Feb 25

Orice jurnalist îşi doreşte ca în cariera sa să aibă posibilitatea de a intervieva personalităţi ale vieţii culturale, economice, sociale sau politice cu funcţii cât mai înalte. În cariera mea de jurnalist, începută în august 1993, am avut astfel de prilejuri.
Cele mai multe mi-au fost oferite de colaborarea cu Tv SOMAX. La acest post de televiziune am realizat, în direct, mai multe talk-show-uri cu astfel de personalităţi. Prima întâlnire de acest gen am avut-o cu Petre Roman, în 1996, când a candidat la preşedinţia României. A urmat Adrian Năstase, în 2002, la Bucureşti, când a avut loc fuziunea dintre PSDR – PDSR, formându-se actualul PSD.
În 2004 l-am avut invitat pe Traian Băsescu, aflat şi el în campania alegerilor prezidenţială. Printre oamenii de cultură pot menţiona pe  regretatul prof. univ. George Muntean, fost Mare Orator al MLNR. Profesorul a intrat în direct având ţinuta de maestru mason. Şi pe soţia sa, Adela Popescu, poetă cunoscută mai mult în Japonia, am avut privilegiul de a o avea invitată. Tocmai venise din Japonia, unde primise un premiu special chiar din mâna premierului acestei ţări.
Iată că marţi, 22 februarie, am avut din nou prilejul de a intervieva o înaltă personalitate din lumea politică. Graţie doctorului Gabriel Oprişanu, patron al Tv SOMAX, preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, a acceptat să dea un interviu.
Desigur, Mircea Geoană este un politician care ştie multe, deţine multe secrete şi a fost participant direct sau indirect în multe evenimente care au schimbat cursul politicii româneşti postdecembriste.
Când doctorul m-a anunţat luni seară că a doua zi trebuie să fiu la Senat, în biroul lui Geoană, mai că nu-mi venea a crede. Ştiam că se încearcă să se aranjeze un interviu cu acesta dar nu mă aşteptam ca acceptul să vină aşa repede. Am fost luat pe nepregătite.
Luni noaptea am trimis mail la secretara preşedintelui Geoană, doamna Ana Cătăuţă, cu conţinutul întrebărilor la care preşedintele Senatului urma să răspundă. Tot luni noaptea am plecat spre Bucureşti.
Pe traseu am vorbit de mai multe ori cu secretara şi cu consilierii de imagine ai preşedintelui, fiind nevoit să renunţ la o parte din întrebări pe motiv că aş depăşi durata stabilită a interviului care a fost de 50 minute.
Interviul a fost programat pentru ora 15.00. La Senat am ajuns la ora 14.00, drumul fiind foarte greu de parcurs din cauza ninsorii abundente.
Am fost invitaţi în sala de protocol să ne organizăm. Din nou consilierii de imagine m-au chestionat asupra întrebărilor pe care le voi pune şi din nou a trebuit să mai renunţa la câteva, durata interviului fiind redusă la 30 de minute. Apoi s-a stabilit amplasarea noastră şi condiţiile filmării: faţă, profil, prim-planuri.
La ora 15.00 fix, Mircea Geoană a intrat în sala de protocol. Ne-am prezentat şi am trecut la treabă. Am acceptat orice condiţie pusă de consilierii săi de imagine. Ştiu din experienţă că odată invitatul adus sub lumina reflectoarelor îmi pot permite să încalc din condiţiile stabilite în prealabil. Aşa am procedat şi cu Mircea Geoană. În primul rând că tot i-am pus două întrebări necuprinse în protocol şi n-am respectat nici durata stabilită, lungind interviul la 45 de minute, spre disperarea consilierilor săi de imagine care îmi făceau semne să închei.
În finalul interviului am făcut schimb de cărţi. Eu i-am făcut cadou trei titluri din cărţile mele, dumnealui doar una, cu remarca ironică „Eu nu sunt aşa prolific ca jurnaliştii!”
După ce interviul s-a încheiat, am avut satisfacţia ca preşedintele Geoană să-mi spună că a fost un interviu la nivel de BBC.
Miercuri l-a sunat pe doctorul Gabriel Oprişanu şi i-a mulţumit pentru că a trimis un reporter documentat şi o echipă de tehnicieni profesionişti. Păi, cu Popică cameraman şi cu Mircea Brehuescu sunetist nici că se putea să fie altfel.
Interviul va fi difuzat pe Tv SOMAX, sâmbătă, 5 martie, în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu, reportajul fiind intitulat „România încotro?”

written by Ioan Rotundu


7 Responses to “La taifas cu Mircea Geoană”

 1. 1. stratulat Says:

  Pacat ca odata cu intrebarile nu i-ati trimis si articolele scrise despre el de-a lungul timpului, dar in special pe cele din campania electorala pentru presedintie…Daca i le trimiteati si pe cele scrise despre basescu, tabloul era complet….

 2. 2. Gheorghe dela IPOTESTI Says:

  FELICITARI DOMNULE ROTUNDU!
  VOI VENI IN BOTOSANI CA SA URMARESC INTERVIUL.
  Cu stima,
  Gheorghe dela IPOTESTI-acelasi cetatean lucid!

 3. 3. Costic(l)ă Macaleţi Says:

  Vreau s-o spun, la o adică.
  Fără să-mi arog vreo toană,
  “LUMEA LU` ROTUNDU”-i mică,
  Dac-ajunge doar la…GEOANĂ.

 4. 4. Costic(l)ă Macaleţi Says:

  Vreau s-o spun, la o adică.
  Fără să-mi arog vreo toană,
  “LUMEA LU` ROTUNDU”-i mică,
  Dac-ajunge doar la…GEOANĂ.

 5. 5. Costic(l)ă Macaleţi Says:

  Vreau s-o spun, la o adică.
  Fără să-mi arog vreo toană,
  “LUMEA LU` ROTUNDU”-i mică,
  Dac-ajunge doar la…GEOANĂ.

 6. 6. Costic(l)ă Macaleţi Says:

  Vreau s-o spun, la o adică.
  Fără să-mi arog vreo toană,
  “LUMEA LU` ROTUNDU”-i mică,
  Dac-ajunge doar la…GEOANĂ.

 7. 7. JORO Says:

  Oprisanu nu este patron al postului SOMAX d-le Rotundu atata lucru ar trebui sa stiti proprietar este Victor Mihalachi in rest interviul este acceptabil.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia