către celălalt vicepreşedinte, liberala Cătălina Lupaşlcu. Fata asta întrupează perfect mâţa blândă care zgârie rău şi are ambiţii de mărire.
Cu inteligenţă de blondă, ea este şi mai periculoasă. N-am aflat ce a obţinut Ţurcanu în schimbul sprijinului politic ce-l va acorda lui Achiţei, dar gândul mă duce tot la liberala Lupaşcu. Presimt că revenirea lui Achiţei pe postul de vicepreşedinte nu se va face cu atribuţiunile ce le-a mai avut, adică să coordoneze investiţiile legate de drumuri şi poduri. Cred că va prelua actualele atribuţiuni ale vicelui Manolache, ceea ce nu-l va avantaja prea mult. În schimb, Flutur va avea în preajma lui Ţâbuleac un om de încredere. Şi are nevoie de aşa ceva, mai ales că viitorul va aduce ample schimbări de viziune asupra numelui candidaţilor la Primăria Botoşani şi preşedinţia CJ.
Ca şi la nivel central, şi la Botoşani se joacă un poker politic, miza fiind funcţiile din structurile puterii şi accesul la fondurile publice. Cine are acces la banii publici, va obţine şi puterea, valabilă fiind şi reciproca.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Poker politic la Botoşani”

  1. 1. Nicanor Says:

    Ţurcanu nu se ca ţine de cuvânt. Va trăda că aşa este el.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia