Jan
25
|
Politicienii ne-au dat o nouă jucărie pe care s-o morsocăm cum vom vrea. În tot acest timp ei îşi văd de ale lor. Este vorba de proiectul de lege depus la Senat prin care se urmăreşte modificarea legii alegerilor locale în sensul ca primarul şi preşedintele Consiliului judeţean să fie aleşi dintr-un singur tur. Iniţiativa aparţine unui grup de parlamentari ai puterii dar poartă şi semnătura unor parlamentari social-democraţi şi liberali.
Altfel spus, şi puterea şi opoziţia par a fi înţeleşi din acest punct de vedere. Motivaţia că numai aşa se vor crea economii la buget este total falsă şi se constituie în praf aruncat în ochii noşt6ri. În realitate, prin această modificare a legii se urmăreşte ca viitorii primari aleşi să aparţină partidului sau alianţelor politice puternice şi să curăţe eşichierul politic de partiduleţele mici, care obţin până în cinci primari într-un judeţ.
Este bine, este rău o astfel de modificare a legii?
În primul rând trebuie precizat că la nivelul de degradare la care a ajuns clasa noastră politică nu mai contează ce prevede legea. Nu democraţia primează la noi ci puterea financiară a partidului cu care va cumpăra voturile necesare.
Aşa privite lucrurile, chiar că economia de bani care se face prin eliminarea turului II al alegerilor este bine venită.
Dar să vedem cum s-a ajuns la o astfel de înţelegere putere – opoziţie, cum cred ei că-şi pot împărţi posturile de primari.
PDL-ul ştie că este un partid sfârşit, că nu mai are nici un fel de priză la electorat, Şi atunci, ca să se salveze şi să intre în parlament în urma alegerilor din toamna anului 2012 are nevoie de susţinere locală, susţinere care se poate asigura prin primari şi preşedinţi ai Consiliului judeţean.
Candidaţii PDL sunt în majoritate tineri, până în 45 de ani, lucru care s-a observat şi în alegerile din 2008, când PDL-ul a avut succes. Exemplul din Botoşani este elocvent, PDL având marea majoritate primari şi viceprimari tineri şi foarte tineri.
Pe ei mizează PDL şi în 2012 să obţină rezultate. Candidaţii PDL se vor lupta cu candidaţii Alianţei de Centru – Dreapta, care se naşte acum prin unirea PNL cu PSD – PC.
Alianţa va veni cu candidaţi vârstnici, şi la PSD şi la PNL fiind o tradiţie în acest sens. Ori babalâcii politici nu mai sunt la modă. Mai ales că în alegerile locale partidul conta mai puţin şi candidatul mai mult.
Aşa că şi puterea şi opoziţia şi-au făcut calculul că din primul tur vor obţine cei mai mulţi primari, tur în care se pot face şi jocuri murdare precum cumpărarea de voturi sau numărătoarea falsă ori anularea voturilor adversarului.
Cine va câştiga mai mulţi primari va câştiga şi alegerile parlamentare din toamna anului viitor. Iată de ce politicienii sa-au înţeles asupra modificării legii. Practic, dacă lucrurile evoluează în acest sens, după alegerile locale din vara anului 2011 vom avea două categorii de primari: democrat-liberali şi cei ai ACD.
Iar mă întreb dacă este bine aşa sau este rău? Cred că cheia acestei şarade politice este în mâna noastră. Depinde cum vom vota noi.
January 25th, 2011 at 20:48
Dacă până pe la anu`
Cu prăsila e… ŢURCANU,
Responsabilul cu monta
Nu e altul decât…PONTA.
January 25th, 2011 at 20:48
Dacă până pe la anu`
Cu prăsila e… ŢURCANU,
Responsabilul cu monta
Nu e altul decât…PONTA.
January 25th, 2011 at 20:48
Dacă până pe la anu`
Cu prăsila e… ŢURCANU,
Responsabilul cu monta
Nu e altul decât…PONTA.
January 25th, 2011 at 20:48
Dacă până pe la anu`
Cu prăsila e… ŢURCANU,
Responsabilul cu monta
Nu e altul decât…PONTA.