Apr 03

Când creezi ceva ce poate deveni model pentru alţii, te simţi măgulit. Mai ales dacă cei care-ţi „fură” modelul ştiu să-l înnobileze cu propria lor imaginaţie şi contribuţie intelectuală izvorâtă din propriile sale cunoştinţe de cultură generală. Dar când cel care-ţi fură, la propriu, modelul tău creativ şi-l transformă într-o monstruozitate te simţi nu numai umilit dar şi revoltat pe cel care şterpeleşte din munca altora fără a fi măcar capabil să-i adauge cât de cât ceva bun.
Duminică, pe Tv SOMAX, a fost difuzat un reportaj intitulat Stâna albastră, avându-l ca realizator pe Mihai Vieru, fost reporter de presă scrisă. Reportajul său a fost difuzat în cadrul unei emisiuni intitulată generic Viaţa la sat.
E treaba celor care conduc destinele postului TV SOMAX dacă le-a plăcut modul în care a fost realizat reportajul, pentru mine un amestec de crâmpeie din viaţa unui oier asamblate anapoda la montaj şi fără a transmite privitorului vreun mesaj sau stare emoţională.
Pe mine m-a frapat faptul că Mihai Vieru a copiat până la detaliu modul în care-mi realizeze eu reportajele în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu. Fără pic de jenă, a copiat totul. Folosesc eu carton de titlu la reportaj, a folosit şi el modelul, mergând până la dimensiunea fotografiei şi a corpului de literă. Coloana sonoră folosită de mine la reportajul Karakul de Botoşani a preluat-o melodie cu melodie, deşi melodii tematice privind îndeletnicirile oierilor sunt cu duiumul. Folosesc eu câte un laitmotiv la carton, a folosit şi el. Numai că aici nu m-a copiat fidel pentru că n-a priceput cum îmi stabilesc clişeul, el a preluat un clişeu al cameramanului Popică. L-a pus pe oier să ţină un cârlan în braţe şi să rostească mecanic „Cine vrea să muncească să vină la pulpa oii”, replică care nu se regăseşte în conţinutul reportajului.
Folosesc eu şapouri de imagine pentru a pregăti telespectatorul pentru următoarea secvenţă, a folosit şi Mihai Vieru. Numai că şapourile sale s-au dovedit a fi un amestec de imagini fără cap şi coadă. Pur şi simplu te blochezi să vezi cum realizatorul a amestecat imagini de pietoni din Botoşani cu o amestecătură de oi şi miei de la stână. Ce mesaj a vrut să ne transmită? Nu cred că s-a gândit la vreun mesaj. A copiat ce-a văzut la mine fără a înţelege că şapourile conţin un mesaj anume.
Tema aleasă este una extrem de generoasă dar şi pretenţioasă în acelaşi timp. Transhumanţa face parte din lumea satelor noastre, spaţiul nostru este unul mioritic iar a filma un reportaj despre oierit numai stând pe târla stânii, fără a îmbina creativ relaţia om – oaie -  natură este un sacrilegiu adus nu numai genului de reportaj televizat dar şi crescătorilor de oi.
Dacă Mihai Vieru se folosea de modelul meu de reportaj pentru a crea ceva superior, deosebit în materie de reportaj televizat, aveam să mă simt mândru şi scriam un articol elogios. Dar m-a furat ca să-şi bată joc de munca mea, ceea ce nu pot accepta.
Să realizeze oricâte reportaje va dori, dar să-şi creeze propriul model de exprimare şi să nu mai copieze munca altora. Aş putea spune că mai mult de jumătate din reportaj nici nu este munca lui Mihai Vieru ci a cameramanului Popică. Filmând cu mine, Popică a deprins o serie de clişee pe care le-a folosit din plin. Filmatul indicatorului de localitate, clădirea primăriei etc. imagini pe care le-a folosit la hurtă, fără a le pune în valoare pe textul reportajului într-o logică firească a lucrurilor. Sper ca următorul reportaj să poarte amprenta personalităţii realizatorului şi nu a modelului consacrat deja prin emisiunea Lumea lu’ Rotundu.

written by Ioan Rotundu


6 Responses to “Hoţie intelectuală televizată”

 1. 1. Valy Says:

  A făcut şi el ce-a făcut toată viasţa: a copiat de la alţii.

 2. 2. Volinaş Says:

  Se care că la Somax se adună toţi rataţii şi beţivanii oraşului. Vieru şi cu Volin sunt cei mai mari beţivi din Botoşani şi cei mai mari curvari. Iata cine reprezinta Somax. Bravos naţiuune!

 3. 3. Tralala Says:

  Domnule Rotundu, nuvă supăraţiu dar Vieru face ce l-aţi învăţat la Jurnalul. Copie de la alţii!

 4. 4. Antonella Says:

  Nimeni nu s-a născut învăţat. Omul este abia la început. Are timp să înveţe să facă treabă bună. Totul este sp fie ajutat. Dacă tot a devenit coleg cu Andreea poate-l învaţă ea. Că-i expertă în domeniu.

 5. 5. mihaela Says:

  Domnul Rotundu am urmarit cu interes de fiecare data emisiunea dumneavoastra si parere mea este ca sa nu va mai asocieze lumea cu Andreea Ungureanu cea mai proasta jurnalista posibila,Misu Vieru cel mai mare betivan pe care il are Botosaniul sa va transferati emisiunea la cealalta televiziune din Botosani.

 6. 6. Pinocchio Says:

  Este adevărat că beţivanul ăsta a ajuns director adj. la teatrul de păpuşi?

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia