Mar 31

Tot românul ştie că Mihai Eminescu este cel mai mare poet al nostru dar puţini sunt cei care ştiu că publicistica poetului este cam tot atât de mare ca şi poezia sa. Eminescu a fost un fin observator al vieii sociale şi economice a României, dar mai ales un critic neiertător al clasei politice.
Într-unul din articolele sale Eminescu spunea că istoria unui popor o putem cunoaşte urmărindu-i prezentul. Se referea la faptul că avem obiceiul de a conserva proastele obiceiuri, de a fi recalcitranţi la nou şi conservatori asupra principiilor de viasţă, etice şi morale, păgubitoare.
Suntem la o distanţă de 20 de ani de perioada comunistă, dar mentalităţile acelei epoci dăinuie în noi, ne urmăresc în prezent, căutăm să le impunem cu cerbicie tinerilor generaţii, deşi n-au nimic actual în ele.
Când veşmintele nemţeşti au pătruns prima dată la noi, cei cu iţari şi cămeşoaie îi priveau pe cei îmbrăcaţi nemţeşte cu dispreţ. Vedeau în ei trădătorii portului strămoşesc. Acum, dacă am vedea pe stradă un român în iţari şi cămeşoaie, ne-am uita la el ca la urs. Ne-au trebuit peste două sute de ani ca să acceptăm hainele nemţeşti şi să ne fălim cu eleganţa lor.
:Şi acum să intru în fondul problemei. Am adus ăîn discuţie portul uniformei în şcoală. Mai bine zis încercarea Adei Macovei de a obliga părinţii să cumpere uniformă la copil. Puţini ştiu că preţul unei astfel de uniforme s-ar ridica peste cel al unui costum nou de magazin şi chiar de firmă. Este limpede că se conturează o afacere.
Numai că s-au găsit comentatori care să apere uniforma şcolară. Cică nu este permis ca un elev să vină la şcoală îmbrăcat cu haine mai scumpe ca ale profesorilor. Apoi, zic ei, uniforma este purtată şi în ţările capitaliste.
Şi, iată, am ajuns la trecutul care ne urmăreşte în prezent. La noi uniforma, ca peste tot în ţările socialiste, avea menirea de a depersonaliza elevul şi a-l obişnui să fie un bun executant al ordinelor partidului. Învăţătorul, profesorul era obişnuit..şŞi mai este, să intre în clasă şi să ascule zborul muştei, privind la elevii ce stăteau smirnă în bancă, toţi cenuşii la îmbrăcăminte, dar cu cravata roşie la gât sau insigna de utecist în piept. Şcoala comunistă a avut şi părţi bune, mai ales sub aspectul calităţii învăţăturii, dar sub aspectul formării personalităţii a fost catastrofală. Iar acum suferim şi dăm tribut prin copii noştri.
Uniforma la elevi a fost şi înainte de comunişti. Dar era uniformă de licean şi numai la şcoli cu prestigiu. Elevul purta uniforma cu mândrie şi era privit cu admiraţie că este elevul acelui liceu. Numai că toate aceste instituţii şcolare erau de ordin privat. Cum de ordin privat sunt şi şcolile capitaliştilor unde uniforma este tradiţională, a devenit un brand.
A introduce din nou uniforma în toate şcolile, şi mai ales în şcoala generală, ar însemna să insuflăm din nou copilului sentimentul de egalitate socială cu cel bogat. Iar când va ieşi din uniforma şcolară va constata că viaţa este cu totul diferită, iar el nu este pregătit să-i facă faţă.
Înţeleg să fie introdusă uniforma la „Laurian” sau la „Eminescu”, unde ar fi o cinste pentru fiecare licean. Dar să introduci uniforma la Liceul textil, industrial ori la cel din Darabani, nu mai avem de-a face cu prestigiul instituţiei şcolare ci cu o egalizate socială falsă.
Ştiu că sunt printre noi mulţi nostalgici ai uniformei şcolare şi ai salopetei muncitoreşti timp Fidel Castro sau Mao Tze Dum, dar să facă bine aceştia şi să înţeleagă că uniforma nu-i face bogaţi pe profesori.
În şcolile capitaliste profesorii sunt prieteni cu elevii, fie unii săraci şi alţii bogaţi. La noi stăruie o atmosferă de răceală sufletească, de unde şi deruta care stăruie în rândul elevilor, violenţa şi manifestările ciudate. Elevul trebuie să vadă în profesor un prieten, un sfătuitor, pentru că petrece mai mult timp cu el decât cu părinţii. La noi nu este aşa. Să schimbăm relaţia elev – profesor şi atunci vom discuta şi despre prezenţa uniformei şcolare în anumite instituţii. Dealtfel ea a şi fost introdusă, dar la unităţile şcolare private..
În ce-i priveşte pe nostalgicii epocii apuse, va veni vremea când vor descoperi că progresul nu se realizează privind în spate. Iasr fabricile şi uzionele socialiste, unde ne făceam că muncim nu vor mai învia. Degeaba le doresc unii comentatori.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Trecutul ne domină prezentul”

  1. 1. stii bine cine sunt Says:

    o singura precizare:nepoata mea este in cl I la Sc nr 7 din Botosani si poarta uniforma. cu toata surprinderea mea, uniforma a cosstat 50 Ron si credeti-ma e foarte frumos sa vezi o clasa de copii frumos imbracata, in aceleasi culori, decente, asemenea unei gradinite de flori atent ingrijite. atat am avut de spus. cine vrea sa merga sa se convinge ssi apoi sa isi dea cu parerea

  2. 2. Ana Maria Says:

    Nu m-a deranjat sa port uniforma. Ma intreb acum, cand uniforma nu este obligatorie, cum se simt elevii ai caror parinti nu au bani, in comparatie cu cei care au o tinuta de invidiat? Sau este firesc ca sa fie inhibati inca din frageda pruncie de diferentele sociale?
    Si referitor la diferente sociale: chiar si vestul incearca sa netezeasca ceea ce este ostentativ. Vezi cat succes au blugii si T-shirt-ul. E o tinuta care uniformizeaza? O poarta si Bill Gates :)

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia