Mar 18

Mă aşteptat ca la cele două comentarii ale mele referitoare la protestele profesorilor să fiu contrazis cu argumente, cu opinii bine fundamentate, logice şi pragmatice.
Aseară am citit şi eu comentariile nevalidate de administratorul de site şi m-am crucit luând act de cum se poate exprima un cadru didactic. Chiar dacă exprimarea, cred ei, au făcut-o sub anonimat, pretenţia lor intelectuală, poziţia socială ocupată, calitatea de formatori ai vieţii, îi obligă să se exprime într-un mod civilizat, demn şi într-un limbaj elevat.
Numai că cei care nu şi-au văzut comentariile validate au folosit un limbaj de care s-ar fi jenat şi un boschetar, să nu mai spun de un borfaş de cartier obişnuit să vorbească în jargon.
Mă întreb ce caută la catedră astfel de oameni şi care  sunt căile lor de comunicare cu elevii? Ne mirăm că elevii din ziua de astăzi au un comportament violent fizic şi de limbaj. Limpede, asta învaţă de la profesorii lor.
De precizat din capul locului că nu toţi profesorii trebuie asimilaţi acestei categorii. Tot respectul pentru cei care-şi fac datoria aşa cum au văzut la dascălii lor, chiar dacă şi ei suferă de aceleaşi lipsuri financiare ca toţi salariaţii bugetari.
Lipsiţi de capacitatea de a raţiona cu inteligenţă, comentatorii la care fac referire sunt, probabil, şi cei vizaţi de actuala reformă să fie daţi afară din sistem.
Eu ce scriu zilnic, semnez şi sunt supus judecăţii a mii de cititori. Nu mă ascund sub vreun pseudonim pentru că am curajul să-mi asum public opiniile exprimate. Profesorii comentatori cu limbaj infecţios nici măcar sub anonimat n-au fost în stare să-şi asume exprimarea unei opinii.
Am fost un elev premiant din clasa I-a şi până la ultimul curs de specializate absolvit acum doi ani şi accept orice provocare publică venită din partea oricărui profesor de a ne măsura cunoştinţele de cultură generală şi am curajul să-l înfrunt chiar şi pe terenul disciplinei în care este specializat. Cine are curajul să-mi arunce mănuşa!
Sunt zilnic oprit pe stradă şi felicitat pentru reportajele televizate difuzate sub titlul de Lumea lu’ Rotundu. Sunt zilnic încurajat să scriu editoriale şi comentarii pe blog pentru că scriu realităţi şi nu articole obediente unuia sau altuia.
Ce-ar fi vrut domnii profesori, să le cânt în strună ca să mă laude? N-am nevoie de astfel de laude. Comentariul de ieri de pe blog a avut peste 2000 de accesări dar numai vreo trei au comentat injurios şi pornografic. Raportul este net favorabil mie.
Iar dacă îmi exprim opinii, o fac pentru că acest drept mi l-a dat Constituţia României şi un vreun domn profesor ca să-i cânt în strună. Nimeni şi nimic nu-l opreşte pe acel profesor nemulţumit de opiniile mele să şi le exprime pe ale sale. dacă este capabil!

written by Ioan Rotundu


5 Responses to “Incapabili să-şi expună o opinie”

 1. 1. adolf zis hitler Says:

  Stimate domnule Rotundu,

  Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
  nu pentru patule, nu pentru pogoane,
  ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

  Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,
  pentru cântecul tău ţintuit în piroane,
  pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

  Nu pentru mania scrâşnită-n măsele,
  ci ca să aduni chiuind pe tapsane
  o claie de zări şi-o căciula de stele,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

  Aşa, ca să bei libertatea din ciuturi
  şi-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane
  şi zărzării ei peste tine să-i scuturi,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

  Şi ca să pui tot sărutul fierbinte
  pe praguri, pe prispe, pe uşi, pe icoane,
  pe toate ce slobode-ţi ies inainte,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

  Ridică-te, Gheorghe, pe lanţuri, pe funii!
  Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane!
  Şi sus, spre lumina din urmă-a furtunii,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

  Radu Gyr.

 2. 2. nimeni Says:

  Stimate domnule Rotundu, ma inclin in fata culturii dv. si talentului dv de editorialist. Nu ma intelegeti gresit, nu vreau sa ma compar cu dumneavoastra, nici macar la catedra, asa cum ati afirmat. Puteti fi oricand mai bun ca mine, nu asta ma deranjeaza. Ma deranjeaza modul in care simplist (portocaliu) in care judecati lucrurile. Ati repetat aceeasi fraza obsesiva a portocaliilor:”Nu sunt bani”, iar profesorii sunt atat de prosti incat nu inteleg aceasta. Am fost profesor, mi-am iubit meseria,dar am considerat ca sunt altii care pot sa o faca mai bine ca mine. Un singur lucru pot sa va spun:acesti oameni nu sunt atat de ingusti in gandire incat sa nu inteleaga un lucru: ca nu sunt bani, daca acest lucru ar fi adevarat. Dar cand banii se arunca pe sali de sport la Cucuietii-din-Deal, ce sa crezi? Imi pare rau, va credeam un adevarat om de cultura, cu o optica pe masura. Nu vreau sa ma ascund, imi asum intreaga responsabilitate pentru cele afirmate, daca doriti, pot ridica manusa aruncata de dumneavoastra, dar nu stiu daca acest lucru va va determina sa priviti profesorii cu mai mult respect decat pe tinichigiii sau pe chelnerii de care are tara atata nevoie. Poate doar atunci cand dascalul va redeveni “Domnul Trandafir”, cu haina roasa pe coate, dar curata.

 3. 3. nimeni Says:

  Domnule Rotundu, de ce ati oprit comentariul meu? Daca va deranjeaza aveti posibilitatea de a ma contacta pe mail. Apropo, pe internet nu exista anonimat. Am ales acest pseudonim din alte considerente.

 4. 4. nimeni Says:

  Astept cenzura ilustrilor dv administratori de site. Numai bine!

 5. 5. alin Says:

  ,,şi am curajul să-l înfrunt chiar şi pe terenul disciplinei în care este specializat. Cine are curajul să-mi arunce mănuşa!,,

  Eu am curajul acesta in calitate de profesor de educatie fizica cu specializarea BOX :) )

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia