Mar 16

O parte dintre şcolile din judeţele Botoşani şi Suceava au rămas fără fond der salarii pentru luna martie. Iar învăţătorii, profesorii au început protestele, fiecare unitate şcolară după cum a crezut de cuviinţă şi pe măsura  curajului cadrelor didactice. Situaţia nu este una naţională, de unde şi nepriceperea multora în a înţelege fenomenul.
În fond, orice speculaţie de seama faptului că nu s-a alocat un fond de salarii corect calculat este falsă. Fondul de salarii atribuit şcolilor pentru trim. I 2011 a fost corect stabilit şi în concordanţă cu noua Lege a educaţiei.
Răspunsul la toate aceste disfuncţiuni trebuie căutat în altă parte. Mai exact la unele instanţe de judecată. Unii lideri de sindicat din învăţământ au avut iniţiativa de a contesta în instanţă diminuarea lefurilor pe anul 2001 şi anularea  unor sporuri. Iar  o parte dintre judecători au admis capetele de cerere şi au obligat conducerile de şcoli să restituie sumele reţinute.
M-am interesat cum a fost posibil ca unii judecători să nu ţină cont de legile statului privind măsurile anticriză şi să dispună plăţi de la bugetul public fără a avea şi dovada că există resursele financiare necesare. Aşa am aflat că multe dintre soluţiile de obligare la plată au fost pronunţate de judecători cu soţii sau rude cadre didactice.
Pentru că astfel de hotărâri s-au pronunţat de către instanţele de judecată din câteva judeţe  din ţară, iar căscaţii de jurişti de la Inspectoratele şcolare nu şi-au făcut datoria de apărători ai instituţiilor bugetare pe care le reprezintă, plata sumelor reţinute s-a făcut în lunile ianuarie şi februarie 2011. Cum fondul de salarii alocat nu cuprindea astfel de sume, plata s-a făcut din fondul de salarii al lunii martie. Iată de ce acum profesorii nu iau salariile.
În prezent Procurorul general al României a iniţiat o acţiune juridică în interesul legii şi probabil hotărârile pronunţate de judecători vor fi anulate iar cei care au primit sumele reţinute anul trecut să fie obligaţi să le restituie din nou. Se va crea o nouă bulversare, o nouă serie de nemulţumiri şi proteste.
Dar cum pe la noi procesele durează şi ani de ztile, există riscul ca cei care au primit banii în plus pe lunile ianuarie şi februarie să nu mai primească salarii pe martie. Doar dacă Ministerul Educaţiei va aproba un transfer de sume din trim. IV, timp în care se vor clarifica şi conflictele create în aplicarea unor legi.
Practic, judecătorii au decis să se răzbu8ne pe Guvernul Boc într-un mod viclean. Cum nu puteau pronunţa sentinţe ca să-şi ia ei banii reţinuţi înapoi, s-au folosit de acţiunile profesorilor. Numai că ei au lovit în bugetul public, mai exact în interesele celor care muncesc în afara sistemului bugetar. Pentru că dacă Guvernul Boc va rămâne obligat la plata sumelor reţinute, atunci va trebui să recurgă la majorări de impozite şi taxe. Iar cei care vor suporta majorările sunt cei care muncesc în sfera privată. Ceea ce nu ar fi corect.
Dacă tot vorbim de solidaritate socială, atunci această solidaritate să fie valabilă şi pentru toţi bugetarii, deci şi pentru cei din învăţământ sau din alte instituţii publice.
Iar profesorii ar trebui să conştientizeze că nu pot cere bani de unde nu sunt şi că sunt nişte victime ale răzbunării judecătorilor.

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Profesorii victime ale răzbunării judecătorilor”

 1. 1. stratulat Says:

  Ce li se intampla este pe deplin meritat. Si asta, din cauza ca nu au fost uniti si nu au actionat atunci cand trebuia si era momentul. Acum, in noile conditii stabilite de legea invatamantului nu cred ca mai au vreo sansa de succes. Ce sa-i faci! Fiecare pasare “pre limba ei piere”!
  Prevad nenorociri ca urmare a aplicarii viitorului cod al muncii! Si atunci, ne vom merita soarta…

 2. 2. Bicu Says:

  Profesorii ar fi trebuit sa iasa in strada cand judecatorii au facut salariu de 5000 lei la un contabil de gradinita. Acolo s-au dus lefurile lor.

 3. 3. profesorii Says:

  oare de ce se MINTE atat in tara asta?

 4. 4. Ovydik Says:

  Dumneata vorbesti despre judecatorii care au fost influentati de sotiile profesoare sau invatatoare?!?? Oare sotia dumitale ce meserie are si unde lucreaza? Daca tot doriti sa fiti incisiv uitati-va in ograda proprie si explicati-le bunilor dumneavoastra cititori cum a ajuns sanatoriul de la Guranda in situatia in care este acum. Puneti-va pana cu care scrieti in slujba oamenilor, nu mangaiati barba gadiland actualul regim!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia