Jan 22

Victor Ponta, liderul naţional al PSD, şi-a anunţat pentru astăzi prezenţa în Botoşani. Ce anume îl mână la Botoşani nu-i greu de dedus. Cu siguranţă vrea să facă o evaluare a forţelor politice dintre PSD şi PC. Pe de o parte, şi PNL de partea cealaltă.
Acum, că s-a combinat cu partidul lui Voiculescu într-o nefericită alianţă care nu va aduce PSD-ului nici bun spor electoral, doar acces liber în studiourile Antenelor unde să aducă acuzaţii Guvernului Boc fără a pune ceva în loc, vrea să măsoare forţele din teritoriu ale PNL pentru a lărtgi alianţa moşită deja.
Sincer să fiu, eu n-am încredere că între PNL şi PSD se va realiza vreo alianţă politică solidă. Poate doar una de conjunctură, pentru a da jos Guvernul Boc. O alianţă electorală solidă nu poate avea loc din mai multe motive.
În primul rând să luăm în analiză doar un element major care a împiedicat de fiecare dată o alianţă PNL – PSD; cota unică de impozitare.
PSD continuă, chiar cu încăpăţinare, să se revină la o cotă de impozitare graduală, ceea ce PNL nu acceptă şi pe bună dreptate. Deja cota unică s-a încetăţenit în economia românească, se simte acasă, dă rezultate bune şi ar fi o prostie să se renunţe la ea. Dacă PNL ar renunţa la cota unică, o mare parte din electoratul său va fi împins către PDL, pentru că nu va  accepta nici în ruptul capului să voteze PSD.,
Apoi, vine rândul oamenilor de afaceri, pentru care PSD-ul are în vedere o cotă de impozitare mai mare de 16%. Aceştia nu vor vota cu eventuala alianţă PNL – PSD şi se vor duce tot spre PDL. Bugetarii, care sunt preponderent votanţii PSD, nu vor accepta să voteze şi în favoarea PNL, partidul care nu le-a majorat salariile în perioada Guvernului Tăriceanu.
Iată un argument extrem de puternic care împiedică o alianţă PNL – PSD. Dacă, totuşi, împotriva firii politice alianţa se va realiza, de câştigat va avea PDL-ul. Sau poate asta şi vrea cineva, că-.i plină România de cozi de topor politice.
Un alt argument contra alianţei ar fi paritatea locurilor pe listele alegerilor locale şi parlamentare, paritate cerută de PNL. Dacă PSD va acepta forma jumi-juma, din jumătatea sa va trebui să dea şi PC-ului, ceea ce va produce mari nemulţumiri în partid.
Pentru PNL o astfel de împărţire matematică ar fi avantajoasă.
Este posibilă o unire de forţe politice pentru dărâmarea Guvernului Boc dar nu şi pentru a se merge comun în alegeri. În PSD şi PĂNL sunt multe orgolii umane care nu vor renunţa să iasă în media cu declaraţii, ori o alianţă comună cere un lider de toţi acceptat. Cine poate fi acest lider? Ponta sub nici o formă, cum nici Antonescu. Sunt două săbii care n-au loc în aceeaşi teacă. Un al treilea lider nu văd de unde să apară.
Aşa că, Ponta vine azi la Botoşani doar ca să dialogheze, eventual, cu Ţurcanu. Iar dacă Ţurcanu va accepta dialogul îi va spune că nu poate face alianţă cu Marcu pentru că are dosare la DNA şi pe rol la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosare de care numai PDL-ul îl poate apăra.
Ca să fiu elegant în exprimare, Ponta va veni la Botoşani bărbat şi va pleca femeie.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia