Dec 20

Ieri, m-am interesat de la primarul comunei Manoleasa cum au mai evoluat lucrurile în cazul tinerei Alis Cireş, din satul Liveni, omorâtă în Portugalia.
Primarul Mircea Mihai a reuşit să vorbească la Ministerul de Externe al României. De aici i s-a dat un număr de telefon al Consulatului Român din Lisabona – Portugalia.
Mai mult de atât n-a putut obţine de la cei din minister.
Primarul a vorbit la telefon direct cu consulul român. I s-a spus la modul direct că ei n-au nici o posibilitate de a se implica financiar, oricât de săraci ar fi părinţii fetei omorâte în oraşul Porto. Singura promisiune pe care primarul a reuşit să i-o smulgă consulului a fost aceea că dacă părinţii fetei vor ajunge în Portugalia, le va acorda consultanţă tehnică în a obţine formalităţile necesare aducerii trupului în ţară.
Între timp primarul a reuşit să obţină şi un număr de telefon de la un român din Porto, la care Alis stătea în gazdă. Aşa a aflat că duminică, 12 decembrie, Alis a primit vizita unui prieten portughez. Acesta a solicitat-o să iasă în oraş. Alis a lăsat răspuns gazdei, dar şi mesaj telefonic unei prietene, că dacă nu se întoarce în câteva ore, să fie căutată. Probabil că fata simţea că ceva nu este în regulă din partea prietenului său.
Pentru că n-a mai apărut vreme de 24 de ore, gazda a anunţat poliţia portugheză. Abia după alte 24 de ore poliţia a început căutările. Au venit cu câinele la locuinţa gazdei şi i-a fost dat să miroase din obiectele personale ale Alisei. De aici poliţiştii au plecat cu câinele la prietenul Alisei. La domiciliul acestuia câinele a luat mirosul şi astfel s-a descoperit o pereche de cercei care au fost recunoscuţi de gazdă ca aparţinându-i Alisei.
De la locuinţa portughezului câinele a luat urma cale de vreo 20 de km, până într-o pădure apropiată de Porto, unde a fost găsit trupul fetei spânzurat într-un copac.
Vestea a fost transmisă primarului din Manoleasa de către românul la care Alis a stat în gazdă, iar primarul a anunţat familia Cireş. Cum părinţii fetei sunt o familie săracă  nu aveau nici o leţcaie să-şi aducă fata în ţară. Aşa că primarul a intervenit la Ministerul de Externe şi Consulatul român din Lisabona să obţină un ajutor financiar. A fost refuzat categoric, pe motiv că statul român nu alocă bani pentru repatrierea românilor morţi în străinătate.
Primarul a ajutat familia Cireş cu 1000 lei iar un alt cetăţean din comună cu o altă mie.
Părinţii fetei au plecat în Portugalia cu doar 2000 lei asupra lor, sumă insuficientă să poată acoperi cheltuielile de repatriere a corpului fetei. Primarul a mai obţinut promisiunea românului din Porto că va ajuta şi el, împreună cu alţi români, familia Cireş, dar că nu vor putea acoperi toate cheltuielile care se ridică la câteva mii de euro.

written by Ioan Rotundu


12 Responses to “Crăciun îndoliat – drama familiei Cireş continuă”

 1. 1. Marius Says:

  Deschideti un cont in numele lor in care sa depuna fiecare cate putin.

 2. 2. zazania Says:

  Doamne iarta-ma: pleaca in strainataturi,chipurile “la munca”, se intorc cu fite in cap si le pute locul in care s-au nascut iar cand li se intampla ceva rau , tipa ca din gura de sarpe dupa ajutor la stat sau la semenii lor.
  Urat din partea mea sa zic adevarul, nu?

 3. 3. rodik Says:

  Este ajunul Craciunului ,totusi… sa nu-i judecam, sa le fim alaturi macar cu o vorba buna,Dumnezeu sa-i aibe in grija!

 4. 4. cristina Says:

  dumnezeu sa -o odihneasca pe alisa ,oricum nu ne putem astepta la ajutorul unei tari straine ….. in moment ce tara noastra nu-i ajuta cu nimic ….. cei din tara noastra ne ea si ce mai avem nu sa ajute ….. dumnezeu sa -i aiba in grija ,si dumnezeu sa-o odihneasca

 5. 5. iulia :X Says:

  Nu o judecati k ea nu e vinovata ea:)stiu ce traiesc parintii lor..ea a gresit pt k a vrut doar sa duca o viata mai buna insa dumnezeu ia luat viata:( daca putem sa o ajutam sa o facem:) parintii ei merita sa petreaca sarbatorile aproape de trupul ei macar :( fiti buni:)

 6. 6. rodik Says:

  Pana nu pierzi pe cineva nu intelegi durerea altuia,deci cei care nu le puteti respecta durerea opritiva de la comentariu, e mult prea mult….hai sa invatam odata sa ne respectam ca oameni, saraci sau bogati putem trai oricand si noi o drama.

 7. 7. marius Says:

  este o mare durere pt familia cires.alisa era iubita mea eu sunt baiatu din portugalia ca a locuit cu mn si familia ei se afla cu noi in care eu am facut tot posibilul si am ajutat pt a fi trimisa acasa.prin mine sa prin criminalul pt ca eu iam dat dat toate detaliile la organele de politie din portugalia cea ce sa scris in presa nu este mai nimic cum sa intamplat,eu am sunat la primar sa poate sa-i ajute si nu lea oferit decat 250 de euro ,cine vrea mai multe detalii despre moartea fetei cires alisa..dumnezeu sa-o odihneasca . puteti vb cu mn pe id meu , fitza9

 8. 8. marius Says:

  cires alisa va fii trimisa acasa in ro pe data de 28/12/2010 si familia ei va ajunge inainte.pe data 26/12/2010.va ajunge la aeroportul din baneasa la 18.10

 9. 9. rodik Says:

  Buna, Marius te-am adaugat in lista mea sper sa putem vorbi si eu am cunoscuto pe ALISA, a fost un copil minunat.Astazi este alaturi de sora ei Alina, Dumnezeu sa le aibe in grija.

 10. 10. cristina Says:

  Dumnezeu sa o odihneasca pe alisa ,,,, si dumnezeu sa -i ajute pe parinti ei (adica verisori mei ) sa-i intareasca si sa-i ajute sa mearga mai departe ….. pt ca este f greu si dureros sa-ti pierzi un copil ……numai ei stiu prin ce durere trec …
  marius iti mulrumim pt informatiile date de alisa .

 11. 11. estera Says:

  alisa era verisoara mea primara!!!mama ei e sora cu tatal meu!tata a plecat duminica seara spre botosani la inmormantarea ei…nu se poate asa ceva…dar dumnezeu are grija de fiecare!mareiu asta e id meu sa mai vb… bebe_morena91

 12. 12. dan si ioana Says:

  multa sanatate din partea lui Dan si Ioana din timus pentru parinti lui Alice

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia