Nov 29

Cred că fiecare dintre noi, cei de la oraş, a observat că ţevile care transportă agentul termic, din loc în loc sunt frânte, fac o deviere scurtă de la drumul lor liniar. Acest procedeu este necesar pentru a preveni acele lovituri de berbec pe care apa fierbinte le provoacă în drumul lor prin ţevi. Dacă puterea acestei lovituri care se creează pe traseu n-ar fi diminuată prin acest procedeu tehnic, atunci s-ar ajunge în situaţia ca datorită loviturilor de berbec ţevile să sară din pământ ca nişte aşchii de lemn, atât de puternice ar fi aceste lovituri.
Aidoma loviturilor de berbec din ţevi, fără nici o aluzie la îndeletnicirea sa de crescător de oi, şi liberalul Florin Ţurcanu loveşte de-o bună bucată de vreme în preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani Mihai Ţâbuleac.
Am mai scris un comentariu per această temă, încercând să descifrez ce se ascunde în spatele atacurilor pe care Ţurcanu le lansează cu consecvenţă asupra lui Ţâbuleac. Mai ales că tot Ţurcanu a declarat de curând că el se consideră un prieten al lui Ţîbuleac, de unde şi prezenţa sa în casa acestuia în unele zile de week-end. Sincer să fiu, m-aş lipsi de o asemenea prietenie. Dar preşedintelui Ţâbuleac pare a-i prii de vreme ce-l acceptă pe Ţurcanu, sâmbăta sau duminica, musafir în familie iar apoi acesta să-l atace public acuzându-l de fel de fel de fapte necinstite.
Nu mai departe la sfârşitul săptămânii trecute Ţurcanu iar l-a lovit, ca un berbec, pe Ţâbuleac. Mai întâi a lăsat să se înţeleagă că actualii manageri de spitale aflate în subordinea CJ au ajuns în aceste funcţii cu sprijinul direct şi nemijlocit al preşedintelui Ţâbuleac. Motiv pentru care Ţurcanu îşi propune ca prin consilierii săi judeţeni să iniţieze un proiect de hotărâre prin care să se numească în fruntea acestor spitale un manager unic. Iniţiativa, la prima vedere, pare una utopică. Dar nu este aşa.
În urma înţelegerii dintre Ţurcanu, ca preşedinte PNL, şi Cătălin Flutur, ca preşedinte PDL, în Consiliul judeţean s-a format o nouă majoritate care poate vota orice. Iar dacă Flutur îşi dă binecuvântarea, consilierii judeţeni democrat-liberali, şi aşa ostili lui Ţâbuleac, vor vota cu amândouă mâinile iniţiativa lui Ţurcanu. Atunci mă întreb, precum Moromnete, pe ce se bazează prietenia dintre Ţurcanu şi Ţâbuleac? Mai ascunde această prietenie ceva scopuri politice comune celor doi? Este Flutur cel tradus? A mai afirmat Ţşurcanu, lucru grav, că preşedintele Ţâbuleac s-a înfruptat îndeajuns din banii publici şi că este timpul să i se blocheze accesul spre această sursă de îmbogăţire. Nu ştiu cum îl va opri Ţurcanu pe Ţâbuleac de a mai dirigui banul public, de vreme ce el este ordonatorul de fonduri la nivel de judeţ şi nu alttcineva. Dar să luăm seama la acuzaţia lui Ţurcanu, o acuzaţie care ar trebui să-l fi determinat pe Ţâbuleac să ia foc. Ori Ţâbuleac nu numai că n-a luat foc, dar nici n-a avut vreo reacţie publică. Ştie ceva Ţurcanu ce presa încă n-a aflat? Este posibil. Dar dacă este posibil aşa ceva, atunci preşedintele Ţâbuleac este şantajabil.
Deocamdată, dacă privim faptele aşa cum le  declară Ţurcanu, atunci nu numai că ele sunt încurcate, dar sunt mai grave decât bănuiam. Adică banii Consiliului judeţean sunt dijmuiţi sistematic de către o grupare controlată de preşedintele Ţâbuleac. În asemenea condiţii, dacă Ţurcanu spune adevărul, atunci şi el este într-un anume fel părtaş. Ştie cum se dijmuiesc banii publici dar nu ne spune pentru că ori prea partea sa, ori vrea să ia totul.
Nu ştiu când, dar sper să aflăm adevărul pentru care Ţâbuleac rabdă loviturile de berbece ale lui Ţurcanu, acceptă umilinţa publică, acceptă să fie cârpa cu care Ţurcanu ştere pe jos podeaua murdară a scenei politicii botoşănene.  

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia