Jan 15

Dorin Alexandrescu, primarul de Dorohoi, se lamentează ca o vădană ajunsă în prag de iarnă şi n-are cine să-i taie lemne ca să se încălzească. Omul acesta, de când se află în fruntea municipiului Dorohoi, n-a demonstrat altceva decât că ştie să se scâncească ca orice mic copil căruia îi curge nasul şi nu-i nimeni prin preajmă să i-l şteargă.
Nu s-a remarcat prin nici o acţiune personală mai bărbătească, mai bătăioasă cu greutăţile inerente ce apar în actul administraţiei locale. Inundaţiile care au afectat oraşul, pe lângă nenorocirile produse, au scos în evidenţă şi incapacitatea primarului în plan organizatoric.
Mai alaltăieri s-a plâns din nou cu scâncete de copil neînţărcat. Cică de la judeţ nu i s-au dat suficienţi bani din repartizarea TVA-ului. După aproape trei ani de mandat, primarul din Dorohoi n-a aflat că repartizarea sumelor din TVA nu se face după cum vor muşchii preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, falsul portocaliu Mihai Ţâbuleac, ci există o formulă de calcul. Iar formula după care se împarte TVA-ul primăriilor din judeţ a fost concepută de mintea social-democratului Adrian Năstase în perioada când era premier, adică 2000 – 2004.
Iar dacă el, Dorin Alexandrescu, primarul de Dorohoi, n-are bani mai mulţi este pentru că şeful său politic Năstase aşa a hotărât şi nu liderii unor partide de la Botoşani. Cauza pentru care Dorohoiul a primit puţini bani stă chiar în biroul primarului, la cheremul lui Alexandrescu.
La repartizarea sumelor din TVA un rol important îl joacă gradul local de colectare a impozitelor şi taxelor, ori, la Dorohoi, primarul n-a pedalat asupra funcţionarilor primăriei să-şi facă datoria şi să încaseze impozitele şi taxele anuale pe care le are de plătit fiecare dorohoian. Alexandrescu a aplicat politica fostului primar Gherasim. N-a încasat impozitele ca să nu-i supere pe dorohoieni şi să nu-l mai voteze. Falsă percepţie, pentru că la anul dorohoienii oricum nu-l vor mai vota, cu sau fără obligarea lor la plata impozitelor.
Aşadar, dacă primarul de Dorohoi vrea bani mai mulţi din TVA să ridice gradul de colectare a impozitelor şi taxelor locale spre 100% şi nu să stea în jurul a 50%. Atunci va primi bani mai mulţi şi nu va mai fi nevoie să se comporte ca o vădană în prag de iarnă sau să scâncească ca mucoşii.
Ca ciurdarul pe sat s-a supărat pe PDL şi primarul din Pomârla, comună aflată la o aruncătură de băţ de Dorohoi. Chelaru a demisionat din PDL pe motiv că nu i-au dat bani din TVA cât ar fi avut el nevoie. Fostul profesor de educaţie fizică şi sport crede că cei de la judeţ sunt un fel de ţâncuşori pe care-i alerga el la ora de sport prin  curtea şcolii.
În administraţia postdecembristă a judeţului a mai fost un primar provenit de la catedra de sport. Mă refer la Marcel Ciocan de la Roma, primar în mandatul 1992 – 1996. După patru ani de păstorire a comunei, localnicii l-au fugărit mai ceva ca el pe elevi la ora de educaţie fizică. Tare mi-i teamă că şi primarul Chelaru va fi fugărit la anul, dacă nu va înţelege că încasarea impozitelor şi taxelor locale este o obligaţie legală şi nu un mijloc de a obţine voturi prin păsuire.
Este limpede că primarul de Dorohoi, ca şi cel de Pomârla, vor trebui să pună în mişcare personalul de specialitate şi să încaseze restanţele la impozite şi taxe, altfel nu vor primi bani nici cât au primit până acum.
Dacă mai vor un mandat, să-l obţină prin muncă şi realizări, nu pe seama trocului „eu nu te încasez iar tu mă votezi”.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Vădana din fruntea Dorohoiului”

  1. 1. eugen Says:

    e usor sa scrii cand nu stii cu ce se manaca activitatea unei primarii.fara bani nu faci nimic.ce-a facut Lungu cat a fost primar?:o strada pana in apropierea casei amantei.

  2. 2. Tralala Says:

    Si cxam de unde ai vrea tu bani? De la cei care muncesc si-si platesc impozitele? Dorohoienii sa se puna pe munca si nu sa astepte ajutoare sociale. Sa-si plateasdca impozitele si primaria va avea bani. N-o sa munceasca un judet ca sa dea bani la Dorohoi, asta sa va fie clar.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia