Mar 17

Profesorii care clamează nemulţumirea faţă de salariile primite sau neprimite pe luna martie pentru februarie devin tot mai jalnici în demersurile lor. Ei demonstrează public că n-au capacitatea de a înţelege unele lucruri, ceea ce la nivelul poziţiei lor sociale este grav şi de neînţeles.
În primul rând că toţi bugetarii, în cursul anului 2010, au suportat o diminuare de 25% din salariu. Ori, prin sentinţele rostite, judecătorii au comis o mare nedreptate juridică, o discriminare socială, pentru că au dat câştig de cauză unor categorii de profesori, nu la întreg sistemul şi nu la toţi bugetarii care au suferit diminuări de salarii.
Apoi, din moment ce pe trm. I 2011 fondul de salarii era cunoscut încă din luna ianuarie, când au primit salarii majorate ştiau că nu vor mai avea bani şi pe luna martie. Dar au acceptat situaţia, sperând în vreo minune. Iată că minunea nu s-a produs, iar acum suferă.
Însă ce mă uimeşte pe mine este lipsa lor de cunoaştere, de înţelegere a mecanismului financiar de salarizare şi de delimitare a competenţelor între instituţiile statului. Altfel spus, profesorii sunt jalnici la capitolul educaţie civică, sunt repetenţi.
De exemplu, profesorii din Botoşani s-au dus la primarul Flutur să le rezolve problema salarizării. Dar nu primarul gestionează fondurile lor de salarizare. Primarul doar le primeşte într-un cont de unde le transmite mai departe., Normal ar fi fost ca profesorii să se fi adunat la sediul IŞJ, dar au fost laşi. N-au avut curajul să se pună rău cu cei care le controlează activitatea. Şi iar constat că sunt jalnici din punct de vedere moral.
Au mai stabilit profesorii din Botoşani că Flutur nu va mai fi primar de la anul. Au dat un verdict dictatorial, de parcă primarul unei comunităţi este ales de profesori şi nu de întreaga comunitate. Avem dovada că profesorii nu se jenează să treacă de la ameninţări la şantaj. Pentru ei nu contează ce-a făcut primarul Flutur în Botoşani, inclusiv pentru unităţile din învăţământ şi cadrele didactice. . Contează doar dacă ei primesc salariile dorie. Nici măcar nu se întreabă de unde li se plătesc aceste salarii.
Condamnabilă este şi acea parte a presei locale care le cântă în strună, fără a le deschide ochii asupra realităţii. Nu fac parte din categoria celor care veneau la ore tremurând că va fi ascultat şi nu ştie lecţia. Îmi plăcea să-i „umilesc” pe profesori prin ştiinţa mea şi nu prin ignoranţă. De aceea nu am a mă înjosi în faţa lor, cântându-le în strună şi atunci când n-au dreptate.
Din moment ce aceşti profesori au acceptat în fruntea lor lideri de sindicat precum Ţarcă sau Chiru, ori controversata Ţiprigan, nu pot să le acord prea mult respect. Dimpotrivă, constat cu regret că sunt tot mai jalnici.
uAz fost momente, cele mai multe anul trecut, când societatea avea nevoie de o solidaritate din partea profesorilor de a intra în grevă pentru a salva şcoala de anumite prevederi din noua Lege a educaţiei. Profesorii n-au intrat în grevă nici măcar pentru a-şi apăra propriile interese. Acum să-şi poate crucea vieţii, că tot suntem în postul Paştelui.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Sunteţi jalnici, domnilor profesori!”

 1. 1. profesorii ma vor injura... Says:

  Din pacate….aveti dreptate.Mi-ar fi placut sa spun ca va inselati,dar aveti perfecta dreptate.Suntem naivi si usor influentabili.Nedreptate s-a facut tuturor cu 25%, de ce nu am iesit atunci in strada?
  Si copiii care stau nesupravegheati ore bune prin clase, pana se hotarasc profesorii daca fac sau nu protest, in fiecare zi..cu ce sunt vinovati? Le puneti viata in pericol* vezi cazul de la Dorohoi*

 2. 2. La ce bun? Says:

  La ce bun să înjuri pe unii sau pe alţii. Fiecare judecă după ce ştie din sistem.Este bine de ştiut că profesorii ( de fapt toate cadrele didactice) nu cer cei 25% reţinuţi de Guvern ci doar salariile pentru munca depusă în luna februarie şi oarece garanţii că o astfel de situaţie nu se va mai repeta.În articol aveţi şi unele elemente de adevăr, domnule Rotundu, dar aţi luat locul lui Băsescu dându-vă exemplu ca elev. Cred că nu v-aţi mai uitat de multişor prin foaia matricolă!

 3. 3. alin Says:

  Nea nelu, mai draga esti pe langa subiect. Profesorii care sunt in fata Primariei si protesteaza nu au recastigat aceea taiere de 25%. S-a castigat dupa un lung proces aceea marire de 33% din anul 2008, majorare cu care base a cam castigat alegerile dar apoi a uitat de promisiunile din campanie.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia