Jan 17

Aflând că fostul ministru al Culturii, reputatul actor român Ioan Caramitru, face demersuri ca Memorialul Ipoteşti să fie scos de sub coordonarea incompetentă a Consiliului Judeţean Botoşani şi trecut la minister, preşedintele Mihai Ţâbuleac s-a simţit ofensat şi rănit în orgoliul său de politician ticălos.
Spun politician ticălos pentru că aşa a definit preşedintele României clasa noastră politică din care face parte şi Mjihai Ţâbuleac. Şi de ce s-ar simţi Ţâbuleac ofensat de demersul fostului ministru? Probabil pentru că dacă memorialul ar trece în subordinea ministerului, el, Ţâbuleac, n-ar mai putea numi director vre-un specialist în zootehnie, aşa cum în prezent a numit director un specialist economist în tractoraşe şi motoraşe.
Judeţul nostru, în decursul existenţei sale ca entitate administrativă, mai exact din vremurile domnitorului Cuza, a avut la cârma sa fel de fel de personalităţi. Unele aducătoare de progres şi bunăstare, altele dăunătoare imaginii şi prestigiului său.
Am citit fel de fel de monografii şi încercări monografice scrise despre judeţul nostru, scrieri în care se face vorbire şi de capacitatea intelectuală a celor care ne-au reprezentat în faţa ţării ca întâi stătători ai comunităţii botoşănene.
De referinţă în domeniu rămâne Monografia oraşului Botoşani scrisă de Artur Gorovei, urmată de cea a suliţanului Ştefan Ciubotariu. Ambii consemnează nume de conducători ai judeţului care au avut aplecare spre întreţinerea aprinsă a flăcării culturii noastre, a cinstirii cum se cuvine a memoriei personalităţilor care au dat identitate acestor locuri.
Cred că preşedintele Ţâbuleac nu prea mai are pereche în istoria judeţului de până acuma  în privinţa urii cu care a abordat activităţile culturale. Omul acesta pur şi simplu, prin unele decizii luate, a umilit şi înjosit memoria a generaţii de personalităţi care au contribuit la dezvoltarea şi consolidarea culturii şi ştiinţei naţionale pornind de pe meleagurile botoşănene.
Am rămas uimit şi în acelaşi timp m-am simţit umilit să văd cum este cinstit şi respectat la Blaj cel mai mare poet al românilor. Eminescu nu este aşa respectat acasă la el cum este respectat în acest orăşel transilvan.
Preşedintele Ţâbuleac a cheltuit miliarde de lei pentru a posta la intrarea în judeţ panouri cu numele judeţului dar nu a dat un leu ca să se monteze pe lângă acestea un anunţ cum că judeţul Botoşani este locul care a dat ţării cei patru stâlpi ai culturii şi ştiinţei: poetul Mihai Eminescu, pictorul Ştefan Luchian, muzicianul George Enescu şi istoricul Nicolae Iorga.
Străinii ne apreciază mai mult valorile umane pe care judeţul le-a dat ţării. În dialogul meu cu prof. univ. dr. Ioan Buzaşi, blăjean a afirmat că priveşte cu respect şi admiraţie la Bucovina şi ţinutul Botoşanilor, locuri care au umplut ţara de valori incontestabile şi inimitabile.
Toată această avere umană incomensurabilă care şi-a pus definitiv amprenta pe cultura şi ştiinţa românească n-a trezit în preşedintele Ţâbuleac nici cel mai mic respect. De când este preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Ţâbuleac a reuşit performanţa de a-i umili acasă la ei pe cei mai mari pictori ai României (Luchian, Băncilă. Achiţenie, Piliuţă), desfiinţând Secţia de artă a Muzeului Judeţean Botoşani numai pentru a se răzbuna politic pe Elena Condrei, cea care n-a vrut să voteze după cum i-a dictat.
Ţâbuleac l-a umilit pe cel mai mare poet al românilor, devenit simbolul naţiunii, punând să-i reprezinte uriaşa creaţie un modest economist specializat într-o uzină socialistă să producă tractoraşe şi motoraşe. Cu educaţia sa de proletar devotat cauzei fostului regim, Miluţă Jijie a izolat cultural Memorialul Ipoteşti de restul ţării, a stârnit repulsie celor mai respectabile personalităţi culturale ale prezentului.
Faptul că un actor de prestigiu, devenit o personalitate postdecembristă, precum Ioan Caramitru vrea să repare ce a stricat Ţâbuleac şi alţii de dinaintea sa, ar trebui salutat un asemenea gest şi nicidecum de condamnat.
Urât de cei din satul în care s-a născut, urât de către cei cu aplecare spre valorile culturale autohtone, urât de colegii săi din partid, cu uşile închise la nivel de Guvern, preşedintele Mihai Ţâbuleac ar trebui să se întrebe „Quo vadis?” şi să-şi dea singur răspunsul. Că inteligent este şi are capacitatea de a raţiona. Greşelile se iartă dacă sunt recunoscute public şi reparate.

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Ţâbuleac şi fiorii eminescieni”

 1. 1. Gheorghe dela IPOTESTI Says:

  DOMNULE ROTUNDU,
  Va rog sa nu puneti toate “pietrele” in desaga presedintelui Tabuleac,declasificarea MEMORILULUI s-a facut pe vreme ministeriatului
  profesorului Razvan Theodorescu,care ,din pacate era si senator de Botosani!
  Cu deosebita stima,
  Gheorghe dela IPOTESTI-un cetatean lucid.

 2. 2. Valy Says:

  Bade Gheorghe, Memorialul a fost constrtuit de Caramitru. El a dar bani cand era ministruil Culturii. Cap de cauciuc n-are nici un merit aici. Iar Tabuleac este un ratat politic care nu va mai fi votat de nimeni in nici o functie. Asta daca nu-l vor inhata cei de la DNA pentru afacerile cu drumarii şi primarii, ca-i lacom si vrea multi bani cu titlu de comision. Mirel de la Asist stie cat il costa si s-a cam satuzrat sa mai dea spaga. poate-l da in gat ca asta i-a mai ramas.

 3. 3. Ylav Says:

  Esti in mare eroare draga Valy, memorialul nu l-a construit Caramitru,ca era construit din vremea cealalta de catre alti oameni despre care nu se pomeneste.Caramitru doar a dat banii ca sa primeasca si el o importanta parte inapoi prin cardasie cu Cosereanu si asta e ceea ce regreta el acum

 4. 4. rezon Says:

  Din pacate domnule Ylav aveti dreptate ,nu as fi vrut sa fie asa ii stimez foarte mult si pe Caramitru si pe Cosereanu ca persoane agreabile ,dar nu se regasesc deloc banii dati,ca tot ce se vede era construit de Baciucu.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia