Mar 21

Acvum o săptămână, Ovidiu Portariuc, vicepreşedinte al PSD Botoşani, declara despre modificările aduse Codului muncii că acestea promovează „sclavia modernă”. Personal nu-l cunosc pe Ovidiu Portariuc, nu-i cunosc capacităţile şi resursele profesionale şi nici pe cele politice decât numai din declaraţiile de presă. Dar ştiu că tatăl său, Gheorghe Portariuc, este patronul mai multor magazine comerciale şi a unei unităţi de procesarea laptelui amplasată la intrarea în localitatea Vlăsâneşti.
Dintr-un interviu luat de un reporter al Jurnalului am mai luat act că Ovidiu Portariuc se ocupă cu activităţi agricole, mai exact promovează o agricultură econolgică. Ei, bine, dacă lucrurile stau aşa, atunci familia Portariuuc nu poate să-şi susţină afacerea decât cu forţă de muncă angajată. Ca patroni, ca oameni de afaceri şi nu înb ultimul rând ca oameni politici, cei din familia Portariuc ar fi fost cei mai în măsură să explice public de ce modificările aduse Codului muncii promovează sclavia modernă şi în ce constă această sclavie. Mai ales că de această sclavie beneficiază din plin.
Am căutat să mă informez de la unii foşti şi actuali  angajaţi ai familiei Portariuc cam ce lefuri lunare primesc. Dacă au fost sinceri, leafa lor este în jurul a o mie lei şi chiar mai mică. O parte din leafă o primesc pe lângă statul de plată, ceea ce presupune că sunt sume necontabilizate. Nu m-ar surprinde să fie aşa, pentru că toţi patronii practică această metodă. Pkătesc angajaţii la minim pe economie şi le dau la negru diferenţa de sumă la nivelul celei negociate. Estre consecinţa fiscalităţii ridicate.
Dar de la aceste practici cu caracter aproape general la sclavia modernă este o distanţăm ca de la cer la pământ. Nu cred că Ovidiu Portariuc ar angaja o persoană într-un post cheie la lăptăria sa fără a-l verifica o perioadă de timp şi a-i testa capacităţile profesionale. Ori tocmai aceste facilităţi i le asigură noul Cod al muncii. Îi permite o perioadă mai mare de timp să-şi verifice viitorul angajat. Apoi, dacă s-a păcălit şi a angajat un incapabil, un beţiv sau o persoană fără darul muncii, noul Cod îi permite să scape repede de o astfel de povară. Niciuna dintre aceste două facilităţi oferite de noua legislaţie nu constituie măsuri care să ducă la sclavie.
Sclavia înseamnă a-l lega pe muncitor de patron. Dimpotrivă, legislaţia nouă permite angajatului să plece oricând doreşte iar patronului să renunţe al un angajat problemă. Această dinamizare a forţei de muncă nu înseamnă sclavie.
În ultima perioadă am observat că în PSD au apărut nişte nume noi de politicieni, bărbaţi şi femei, care dau dovadă de mai mult pragmatism în declaraţiile lor politice şi care se bucură de tot mai multă încredere publică. Ovidiu Portariuc este una dintre aceste persoane.
Numai că prin declaraţia cu ”sclavia modernă” Portariuc a căutat să-i cânte în strună şefului său politic, senatorul Gheorghe Marcu. Ori, Marcu, s-a dovedit a fi unb prost om de afaceri (reţeaua sa de magazine a falimentat) şi un politician de duzină. Portariuc trebuie să se ferească să-i calce pe urmă, dacă vrea să facă o carieră politică.
Preferabil ar fi ca atunci când va mai face declaraţii politice să-şi argumenteze declaraţia cu exemple concrete şi nu s-o facă la general cum face senatorul Marcu. Toţi cei aflaţi la putere sau trecuţi au furat şi fură. Dar când o astfel de acuzaţie vine de la un senator sau un vicepreşedinte de partid ea se cere susţinută cu argumente şi atunci cel în cauză devine credibil. Altfel va fi privit ca un carierist demagog ce face declaraţii populiste pentru a prinde o ciosvârtă de pe masa puterii.
Ca patron, Ovidiu Portariuc beneficiază din plin de „sclavia modernă” şi este normal să nfie aşa. Nu cred că ar accepta ca muncitorii să-i spună cum să-şi administreze afacerea şi ce salarii să le dea, cum nu cred că ar accepta ca un lider de sindicat să-i bată cu pumnul în masă şi să-i spună cu cât să majorez6e lefurile angajaţilor sau să-i interzică să disponibi9lizeze forţa de muncă devenită surplus.
Portariuc este cel mai în măsură să le explice colegilor de partid că protecţia socială nu trebuie să încurajeze nemunca sau muncă puţină pe lefuri mari. Şi mai trebuie Portariuc să ştie că social-democraţia a fost dintotdeauna o frână în calea dezvoltării capitalului, mai ales cea românească desprinsă din sistemul totalitar comunist.
În acest context, dacă Ovidiu Portariuc vrea să contribuie la reformarea clasei politice, să lase populismele deoparte şi să nu se lase contaminat de gândirea politică de tip Marcu sau Vâzdoagă.
Iar când eşti coleg de partid cu unul ca Răzvan Rotaru deja încep să apară probleme de imagine şi este bine să fii tranşant în delimitarea faţă de astfel de persoane.

written by Ioan Rotundu


5 Responses to “Portariuc şi „sclavia modernă””

 1. 1. ion Says:

  Aveți perfectă dreptate.Ovidiu Portariuc îi imită pe liderii PSD județeni și pe cei de la centru.Nu are o gândire proprie.L-am urmărit în ziarul în care apare . Nu are nimic în comun cu Codul Muncii, nu face el angajări ci tatăl său,atunci când le face.Cam de mult nu a făcut angajări la SC Multiagra de la Vlăsinești .Munca la negru este în floare,așa cum s-a specificat și în articol muncitorii plătiți prost fără contract de muncă după două luni îl părăsesc și vin alții câte o lună două și tot așa.De actuala conjunctură politică și economică a profitat din plin și aș da numai un exemplu:mecanicii vara lucrează,iar iarna sunt trecuți la șomaj cu acte în regulă iar primăvara din nou angajați când se deschide campania agricolă.Dacă tot vorbește de protecție socială Portariuc și face morală,ar fi bine să se uite în curtea sa.Se știe că SC.Multiagra,are luate multe hectare în arendă.Este societatea din zonă care dă cel mai puțin la hectar,obținând un profit mare.În contractele de arendă făcute pe 7 ani este prevăzut ca societatea să dea proprietarului ca drept arendă 300kg/ha,grâu sau 500/kg/ha știuleți,iar proprietarul să plătească impozitul pe teren,subvenția încasând-o societatea.Faceți un calcul să vedeți cam cât ia proprietarul și cât societatea.Portariuc susține că așa s-au încheiat contractele.Dar dacă tot o face pe lupul moralist se poate face un act adițional la contract.Dar nu are nici un interes.Ar fi multe de spus ,Ovidiu Portariuc fiind încă la preșcolari în politică folosindu-se de tatăl său.

 2. 2. Mark Says:

  ::))) Numai demagogi in Romania

 3. 3. Cosmin Ralea Says:

  Omul e la inceput in jungla politicii!Sa-i dam macar o sansa se vedem ce poate face!Din cate stiu eu Ovidiu Portariuc are o firma de consultanta in domeniul comertului international separata de afacerile familiei,desi aceasta confuzie se face destul de des intentionat sau nu.
  De asemenea cred ca Ovidiu Portariuc este unul din cei mai liberali social democrati de pe la noi desi prin actuala declaratie facuta probabil cu indicatie politca pare sa fie altfel!

 4. 4. emma Says:

  Am fost angajata a SC.PORTAS srl(la unul din magazine),in 2001.am lucrat un an jumatate.apropo de “sclavia mentionata”,pot spune ca nu se purta urat cu noi,dl.Portariuc,salariile erau date la timp,mai primeam si bonusuri.dar programul de 11 ore de luni pana vineri,sambata inca 6 ore si duminica inca 4,toate state in picioare,fara pauza de masa(fiecare manca cum si cand apuca),frig iarna(cu cateva grade mai mult in magazin decat afara),sauna vara in interiorul magazinului ,plus multe munci neadecvate unei femei(cutii cu cuie de 25 de kg,baloti de sarma,o tona de arcuri,baxuri de halbe,toate descarcate in majoritatea timpului de fete…).nu o fi sclavie intentionata…dar pentru mine primul job a fost infernal.

 5. 5. ion Says:

  Pentru Cosmin.După cum declară însuși Ovidiu Portariuc.pintr-un ziar local,este Director de Dezvoltare la SC.Multiagra Vlăsinești.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia