Feb 03

Pentru fotoliul mde primar al comunei Corni s-au înscris patru candidaţi. Fiecare şi-a construit o ofertă electorală în care apar din belşug promisiunile, găinăriile politice fiind la rang de cinste.
Cu prima şansă se spune că ar porni actualul viceprimar, Ilie Oniciuc, candidatul PSD. Omul, la viaţa lui, a fost şofer5 de cursă lungă. A adunat ceva bănuţi, a văzut Europa şi mersul treburilor în capitalism, aşa că s-a retras în comuna natală să aplice ce-a văzut.
A cumpăra magazinul cu etaj al cooperaţiei de consum, l-a reparat preţ de peste un miliard de lei şi a făcut o discotecă şi o crâşmă. Acum recunoaşte că n-a făcut o afacere prea reuşită. Aşa este! Una este să vezi ce fac capitaliştii şi alta este să înţelegi de ce fac aşa şi nu ca pe la noii. S-a mai rostuit Oniciuc şi cu ceva bani europeni cu care a pus bazele unei ferme de vaci. Până acum nici ferma nu l-a umplut de parale. Familia sa mai are şi o fermă agricolă ce a arendat terenurile localnicilor. Astă toamnă nu le-a prea dat cota cuvenită, aşa că oamenii cârcotesc pe la colţuri. Tatăl viceprimarului este un om cam greu de înţeles, are vreo 20 ha de pădure. Motiv de duşmănie din partea altor localnici.
Aşa privite lucrurile, vicele nu prea mai are prima şansă. Dimpotrivă! Însă se bazează pe cele 207 dosare de ajutoare sociale moştenite de la primarul decedat. Aceste dosare îi aduc cel puţin peste 400 de voturi. Este tehnica primarilor social-democraţi de a avea în plată la ajutoare sociale cât mai multe persoane, acestea fiind voturi sigure. Iar viceprimarul dacă va ajunge primar, va păstra moştenirea primită şi va încerca să-şi sporească zestrea, adică să crească numărul ajutoarelor sociale.
Un alt candidat este Constantin Fandache, referent în primărie. Omul are idei trăsnite. Vrea să ajungă primar şi să le facă cornenilor o pârtie de schi şi un patinoar. Este limpede că la viaţa lui n-a văzut cum arată o pârtie de schi sau un patinoar. Nu ştie de unde va lua banii să investească în aşa ceva, dar este convins că o pârtie de schi şi un patinoar va îndulci viaţa cornenilor.
În realitate Fandache candidează la sugestia lui Oniciuc, să rupă din voturile celorlalţi candidaţi şi să i le dea în turul doi, când va avea mare nevoie de ele. Aşadar, Fandache peremistul este iepuraşul social-democratului Oniciuc. Curată găinărie politică!
Constantin Dumbravă este medicul veterinar al comunei şi candidatul PNL. Omul nu prea ştie multe despre administraţia locală, că-i navetist de la Botoşani. Nici oferta electorală nu este una profesionistă. Sună mai mult cu an angajament al pionerilor din vremurile comuniste. Dar se pricepe la găini. Are în curtea dispensarului un coteţ plin. Asta da găinărie!
De găinării se ocupă şi candidatul PDL, Dorel Dorneanu. La propriu! Omul are o colecţie întreagă de găini de rasă de mai marea frumuseţea. Mai are fazani, porumbei creţi franţuzeşti şi… porci de guineea. Dacă curtea îi plină cu păsări, casa este plină cu un bar şi un magazin de produse alimentare. Dorneanu a fost viceprimarul comunei în mandatul 2004 – 2008. Ar mai fi prins un mandat, dar s-a încrezut în primarul decedat, iar Miţosu, ca orice social-democrat, i-a tras clapa şi l-a susţinut pe Ilie Oniciuc, coleg de partid. Aşa că Dorneanu a rămas doar consilier.
Dorneanu este cam gură spartă. El spune pe direct ce are de gând să facă dacă va fi ales primar. Mai întâi se va răfui cu ajutoarele sociale, că banii aruncaţi aici se pot folosi pentru ceva mai bun şi mai de folos cornenilor. De cunoscut, cunoaşte administraţie dar ca să-şi folosească cunoştinţele ar trebui votat primar. Ceea ce nu-i chiar uşor.
Între candidaţii de la Corni sunt anumite lupte, dar nu radicale şi nu pe viaţă şi pe moarte. Bătălia cea mare este prognozată a se da între Oniciuc şi Dorneanu, dar în turul doi. Iar de câştigat va câştiga cel care va mitui mai  multă lume. Căci mita electorală este baza la Corni şi nu priceperea în treburile administraţiei publice.

written by Ioan Rotundu


5 Responses to “Găinării politice”

 1. 1. Scorilo Says:

  Ia urma banilor coane Ionică şi vei afla cum stau lucrurile. Balta Arsă este în Corni parcă, nu?! Întreabă mata pe ţiganii de acolo ( că de la ăştia afli mai uşor) cât iau pentru vot şi cine le dă banii. Şi să te văd că ai curaj să scrii despre asta.

 2. 2. Costic(l)ă Facaleţi Says:

  Celor patru înjugaţi la “carul” politicii din Corni

  Patru BOI, patru fârtaţi
  De la CORNI, trag înjugaţi,
  Purtând carul încărcat
  Cu politici de … căcat.

 3. 3. Costic(l)ă Facaleţi Says:

  Celor patru înjugaţi la “carul” politicii din Corni

  Patru BOI, patru fârtaţi
  De la CORNI, trag înjugaţi,
  Purtând carul încărcat
  Cu politici de … căcat.

 4. 4. Costic(l)ă Facaleţi Says:

  Celor patru înjugaţi la “carul” politicii din Corni

  Patru BOI, patru fârtaţi
  De la CORNI, trag înjugaţi,
  Purtând carul încărcat
  Cu politici de … căcat.

 5. 5. Costic(l)ă Facaleţi Says:

  Celor patru înjugaţi la “carul” politicii din Corni

  Patru BOI, patru fârtaţi
  De la CORNI, trag înjugaţi,
  Purtând carul încărcat
  Cu politici de … căcat.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia