Mar 30

Protestele profesorilor au încetat. Deocamdată si-au primit salariile, dar viitorul nu le este deloc favorabil. În urma acestor proteste mi-a rămas un gust amar. Şi cum să nu fie aşa când auzi că floarea intelectualităţii judeţului strrigă lozinci formulate într-un limbaj de mahala. Iată o mostră: „Funeriu, te iubim/ Că ca tine nu găsim!”. Este vorba de o lozincă ligament din care rezultă cuvândul „Că cat”
Poate fi considerat un astfel de limbaj ca aparţinând elitei intelectuale? Eiu zic că nu. Iar aceşti oameni au misiunea nobilă de a educa generaţiile de elevi, copii noştri. Mai poate fi considerată misiunea lor ca fiind una nobilă? Şi iar zic că nu.
Au demonstrat lipsă de demnitate, de civilizaţie şi au recurs la teribilisme demne de copii de cartier sau de prin canale. În copilărie am văzut filmul intitulat „Iarna cheienilor”. Un trib de indieni au protestat în faţa unui fort militar pentru a li se recunoaşte dreptul la viaţă pe pământul lor. Au făcut-o cu demnitate, stând mândri şi tăcuţi, privind la soldaţi fără teama că-i vor împuşca. Bătrânul tribului, cu părul şi barba ninse, a stat alături de membrii tribului până când oboseala l-a răpus şi s-a prăbuşit. Până şi soldaţii americani au fost impresionaţi de stoicismul şi demnitatea bătrânului. Profesorii ieşiţi la protest n-au impresionat pe nimeni. Au demonstrat doar că sunt un potenţial pericol pentru educaţia copiilor noştri.
Profesorii s-au întors la catedră, dar cine va suporta salariile pentru perioada cât n-au lucrat? Deocamdată nu se ştie. Dar ce ştiu eu este că inspectorul general Ada Macovei este vinovată de întreaga mascaradă. În primul rând că a lăsat procesele intentate de profesori pe mâna unor jurişti slabi, incompetenţi şi nu a cerut Ministerului Educaţiei, cu insistenţă, ajutorul. A aşteptat ca dezastrul să se producă şi apoi să scâncească nevinovată.
Nici când profesorii au ieşit în prima zi să protesteze, Macovei nu s-a arătat interesată să rezolve conflictul din faşă. A lăsat totul per seama primarului Flutur, a prefectuilui Roman şi nu s-a dus la minister să stea sluj în antecamera ministrului până ce vedea rezolvat conflictul.
În timp ce profesorii protestau în stradă, ce preocupări avea Macovei? Una dintre ele era problema automatelor de cafea din şcoli. Cică trebuie scoase. Dar cum au ajuns acolo? Cine a dat aprobare? Macovei tace, dar vrea să facă ordine. Eu cred că mai degrabă este o atenţionare a patronilor de automate că ceva comision trebuie să ajungă şi la sediul IŞJ, nu numai la directorii de şcoli.
Profesorii protestau, iar Ada Macovei transpira la întocmirea unei documentaţii prin care să-l convingă pe prefect să-i fie alături la introducerea uniformelor în şcoli în mod obligatoriu. Pentru Macovei nu contează şi ce părere au părinţii, elevii, contează ce a decis ea. Şi mai contează ceva?! Ceva ce mie îmi miroase a comision de la vreun confecţioner aflat în criză de producţie.
Când ai protestatari la uşă, nu mai ai timp să te ocupi de automate de cafea sau de uniforme şcolare. Macovei a avut totuşi timp.
Pentru că Ada Macovei a lăsat procesele la voia instanţei, mai bine zis a judecătorilor, pentru că n-a fost în stare să gestioneze protestul profesorilor şi să-l rezolve imediat, pentru că are preocupă aducătoare, în opinia mea, de comisioane trebuie să-şi dea demisia. A demonstrat incompetenţă şi nu mai are ce căuta în această funcţie.
Însă Macovei nu va demisiona. Ministrul Funeriu, considerat de protestatari un „Că ca t” nu i-o va cere. Partidul pe care îl reprezintă de asemenea. Iar ea nu va demisiona pentru că erste din aceeaşi plămădeală ca şi Adrian Severin, ambii sunt români. Iar demnitarii români nu demisionează.
Pe seama protestelor profesorilor mai sunt lucruri de adus în discuţie, Fapte consumate în culise. Le voi aduce în prim plan, chiar dacă unora nu le va plăcea.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Va demisiona Ada Macovei?”

 1. 1. ba nu Says:

  1.Isj sa aparat in aprox.50 de procese cu salariile buclucase si a pierdut.Ministerul sa aparat in aprox 70 de procese,tot cu salariile, si a pierdut.
  2.Credeti ca elevii consumand cafea vor avea rezultate mai bune?
  3.Uniforma scolara exista in foarte multe scoli din tara.
  4.Suceava are aceleasi probleme,generate de aceleasi legi pentru care MECT nu a asigurat parlamentului o asistenta profesionissta,generate si de judecatorii cu sotii profesori.O primavara frumoasa!

 2. 2. camil Says:

  Nu domnule Rotundu!

  Doamna MAcovei nu are nici un motiv sa demisioneze. BAnii de salarii n-au fost de ajuns nu din cauze dumneaei, a primarului Flutur sau a prefetului Roman. Buba e mult mai sus, la diretorasii si eonomistii din MECTS care nu se schimba din 4 in 4 ani, ci ies la pensie din scaunele moi. Anul trecut, desteptii astia au solicitat intocmirea bugetelor dupa costul standard, care intr-un fel a fost conceput anul trecut si altfel comunicat dupa 1.01.2011. MAi mult au si taiat 25% din aceste fonduri ceea ce a dus la un colaps financiar in sistem. Culmea prostiei e ca au anuntat ca in acest an de fapt nu se aplica costul standard, fiind aprobata noua LEge a Educatiei. Si uite asa cautam acari gen PAun de care sa ne scarpinam, scuzand nesimtirea unor lideri de sindicat si a multor profesori, care cunosteau foarte bine situatia dar au facut pe “fetele mari.” CRed ca domnul Funeriu trebuie sa faca curat in curtea Ministerului nu a ISJ Botosani care de bine de rau, s-a schimbat radical, ca si cladirea ISJ dupa venirea doamnei MAcovei. HAIDETI SA VEDEM SI LUCRURILE BUNE! Daca mai avem ochi!

 3. 3. alin Says:

  CAT DE PROST POTI FI SA CREZI CA PROFESORII NU AU STRIGAT INTENTIONAT ACEEA LOZINCA ??

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia