Dec 16

Săptămâna trecută s-a consumat un eveniment care a fost puţin comentat în presa locală. Este vorba de corecţia fizică primită de Florea Ţurcanu, tatăl deputatului liberal Florin Ţurcanu.
Suliţenii sunt aproape unanim de acord că evenimentul consumat în sediul Cooperativei de credit Suliţa îl are ca principal vinovat pe Florea Ţurcanu. Acesta a venit la sediul unităţii cooperatiste să le ceară socoteală de ce l-au schimbat din funcţie pe preşedintele Mihai Mateiuc, o persoană extrem de controversată dar bun amic cu familia Ţurcanu. Amiciţia dintre cei doi s-a creat pe seama banilor pe care Florea Ţurcanu i-a împrumutat de la cooperativă pentru a-şi dezvolta afacerile personale şi de familie. Iar Mateiuc avea sarcina de a-l păsui cu achitarea ratelor şi a-i reînnoi contractele de împrumut.
Se estimează că Florea Ţurcanu, feciorul său deputat Florin Ţurcanu, restul membrilor din familie dar şi angajaţii de la brutăria Poeniţa au pe numele lor credite ce trec peste suma de 500 milioane lei vechi.
Preşedintele fiind schimbat pentru motive îndeajuns de temeinice, decizie luată de către conducerea de la judeţ, Ţurcanu a constatat că a rămas fără pila atât de necesară. Mai mult, împrumuturile fiind trecute la restanţă, salariaţii firmei, neamurile au fost somate să achite ratele sau vor fi executaţi silit. Aceste somaţii l-au cătrănit rău de tot pe Florea Ţurcanu, care s-a deplasat de mai multe ori la sediul cooperativei ameninţându-l pe contabilul şef Mircea Ciobanu să nu mai trimită somaţii oamenilor săi că va achita ratele când va avea bani.
Pentru că Ciobanu a continuat să deruleze procedurile legale premergătoare executării silite, Florea Ţurcanu s-a prezentat din nou la sediul cooperativei, de această dată hotărât să le aplice funcţionarilor de acolo o corecţie fizică, care să le fie de învăţătură de minte.
Devenind violent, agentul de pază şi-a intrat în atribuţiuni. Somat să părăsească sediul, Florea Ţurcanu a refuzat şi a devenit agresiv faţă de agentul de pază, motiv pentru care agentul l-a luat pe sus şi l-a scos afară. Colţos, recalcitrant şi bătăuş Ţurcanu nu s-a lăsat învins şi a încercat să ia din nou cu asalt uşa pentru a intra în incinta unităţii. Agentul de pază l-a servit cu ceva spray lacrimogen şi l-a liniştit.
Aflând de această întâmplare, suliţenii s-au bucurat pe măsură, ei susţinând că familia Ţurcanu poate fi considerată cea mai violentă familie de prin partea locului.
Susţinerile sătenilor nu sunt chiar departe de adevăr. Înainte de 1989, Florea Ţurcanu a lucrat ca şofer la Autobaza de călători Botoşani. Era spaima călătorilor, nu puţini dintre ei fiind bătuţi de Ţurcanu din diferite motive: fie aglomeraţie la urcare, bagaje prea voluminoase, fie încălţămintea mizerabilă etc.
După 1990, o perioadă a deţinut funcţia de viceprimar al comunei Suliţa, având acelaşi comportament violent. De când are afaceri în centrul satului Dracşani, Florea Ţurcanu ia la ochi pe oricine i se pare lui că dă de bănuit şi chestionează. Nu răspunde la întrebări, este repede expediat din sat sau chiar „muiat” la oscioare. În urmă cu vreo doi ani şi noi, cei de la Jurnalul, am intrat în atenţia sa. Mai, mai să ne pocnească pentru că nu i-am spus ce căutăm prin Dracşani.
Deşi şi el cu antecedente în a aplica corecţii fizice celor care-i stau în cale (ultimul bătut un inginer de la Primăria Suliţa) deputatul Florin Ţurcanu, faţă de conflictul iscat, a avut o atitudine rezervată. Declaraţia sa a fost una scurtă şi corectă, în sensul că tatăl său este major şi va răspunde pentru fratele sale dacă se va dovedi că acestea sunt de natură infracţională.
Faţă de o astfel de atitudine putem spune că deputatul s-a maturizat politic şi a început să devină mult mai conciliant, mai îngăduitor, rămânând violent doar la nivelul declaraţiilor politice.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia