Mar 25

Protestul cadrelor didactice din unele instituţii de învăţământ din Botoşani se apropie de două săptămâni, fără ca vreo parte din cele impliucate să dea semne că ar vrea rezolvarea conflictului.
Problema cheie se află, cum am mai spus, la nivelul Ministerului Educaţiei. De acolo trebuie să vină banii, dacă este legal şi corect să vină. Numai că ministrul Funeriu n-a dat semne că ar fi interesat de protestele de la Botoşani sau Suceava. Nici şeful său, premierul Emil Boc, n-a considerat că ar fi cazul să-l cheme la ordin şi să găsească o soluţie de rezolvare. Sub acest aspect membrii Guvernului Boc dau dovadă de o crasă nesimţire şi indiferenţă faţă de câteva sute de dascăli, fie ei şi din nordul Moldovei.
În tot acest timp cât Guvernul Boc are alte preocupări decât cele sociale, cei din PSD storc capital politic. La Botoşani, deşi ştie exact cine trebuie să rezolve problema, senatorul Marcu caută prin ortice mijloace să-l scoată ţap ispăşitor pe primarul Cătălin Flutur. Primarul primeşte şi transmite mai departe fondul de salarii, nu el îl calculează şi nici nu el stabileşte formele de salarizare.
Dar Marcu speră că dacă nu-l poate submina pe Flutur cu activitatea ce-o prestează ca primar, măcar să-i erodeze imaginea punându-i în cârcă fapte care nu-i aparţin.
Şi cei din PSD Bucureşti au simţit că-i rostul de a aduna ceva capital politic. Aşa că Pontra a anunţat o moţiune de cenzură simplă împotribva ministrului Fu7neriu. Numai că depunerea moţiunii nu rezolvă fondul problemei, adică nu aduce profesorilor bani de salarii.
În tabăra profesorilor stăruie deruta. Ieri, aruncau vorbe grele asupra primarului Flutur şi a prefectului Roman, ceea ce nu le va aduce cinste şi respect mai mult. Iar cel care turna gaz pe foc era Răzvan Rotaru, interlopul de talie europeană, cum îl consideră unii, ajuns preşedinte al tineretului social-şldemocrat.
Este penibil să vezi ditamai profesorii cu pretenţie şi rezultate profesionale respectabile să devină vuvuzela lui Răzvan Rotaru împotriva reprezentanţilorputerii în plan local.
Episodul de ieri mi-a adus aminte de un altul, consumat cu mulţi ani în urmă şi tot în faţa Prefecturii Botoşani. Era prin vara anului 1996, în prerajma alegerilor locale, iar muncitorii de pe platforma industrială ieşiseră la grevă împotriva Guvernului Văcăroiu, aflat la putere. Sandu şi Dănuţă, care conduceau la Botoşani filiala PSDR a lui Cunescu, ameţiţi bine pe terrasa lui Dănuţă de lângă clădirea Judecătoriei, au ajuns la concluzia să cumpere câteva sute de covigoi şi să-i împartă greviştilor ca din partea PSDR.
Oamenii le-au aruncat cu covrigii în cap şi i-au huiduit. Deşi erau muncitori şi nu intelectuali cu pretenţie.Ieri, profesorii, ar fi trebuit să-l fugărească pe Rotaru din preajma lor, să se delimiteze de orice conotaţie politică în protestul lor şi să nu devină unealta de lucru a opoziţiei. N-au făcut-o, devenind penibili.
Părinţii care au elevi la liceele şi şcolile respective au devenit iritaţi de protestul prelungit al profesorilor. Două săptămâni de cursuri restante care vor fi recuperate pe seama efortului intelectual suplimentar al elevilor, ajungându-se la suprasolicitare, ceea ce nu va fi corect.
Şi tot ieri s-a mai consumat un episod care ar trebui să dea de gândit profesorilor. Liderul de sindicat al CNSLR Frăţia Marius Petru a fost prins în flagrant luând mită 40 mii euro.
Pentru greviştii din Botoşani este semn rău. Flagrantul lui Petru poate fi un semnal negativ al Guvernului Boc transmis liderilor de sindicat, corupţi şi putrezi bde bogaţi. Iar fără spijin sindical în plan naţional, protestatarii de la Botoşani nu vor obţine mare lucru. Să dea Dumnezeu să nu fie aşa!.

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Protest situat între nesimţire şi penibil”

 1. 1. alex Says:

  Domnule Rotundu,
  In conditiile in care mai toata presa a pus batista pe tambal, jurnalul Dv. aparand la prima ora (nu la ora 9.00 sau 10.00), am timp sa va citesc mai cu atentie, inclusiv tendintele. Este foarte interesant : articolele care vizeaza PUTEREA, sunt prezentate ca niste stiri, ceea ce este corect ! Tot ce vizeaza insa CEALALTA PARTE (care e din ce in ce mai consistenta) “se bucura” de angajamentul Dv. ca…lider de opinie. Si porcaiti, si porcaiti, la cei ce fac opozitie. Este foarte interesant ! Profesorii astia, nu au iesit de drag. Ca au niste lideri resapati, asta e altceva. Candva, cineva ii va schimba si pe astia. Dar nu poti critica tot profesorii. In unele situatii, Cristi Roman se da cel mai tare din parcare. La fel si Flutur. Acuma, ei nu au nici o treaba. Il si vad parca pe CR zicand : EU, ca reprezentant al guvernului in teritoriu…, etc. In aceste conditii, Dv. aveti o problema cu ….Marcu. Si asta e o figura, dar ca reprez. al opozitiei, ce ati dori sa faca ? Sa plece acasa ? Atunci cand…dintr-un ziar afli ca …opozitia e de vina, e trist (cu acel ziar).
  Imi aduc aminte ca in mandatul lui Egner, daca acesta tragea sau nu tragea “un partz”, apareau trei editoriale pe saptamana. Egner a platit, si va mai plati. Dar, la TUNURILE trase azi de Flutur, Diaconu, Roman, toate ziarele sunt surde ! Ce sa fie ?

 2. 2. ROBERT Says:

  RAZVAN ROTARU INTERLOPUL BETIV A RAMAS SI FARA PERMIS DE CONDUCERE FIIND GASIT SUB INFLUENTA ALCOOLULUI,VERIFICATI ASTA DOMNULE ROTUNDU!

 3. 3. Manivelu Says:

  Ma contrariaza pasivitatea parintilor acelor copii care de doua saptamini sint lipsiti de dreptul la educatie. Educatie si asa precara.

 4. 4. Mark Says:

  Legat de Codul muncii si cum se putea cistiga in instanta fara atit TAM TAM

  Art. 285. [scutirea de timbraj]
  Cauzele prevăzute la art. 281 sunt scutite de taxa judiciară de timbru şi de timbrul judiciar.
  [ 2 adnotări ]
  Art. 286. [celeritatea]
  (1) Cererile referitoare la soluţionarea conflictelor de muncă se judecă în regim de urgenţă.
  (2) Termenele de judecată nu pot fi mai mari de 15 zile.
  (3) Procedura de citare a părţilor se consideră legal îndeplinită dacă se realizează cu cel puţin 24 de ore înainte de termenul de judecată.
  [ 2 adnotări ]
  Art. 287. [sarcina probei]
  Sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare.
  [ 17 adnotări ]
  Art. 288. [administrarea probelor]
  Administrarea probelor se face cu respectarea regimului de urgenţă, instanţa fiind în drept să decadă din beneficiul probei admise partea care întârzie în mod nejustificat administrarea acesteia.
  [ 2 adnotări ]
  Art. 289. [forţa executorie a hotărârilor]
  Hotărârile pronunţate în fond sunt definitive şi executorii de drept.
  Codul Muncii Adnotat – Titlul XII – Jurisdicţia muncii

  http://www.codulmuncii.ro

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia