Dec 10

Evenimentele din decembrie 1989 de la Botoşani n-au îmbrăcat forme violente. În schimb, cei care au participat şi cu mintea, nu numai cu trupul, au luat act de o serie de fapte care nu numai că au trezit curiozitatea prin derularea lor dar şi prin modul enigmatic în care s-au consumat.
Învăluit în mister rămâne acel interviu acordat de Gheorghe Marcu unui reporter de la televiziunea din Moscova, reporter vorbitor de limbă moldovenească. Dacă în urmă cu vreo zece ani încă mai era dispus să vorbească despre acel interviu, acum Marcu preferă să tacă şi chiar să nu mai recunoascăintervieverea. Numai că acel eveniment are martori încă vii şi  a rămas şi imortalizat prin mijloacele media botoşănene aşa că orice negaţie vine prea târziu.
În fapt despre ce este vorba? Imediat după fuga lui Ceauşescu şi trecerea puterii din mâna comuniştilor în mâna reprezentanţilor Frontului de Salvare Naţională, la Botoşani s-a prezentat un reporter de la televiziunea din Moscova care l-a căutat în mod special pe Gheorghe Marcu, aflat în structura noii conduceri a judeţului. De ce l-a căutat pe Marcu şli nu pe profesorul Curcă, care era primarul judeţului, sau pe maiorul Buliga, cel care a reprezentat Armata în acele evenimente de decembrie, nici actualul senator PSD nu vrea să ne mai spună.
Speculativ, se vorbeşte că Marcu a fost căutat de reporterul moscovit care era ofiţer acoperit KGB pentru că acesta se afla în slujba lor. Despre relaţiile lui Marcu cu Securitatea s-a vorbit şi se vorbeşte mult dar acest aspect rămâne un episod al vieţii sale neelucidat încă.
Cert este doar faptul că Marcu a lucrat la Electrocontact cu Egner, iar Egner a fost declarat oficial de către Tribunalul Municipiului Bucureşti ca informator al fostei Securităţi. Într-o emisiune la Tv SOMAX, realizată în curmă cu ceva ani, l-am avut invitat pe Marcu care a recunoscut şi chiar s-a lăudat cu acel interviu.
Acum nu mai vrea să vorbească despre acel moment al lunii decembrie 1989.
Un alt secret al acelor zile de decembrie rămâne implicarea lui Constantin Huţu în reprimarea mişcării de la Timişoara. Huţu era în decembrie 19890 secretarul de partid al Comitetului PCR pe fabrica Electrocontact. El a comandat executarea a câtorva mii de bâte cu care să-i înarmeze pe muncitori şi să se deplaseze la Timişoara pentru a-i bumbăci pe „reacţionari”.
Hu8ţu, cât a trăit, n-a recunoscut niciodată că ar fi fost iniţiatorul confecţionării bâtelor, dar alţi angajaţi ai Electrocontact au confirmat acest lucru. Huţu n-a recunoscut nici că ar fi fost autorul unei declaraţii de susţinere a lui Ceauşescu, declaraţie publicată în ziarul PCR Clopotul sub semnătura sa. Numai că negaţia sa n-a fost confirmată şi de către cei din conducerea ziarului, care au declarat ulterior că acel text a aparţinut lui Huţu şi nimănui altcuiva.  Cine spune adevărul, acum este greu de aflat. Huţu a trecut în lumea umbrelor luând cu el acest secret.
Un alt mister vizează prezenţa masivă la evenimentele din decembrie 1989 a angajaţilor de la Electrocontact. Practic, toate evenimentele desfăşurate la Botoşani au avut în mijlocul lor câte un angajat sau mai mulţi de la Electrocontact. Se spune că toţi cei de la Elecxtrocontact care au avut implicaţii în acele zile de decembrie erau informatorii Securităţii şi că ei au acţionat la ordinul ofiţerului de Securitate care-i coordona. Sunt doar vorbe, nu şi dovezi.
Însă adevărul este că în toate structurile noii puteri s-a aflat câte unul sau mai mulţi angajaţi de la Electrocontact ceea ce înseamnă ceva mai mult decât o coincidenţă.
Toate aceste secrete sau mistere nedezlegate ar putea fi foarte simplu clarificate de actualul senator Gheorghe Marcu. Numai că el, se pare, are motive extrem de puternice să tacă. Ori de teamă, ori de vinovăţie personală, nu-mi dau seama. 

written by Ioan Rotundu


9 Responses to “Trei din secretele revoluţiei de la Botoşani”

 1. 1. emil Says:

  Da aveți dreptate cu cei de la Electrocontact, cunosc un specimen care la revoluție a comandat pur şi simplu ca grupa UTC să-l urmeze, acum lucrează bine mersi la un loc călduț în poliție.

 2. 2. Nostradamus Says:

  Forte adevarat, de alfet el a fost cel care era sfetnicul cel mai important al Prof. Curca in acele zile de Decembrie 89, de fapt era mana lui dreapta. Se prezenta ca un tip cu doua facultati, dar discursul lui era destul de saracacios.
  De altfel toti cei care au fost in afara grupului de securisti au fost marginalizati sau trecuti pe linie moarta dupa revolutie.
  El , si ca el,Egner si Flutur, etc, nu au luat niciodata hotariri directe, asteptind parca sa primeasca ordine si apoi sa actioneze.
  De obicei toti oamenii pe care ii prezentau ca fiind capabili, au fost totdeauna foarte aproape de consiliul judetean al partidului comunist sau de securitate.
  Restul a fost simplu . Au preluat sefia partidelor utilizinduse de acesti membri ” democrati ” care raspundeau la indemnul partidelor pe baza de liste ….

 3. 3. Un cunoscator Says:

  D-le Rotundu,pentru o informare corecta.
  La Electrocontact in anul revolutiei lucrau 700 cadre cu studii superioare,foarte multe cu zeci de inovatii si inventii,oameni foarte bine pregatiti.Este normal ca o parte din acesti oameni sa faca parte din structurile noii puteri.In legatura cu interviul D-lui Marcu,ma gandesc,ca era cel mai in masura sa-l dea,unu,prin natura noii functii ce o avea,doi,cred ca era cel mai bine pregatit,intelectual vorbind,decat cei pe care i-ati prezentat mai sus.Despre bate,aud acuma prima data.

 4. 4. stratulat Says:

  Ar trebui luat in considerare si faptul ca acesti salariati de la Electrocontact nu erau atat de “oropsiti” in vremea ceausista. Amintiti-va numai de premiile pe care le luau pentru “inventii si inovatii” care, daca ar fi fost de valoare, am auzi si acum de ele.De fapt, gresesc…Una a ramas, desi nu a fost “opera” lor…OPORTUNISMUL

 5. 5. Solon Says:

  Fluturel unde a lucrat a lucrat înainte de revoluţie ???? Nu cumva tot la Electro ?!Cică, după afirmaţia lui, a fost printre primii care a intrat în biroul PCR municipal…

 6. 6. valy Says:

  Flutur a fost si el securist la electro. De ce il tot lauzi dl Rotundu,doar sti adevarul.

 7. 7. hanibal Says:

  va puteti da seama ce manipulare ordinara introduce unul ca Marcu, un analfabet, care si-a completat studiile pe genunchi, din pozitia de parlamentar, un ins fara coloana bertebrala, fara carte, fara caracter, de care s-a folosit si se foloseste in continuare securitatea, el si gasca lui conduc un partid la nivel local, studiati-i anturajul de acolo si vorbele sunt de prisos. Pe langa unul ca asta, si alti asa zisi conducatori de partide, asezati in functii de conducere au fost sau mai sunt informatori ai secu, deci, Romania este condusa de fostii informatori ai lui nea Nicu. Mint si promit, asta fac de 20 de ani. La acest capitol nu-l uitati si pe primarul Iasului, Nichita, informator dovedit, tot suptinginer ca Marcu, deci notele de informare asupra mediului in care lucrau au prins la insi frustrati, fara carte, ofuscati ca altii ii conduc.

 8. 8. adrian Says:

  cautam potcoave de cai morti dupa 21 de ani,nu a fost nici moscova nici mama dracului,a fost foamea ,care azi e mai puternica decat a fost.acu ce sa mai manipulezi?o sleatha de oameni bolnavi si multumiti ca traiesc in gunoaie si mizerie?atunci aveau un tel;sa vorbesca ce le trece prin cap,poftim azi vorbiti de va lasa stomacul.nu vreau sa fiu rau, insa oamenii sunt atat de derutati incat daca cineva le va promite ca daca ei sunt sclavi vor primi ceva papica vor accepta fara cea mai mica retinere.

 9. 9. Fidel Says:

  Numele lui era Marius.Gradinita de copii dintr-un oras de provincie. O fettia subtirica, blonda cu ochii albastri priveste spre un baiat pistruiat, brunet-roscat , care isi pune hainuta in cuierul de pe hol. Fetita se dezbraca repede si isi atirna hainuta linga hainuta lui. Fuge vesela apoi spre educatoare.In curtea gradinitei copiii se joaca, alearga, unii maninca din pachetelele pregatite.Fetita se joaca de-a prinselea cu o alta fettia, inalta si trupesa. Sint vesele si imbujorate. In goana ei prin curte, fettia il vede pe baietelul pistruiat. Alearga mai aproape de el, e rindul ei sa fie prinsa, fuge de prietena ei, mai arunca ocheade spre baietel, iar ii scapa celeilate fetite, se fereste si se izbeste de cineva, e baietelul pistruiat care scapa din miini gentuta si paharul din sticla si plastic din care bea apa. Baiatul o priveste nedumerit. Fetita biiguie ceva, ii ridica gentuta si i-o da, e si mai imbujorata, face doi pasi inapoi si fuge. Educatoarea ii cheama pe toti inauntru.In curtea gradinitei, copiii sint imbracati in hainute, au gentutele asupra lor. Unii se joaca inca, altii stau si asteapta. Fetita iese din gradinita, se uita inspre copiii care se invirt in jurul unui copac. Linga poarta il vede pe baietelul pistruiat care o priveste. Fetita zimbeste frumos, baietul se intoarce spre un barbat inalt, destul de tinar, intr-un pardesiu negru lung si ii spune ceva. Barbatul se indreapta spre fettia, alaturi de el vine si baietelul. Barbatul se opreste linga fettia, fettia se uita la el, barbatul o cearta pentru ca i-a spart baietelului sau paharul in pauza de prinz. Barbatul o cearta mai mult, fettia se uita fara zimbet la baietel, baietelul il priveste pe tata. Fetita face un mic pas inapoi, foarte incet.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia