Mar 24

Prin comentariul de ieri, intitulat „Scârba dracului”, am atras atenţia unui personaj important al vieţii politice botoşănene care a ţinut să-mi atragă atenţia că nAdrian Saeverin este botoşănean la origine. Mai exact, a susţinut personajul, Severin este de loc din Ştefăneşti. Cum pe Internet am găsit că este născut la 1954 în Bucureşti, am încercat să aflu adevărulo.
L-am sunat pe Mihai Balră, fostul prefect şi deputat de Botoşani, fost preşedinte al PDSR şi apoi PSD, care se trage tot din Ştefăneşti. Domnul Baltă mi-a declarat că a aflat, cu ani în urmă, când Severin era lider marcant al Partidului Democrat, că acesta ar fi originar din Ştefăneşti dar că nu-i cunoaşte familia.
Aşa că am contactat un bun amic al fostului deputat Dumitru Sandu, originar din Ştefăneşti, pentru a mă ajuta să iau legătura cu fostul deputat. Numai că amicul lui Sandu m-a uimit prin informaţiile care mi le-a oferit.
Fostul deputat Dumitru Sandu, retras din viaţa publică imediat ce i s-a expirat mandatul în anul 2000, stă în casă şi refuză orice contact cu persoane din afara familiei. S-a îngrăşat că abia se poate deplasa iar pe deasupra are şi grave probleme cu rinichii, aşa că la două săptămâni, un şofer plătit, îl transportă la dializă. Iar ca viaţa sa de „pustnic” să fie deplină, liu-a lăsat şi o barbă impresionantă.
Cum cu Sandu n-am putut lua legătura, m-am mulţumit cu informaţia oferită de amicul său. Da, Adrian Severin îşi are originea din Ştefăneşti. Mai corect spus, este evreu din Ştefăneşti, păărinţii săi plecând în Bucureşti imediat după război.
Aşadar, „Scârba” este botoşănean la origine. Nu ştiu dacă ar trebui să ne simţim ruşinaţi sau revoltaţi. Cert este că nici în al 12.- lea ceas Severin n-a avut acel strop de onoare să demisioneze din Parlamentul Euzroipean. Nici măcar din PSD n-a considerat că este cazul să demisioneze. Aşa că a ajuns pe mâna lui Vanghelie, dat de Ponta. Vanghelie va fi cel care-l va judeca şi exclude din PSD.
Orgoliul nemărginit care-l caracterizează pe Severin i-a pus capăt carierei sale politice într-un mod extrem de ruşinos şi nemeritat. Dar ce-şi face omul cu mâna lui nu reuşeşte să-i facă nici cel mai aprig duşman.
Severin va ajunge un caz al politologiei internaţionale, un exemplu de politician lipsit nde demnitate şi onoare, iar cazul său va deveni model negativ predat prin universităţile lumii, va deveni personaj negativ al manualelor de politologie.
Necazul cel mare este că nimeni nu-i va pomeni etnia de evreu, ci naţionalitatea de român. Pe deasupra botoşănean la origine. Asta ne li9psea şi nouă, botoşănenilor!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia