Dec 17

În realizarea reportajului difuzat pe Tv SOMAX şi intitulat „Eroi sau şarlatani?…” am făcut tot posibilul de a lua legătura cu profesorul Petre Curcă dar n-am reuşit. Am fost la uşa apartamentului său din B-dul Mihai Eminescu de trei ori cu cameramanii după mine în speranţa că voi dfa de domnul profesor.
Ştiu că profesorul obişnuieşte să stea vara la ţară, în căsuţa sa părintească din Santa Mare. Am sunat la primărie şi mi-a spus chiar inginerul care se ocupa de recensământ că profesorul nu-i în localitate, ci la locuinţa sa din Botoşani.
De la un vecin de pe palier am aflat că profesorul ar fi bolnav şi probabil internat în spital. Nici vecinul, la rugămintea noastră de a supraveghea uşa profesorului, n-a reuşit vreme de trei zile să prindă vreo mişcare.
Aşa că am abandonat includerea în reportaj a profesorului, cu regretul că reportajul fără persoana sa este o realizare neîmplinită a imaginii celor petrecute la Botoşani în decembrie 1989.
Cine a urmărit reportajul pe Tv SOMAX a putut constata că printre revoluţi8onafrii de la Botoşani s-au strecurat suficient şarlatai. Unii dintre ei cu rang politic actual important, chiar lideri de partid. 
Este condamnabilă indiferenţa societăţii civile botoşănene care n-a luat atitudine în a delimita vadevăraţii eroi de aceşti şarlatani. Din păcate, la Botoşani, societatea civilă are gura mare numai dacă reprezentanţii ei îşi simt în pericol privilegiile. Practic, la Botoşani nu putem vorbi de o societate civilă cu simţ de responsabilitate ci de o mimare a existenţei sale. N-avem coloană vertebrală, ce mai!
De departe profesorul Petre Curcă a fost un adevărat revoluţionar în acel decembrie 1989. El şi-a demonstrat curajul şi spiritul critic la adresa regimului cu mult înainte de aceste evenimente, când a luat atitudine faţă de politica PCR în domeniul Educaţiei. Numai aureola sa de profesor emerit l-a salvat atunci de la închisoare. Autorităţile comuniste s-au mulţumit să-l sancţioneze administrativ şi să-l limiteze cu activitatea la nivelul unei catedre de simplu profesor, deşi Curcă era dr. în filozofie, pe atunci un titlu ştiinţifiuc care se obţinea cu multă trudă de carte.
În decembrie n1989, când mulţimea ocupase sediul PCR Botoşani şi umbla dezorientată prin birourile demnitarilor fugiţi, cineva a avut inspiraţia de a fi chemat profesorul Curcă. Şi aşa s-a putut realiza la Botoşani schimnbul de putere de la comunism la democraţie pe cale paşnică.
Modest, cum la-u cunoscut multe generaţii de elevi, după ce a simţit că rostul său s-a împlinit, profesorul Curcă s-a retras din viaţa publică.
El n-a primit onoruri de la nimeni, n-a apărut pe nici o listă cu eroi ai Revoluţiei, n-a primit nici o distincţie sau vreo altă recompensă financiară sau materială.
Cum spunea primarul Cătălin Flutur, Primăria Botoşani trebuie să asigure conform legii câte un hectar de teren extravilan sau 1000 mp intravilan la peste 30 de eroi locali. Nimeni nu ştie în ce constă eroismul acestora şi nici eu, în reportajul realizat, n-a reuşit să-l aflu. Dar, cum spunea primarul, legea le dă acest drept şi el trebuie să se conformeze.
Profesorul Curcă este bolnav dar nici o organizaţie ce pretinde că reprezintă eroii din Revoluţie nu s-a interesat de sănătatea sa. Aceste organizaţii sunt concentrare în lupta pentru obţinerea pământului cuveni.
Aruncat pe nedrept într-un anonimat condamnabil, profesorul Curcă, în modestia sa nubcere de la nimeni nimic. Poate zile de la Dumnezeu şi mă rog să-i dea cât mai multe. Curcă se comportă ca un adevărat erou. Toţi ceilalţi, pentru mine, sunt doar nişte şarlatani.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Eroul dat uitării şi şarlatanii”

  1. 1. fost elev Says:

    un om deosebit! prea modest pentru lumea in care traim! spun cu mandrie ca i-am fost elev chiar atunci , in acele zile premergatoare revolutiei.a intrat in clasa ,si-a pus geanta pe catedra si cu o sinceritate zguduitoare ne-a explicat ceea ce i se intamplase.a fost ca un fel de adio de la elevii sai.abia atunci ne-am dat seama noi ,elevii ,de calitatile acestui adevarat profesor: corect,cinstit si cu onoare.din fericire,revolutia a facut ca lucrurire sa sa clarifice iar noi elevii(caractere in formare pe atunci )l-am apreciat si mai mult.ii doresc multa sanatate si “sarbatori fericite ,DOMNULE PROFESOR!”

  2. 2. adrian Says:

    fostii elevi ar trebui sa fie mandri de un asemenea om,eu si acum imi aduc aminte cu drag de invatatoarea mea care sa straduit din rasputeri sa intelegem;furnicile”din alfabet,imi aduc aminte cu drag si respect de toti profesorii pe care i-am avut,oameni deosebiti care pune-au pret pe ceea ce faceau.nu am fost un elev model sau sa fi terminat studii superioare dar pt.ca oamenii astia isi sacrifica nervii,sanatatea cu cei nestiutori merita nu numai respectul ci si iubirea celor pe care i-au initiat in arta cunoasterii.sarbatori fericite la toti dascalii din lume.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia