Apr 06

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în interesul legii introdus de procurorul general al României. Procurorul general a cerut ÎCCJ să stabilească printr-o decizie a sa care soluţii date de instanţele de judecată, la contestaţiile profesorilor privind majorările salariale, sunt cele corecte, pentru că unele instanţe au admis pretenţiile profesorilor iar altele le-au respins.
Iar ÎCCJ a stabilit că soluţia corectă este admisibilitatea cererilor privind revendicările de majorări salariale cu 50%, aşa cum s-a stabilit prin legea promulgată de preşedintele Băsescu în anul 2008 şi neaplicată apoi de guvernarea PDL – PSD.
Faptul că profesorii au avut şi vor avea în continuare câştig de cauză nu înseamnă că vor primi şi banii. ÎCCJ a reglementat prin decizia sa modul de soluţionare, obligatoriu pentru instanţele de grad inferior, dar nu poate obliga Guvernul Boc şi la plata acestor majorări salariale.
Plata devine obligatorie prin sentinţele pronunţate de instanţe şi rămase definitive, primind putere executorie. Iar cel care ar trebui să plătească banii este angajatorul, în cazul de faţă Inspectoratele şcolare şi nu Guvernul Boc. Guvernul doar trebuie să asigure fondurile necesare prin Ministerul Educaţiei. Dar… există un dar!
În perioada Guvernului Năstase instanţele de judecată au dat câştig de cauză unor persoane ce-au cerut drepturi salariale de la buget. Ce-a făcut  premierul Năstase ca să nu plătească acei bani? A emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care a statuat că banii se pot plăti de la unităţile bugetare numai dacă aceste unităţi au alocat prin bugetul anual plata sumelor
Dacă sumele nu sunt cuprinse în bugetul anului în curs, ele vor fi prevăzute în bugetul anului următor. Dar legea nu prevede nici o sancţiune dacă în anul următor nu se fac prelevările, aşa că plata se poate amâna de la an la an.
Acum premierul Boc susţine că nu poate face plata sumelor stabilite prin sentinţele judecătoreşti pentru că nu sunt sume prelevate în bugetul anului în curs. Aşa că plata se va face la anul, sau poate… la mulţi ani!
Nici executarea silită nu este posibilă pentru că pe conturile la Trezorerie nu se aplică popriri ale executorilor judecătoreşti, fapt legiferat tot de Guvernul Năstase. Tot în perioada Guvernului Năstase, executorul judecătoresc botoşănean Dinu Secrieru a vrut să execute Poliţia Botoşani. Numai că popirea sa pe contul Poliţiei nu a fost validată de Trezorerie.
S-ar putea sechestra şi vinde la licitaţie publică bunurile unităţii plătitoare. Numai că la sumele pe care le au de primit profesorii, nici dacă va fi sechestrată şi Ada Macovei şi vândută la strigare, tot nu se acoperă nevoile de plată.
Chiar dacă blocarea unor astfel de plăţi a fost concepută şi pusă la punct de către premierul Năstase, cei din PSD strigă acum că Guvernul Boc nu respectă hotărârile judecătoreşti. Nu le respectă pentru că aşa a învăţat de la Năstase.
În fond, ticăloşi sunt şi unii şi alţii, dar problema care se pune şi care este crucială, de unde se vor lua miliardele de lei pentru a se plăti profesorii? Răspuns: de la angajatorii şi cei care muncesc în sectorul privat, căci ei duc greul veniturilor la buget.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Boc aplică lecţia predată de Năstase”

 1. 1. Tralala Says:

  Au luat-o peste bot talibanii din PSD. Tac chitic acuma si nu mai comenteaza.

 2. 2. Pin Says:

  Dacă Năstase a fost un increzut corupt Boc trebuie să fie la fel? Nu vor sa ne dea banii si pace. Dar vom iesi din nou in strada si atunci vom vedea cine este mai tare.

 3. 3. Azazel Says:

  E bine sa ne amintim greselile trecutului dar :

  – faptul ca PSD ca incalcat niste legi nu inseamna ca e corect ca PDL sa le incalce

  – e foarte bine ca se uniformizeaza deciziile judecatoresti ( daca se poate ) dar de ce nun se aplica nu toate deciziile din ultimii 20 de ani sau macar cu deciziile din viitor

  – Si cine sunt directorii de scoli care stiau de hotaririle definitive si irevocabile si stau in continuare in functii ? ( asta pt ca nu au bugetat )
  E o problema complexa si nu are rost sa aruncam vina pe unii si altii si mai important e sa studiem legea sa o respectam si in masura in care se poate sa o imbunatatim. Eu nu sustin musai mariri de salari dar doresc sa se recpecte legea. DACA un IMM proceda asa cu angajatuii sai era belit de ITM dar in cazul de faTA ………….

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia