Mar 28

De ceva timp urmăresc modul de manifestare publică al social-democratului Răzvan Rotaru, cel aflat în fruntea tinereului PSD Botoşani dar şi răsplătit în plan naţional cu o funcţie de vicepreşedinte.
În ultima perioadă apariţiile publice ale lui Roitaru s-au îndesit. Chiar dacă declaraţiile sale sunt de nivel politic şi intelectual reduse, faptul că presa locală le mediatizează este deja, pentru el, un succes personal. Sunt prin Botoşani politicieni cu pretenţie dar a căror declaraţii de presă nu sunt preluate de media pentru că n-au nerv şi nici nu generează interes prin polemici publice.
Anul trecut, mai spre toamnă, Răzvan Rotaru a avbut o apariţie poublică la Tv SOMNAX. Cu acest prilej el a declarat că a mituit cu câteva mii de euro un înalt funcţionar din Direcţia Finanţelor Botoşani pentru a obţine un imobil în localitatea Stînca – Ştefăneşti. Alături de el se afla o tânără social-democrată, avocată de profesie, care s-a arătat mândră de isprava şefului său politic.
N-am auzit nici o voce politică cu personalitate să fi condamnat declaraţia de atunci a lui Rotaru. Nici din partea vreunui partid cu pretenţie, cum ar fi PNL sau PDL, nici din interiorul PSD, pentru că declaraţia lui Rotaru nu i-a onorat nicidecum.
Nefiind sancţionat public pentru isprava sa de mituirea, Rotaru a prins curaj şi continuă cu fel de fel de declaraţii trăsnite, unele fără vreo logică sau tangenţă cu realitatea, cu firescul lucrurilor.
Protestul profesorilor l-a atras şi pe Rotaru, care le-a dat şi le dă târcoale, rostind vorbe pe placul lor. Iar profesorii nu se jenează să se simtă bine în compania lui Rotaru şi să-i soarbă cuvintele rostite din înţelepciunea-i rudimentară.
Modul în care Roitaru se manifestă public este aidoma celui practicat cu ani în urmă de Florin Ţurcanu. Şi liberalul Ţurcanu a ieşit în public cu declaraţii şocante, neinteligibile dar inedite prin atacul lor grosolan la adresa unor politicieni locali cunoscuţi.
Respins şi dezavuat public, Ţurcanu nu s-a arătat dezamăgit de prestaţia sa şi a insistat să meargă pe acelaşi drum. Cu timpul botoşănenii s-au obişnuit cu modul său de a fi, cu modul său grosolan şi lipsit de cultură generală de a se exprima şi l-au acceptat aşa cum este. Iar Ţurcanu a progresat şi, iată, a ajuns politician de frunte al judeţului, o persoană care are putere de decizie în problemele cheie ale judeţului.
Răzvan Rotaru calcă pe urmele lui Ţurcanu. Azi este huzlit, mâine va fi acceptat şi apoi adulat. Apariţia unor astfel de personaje politice de obicei este pusă pe seama mediei. O fi având şi media o parte din vină dar nu media le propulsează spre vârful politicii prin a le acorda votul.
Aceşti monştri politici inculţi şi degradanţi pentru imaginea judeţului sunt creaţii ale unui electorat ignorant, lipsit de educaţie politică şi civică. Ieri, a fost Ţurcanu cel care pe o şapcă colorată, o pungă cu două portocale sau o bancnotă de 10 lei şi-a obţinut mandatul de deputat. Mâine, prin aceleaşi mijloace va obţine mandatul unul ca Răzvan Rotaru.
Acum vreo 200 de ani pictorul spaniol Francesco Goya a rostit celebra maximă „somnul raţiunii naşte monştri”. Şi somnul raţiunii botoşănene naşte monştri politici, după carte ne plângem de acţiunile lor.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Tehnica lui Răzvan Rotaru”

  1. 1. Bicu Says:

    Da, din păcate şi Rotaru va deveni un politician asa cum a ajuns nsi Zurcanu. Noi suntem cei care le dam aripi. Dar trebuie sa recunosc ca asa cum este sacul este si petecul.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia