Mar 28

Cei din generaţia mea îşi mai amintesc de perioada când, pentru merite deosebite la învăţătură, drept recompensă primeai cravata roşie de pionier iar mai târziu caretul roşu de UTC.. Cu timpul organizaţia de pionieri a devenit un mijloc de înregimentare a elevilor în antecamera ideologiei comuniste.
Metodele descrise de „marele pedagog rus Makarenko” şi educaţia tineretului după metodele staliniste promovate de Felix Dzerjinski au fost repede preluate de pedagogii români înregimentaţi şi ei în ideologia comunistă de tip bolşevic. Iar din excesul de zel care ne caracterizează, am mers mai departe decât bolşevicii sovietizaţi, am creat organizaţia „Şoimii patriei”.
Când elevul ieşea din şcoala generală şi ajungea licean, iute era înregimentat în organizaţia UTC, pepiniera viitorilor membri ai PCR. Toate aceste structuri politice din şcoala generală şi liceu aveau o întreagă suită de îndrumători şi metodişti, activişti bine plătiţi. Iar întreaga filozofie, cum le place unor actuali politicieni să se exprime, fără a cunoaşte cu ce se ocupă filozofia ca ştiinţă, se baza pe uniformă. De la micuţul „şoim al patriei” la tânărul licean utecist, toată suflarea tinerească purta uniformă.
Şi cu ce drag priveau instructorii de şi activiştii de partid desfăşurarea de forţe tinereşti îmbrăcate în uniforma care-i egaliza social, depersonalizându-i şi creându-le dependenţă de disciplina muncii, baza energiei cu care era alimentată forţa revoluţionară de a învinge planurile cincinale şi a le realiza înainte de termen.
Evenimentele din decembrie 1989 au dus la prăbuşirea întregului sistem, iar pleiada de instructori şi metodişti, de la „şoimi” la utecişti, s-au trezit fără obiectul muncii. Başca profesorii de Socialism ştiinţific şi Economie politică care au fost văduviţi de catedre.
Câît a durat deruta, adică până când ne-am clarificat ideologia pe care o îmbrăţişăm, foştii activişti de bază ai PCR din şcoli s-au dat la fund. Cum ideologia lor a început să se regăsească tot mai mult în doctrina social-democrată, iar şefii lor politici ori fii acestora au început să ocupe înalte demnităţi în partid şi stat, foştii activişti au prins curaj.
Nostalgia lor după organizaţiile de pionieri şi UTC s-a împlinit  când în fruntea Ministerului Educaţiei au ajuns oamenii PSD-ului şi s-a dat dezlegare la reînfiinţarea organizaţiilor de elevi, botrezate democratic Consiliul Elevilor pe Şcoală şi apoi Consiliul Judeţean al Elkeviulor.
Elevii au cu totul alte preocupări decât a-şi manifesta personalitatea prin aceste organisme de tip bolşevic bine mascate în blana social- democraţiei.
Citiţi acest poasaj: „Consiliul Judeţean al Elevilor consideră protestele cadrelor didactice o reacţie firească la nerespectarea drepturilor salariale. De asemenea, credem că asigurarea unui climat social echilibrat pentru profesori va aduce şi implicarea totală  în actul educaţional, de aceea soluţionarea problemelor de ordin financiar trebuie făcută în cel mai scurt timp, accesul la învăţământ fiind garantat de Constituţia României prin Articolul 32 şi de legislaţia internaţională în vigoare”
Reegăsim în el limbajul de lemn al comuniştilor. Elevii din ziua de astăzi n-au o astfel de gândire, nu folosesc un asemenea limbaj. Este limpede că în gura lor au fost puse cuvintele unui experimentat fost instructor de pionieri sau UTC ori ale uni8ui profesor de socialism ştiinţific.
Şi implicarea acestui Consiliu Judeţean al Elevilor (ce nume pompos!) îăn protestele profesorilor este tot o metodă de tip vechi. Comuniştii o utilizau pe scară largă pentru a-şi demonstra adeziunea faţă de conducătorul iubit, faţă de cauza partidului, deşi ei habar nu aveau care este „cauza partidului
Când după 20 de ani de democraţie poticnită mai apar astfel de manifestări, mai ales în mijlocul celei mai pretenţioase elite a intelectualităţii româneşti, ai dimensiunea dezastrului educaţional şi moral în care se află societatea românească.
Se spune că animalele de casă, în special câinii, împrumută din obiceiurile stăpânului. La noi generaţia tânără a împrumutat din obiceiurile celei vechi.
Vor mai trece multe zeci de ani până când Europa ne va considera parte a ei şi din punct de vedere educaţional.

written by Ioan Rotundu


5 Responses to “A reînviat Consiliul Judeţean al Pionierilor”

 1. 1. lupu valentin Says:

  domnu rotundu vad ca ai ce ai cu profesorii..cand nu mai ai de ce te lega iti cauti de lucru..nu cumva e o refulare a unor probleme pe care le ai avut in trecut elev fiind?

 2. 2. lupu valentin Says:

  apropo …animale de casa sunt alea care si ling stapanii pe bombeul pantofului cum vad pe anumite ,,bloguri”

 3. 3. BRF Says:

  Catre domnul care vrea sa se numeasca jurnalist,

  Din umilele mele cunostinte in ceea ce priveste jurnalismul, stiu ca trebuie sa aveti macar 3 surse care sa va verifice informatiile. Cer prea mult sa stiu care sunt acelea care v-au ajutat sa scrieti aceasta tampenie?

  SFAT si TEMA:
  1. exista un regulament al Consiliului Elevilor, pe care va rog sa il cititi
  2. Statutul Elevului este un alt document care va lumineaza in ceea ce priveste rolul acestui organism in viata elevului
  3. Incercati sa va manifestati altfel frustrarile din tinerete si sa nu socotiti calitatile si modul de implicare al elevilor astfel.

  P.S. Elevii va multumesc ca veniti in sprijinul promovarii structurii lor reprezentative si saluta initiativa dvs, ceea ce le demonstreaza ca nu sunt nici pe departe o cantitate neglijabila.

 4. 4. Elena Says:

  Nu am avut rabdare sa citesc tot articolul, dar e profund nedrept! Nu stiti nimic despre elevii de astazi!Au venit sa ne sustina, nu sa faca frumos fatza de conducatorul iubit! care conducator???
  V-am citit cate putin, de-a lungul timpului! Culmea e ca niciodatat nu mi-a placut cum scrieti! Cred ca aveti multe frustrari!

 5. 5. Ana Maria Says:

  Se taie din veniturile profesorilor? Iata-i in strada, protestand. La fel procedeaza si cei din sistemul sanitar, atunci cand sunt atinsi la buzunar sau, ca acum, la siguranta locului de munca.
  Realitatea este ca nu ne comportam ca elemente (egoiste) ale sistemului, aflate pe diferite trepte ale piramidei sociale, intelegeti? NU ca si CETATENI!
  Autorul articolului care v-a deranjat are dreptate cand acuza, insa greseste cand spune ca genul acesta de comportament a fost creat de comunism. Parerea mea:de acest comportament sunt vinovate defectele omenesti precum oportunismul, egoismul… Cine este OM cu adevarat, este om de caracter indiferent de epoca.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia