Apr 07

Biserica Ortodoxă Română acumulează bani din orice şi de pe urma oricărei implicaţie de ordin creştin. Taxele şi tarifele extrem de ridicate practicate la serviciile religioase prestate n-o mulţumeşte. Aşa că BOR este în continuă căutare de noi resurse financiare.
Cu ceva timp în urmă s-a promovat în Parlamentul României Legea parteneriatului Stat – Biserică, lege prin care statul român urma să finanţeze în proporţie de 80% orice activitate a Bisericii de ordin social. Mai exact este vorba de centrele sociale pentru bătrâni şi săraci.
Cum o astfel de prevedere ar fi discriminat toate ONG-urile cu acelaşi profil, ONG-uri spre care statul nu alocă fonduri, activitatea acestora bazându-se numai pe sponsorizări şi donaţii publice, scandalul a izbucnit.
Prins între ciocan şi nicovală, preşedintele Băsescu n-a promulgat Legea adoptată de Parlament şi a restituit-o pentru a se modifica şi elimina discriminările apărute între BOR şi ONG-uri.
Numai că Patriarhia Română, văzându-se cu afacerea bănoasă dusă pe copcă, a ieşit la atac public. Şi ce motivaţie credeţi că a invocat ca statul să-i dea bani pentru căminele sociale aflate în gestionarea sa? Cică aceşti bătrâni şi săraci neajutoraţi, dacă nu vor fi preluaţi şi îngrijiţi de Biserică vor ajunge pe mâna cultelor, puse pe prozelitism.
Poate că aşa este, dar cultele nu cer bani de la stat. Ele preiau persoanele neajutorate fără a cere ajutorul cuiva. Pur şi simplu adună bani de la membrii cultului şi asigură funcţionarea centrelor sociale. Că cei ajutoraţi astfel nu mai sunt dominaţi de BOR, este treaba acestei Biserici.
Scriu de vreo zece ani încoace că taxele şi tarifele BOR au ajuns de nesuportat pentru credincioşi şi că din această cauză oamenii se îndreaptă către diferite culte. În loc ca Biserica să devină mai tolerantă, mai puţin lacomă şi mai miloasă cu cei săraci, ea aspreşte birurile de la un an la latul.
De ce ar da statul român bani BOR pentru a-şi păstra aceasta credincioşii? Dacă s-ar menţine Legea în forma aprobată de Parlament s-ar crea o gravă discriminare religioasă, în sensul că stratul român i-ar plăti pe credincioşii ortodocşi  ca să nu migreze spre culte, ceea ce ar stârni protestul cultelor şi al Uniunii Europene.
Libertatea credinţei este un drept fundamental al omului şi statul n-are ce căuta în a ţine cu o parte sau alta dintre culte. Mai ales când vine vorba de implicaţii financiare. Trăim în deplină sărăcie, iar BOR în loc să îndulcească viaţa credincioşilor o înăspreşte.
Când oamenii vor înţelege că poţi crede în Dumnezeu şi fără a te lăsa jumulit de Biserică, prin preoţii săi, atunci vom păşi şi noi în rând cu lumea civilizată. Deocamdată suntem dominaţi de ignoranţă, iar ignoranţa costă bani.
Gândul ascuns al Patriarhiei Române de a-şi menţine adepţii plătindu-i cu bani de la stat a ieşit la iveală. Câte alte gânduri ascunse mai are şi nu ştim noi?

written by Ioan Rotundu


5 Responses to “Gândul ascuns al Patriarhiei Române”

 1. 1. crestin ortodox Says:

  Dumnezeu sa te aiba in paza d-le Rotundu.

 2. 2. carabush Says:

  Nu e deloc asa domnule Ioan! Cultele neo-protestante sunt finantate din exterior solid, ba au si afaceri in Romania, destul de consistente. Reprezentantii cultelor sunt platiti ca si preotii ortodocsi de la bugetul de stat, partial. Problema prozelitismului nu o cunoasteti in amanunt, ca sa va puteti pronunta ex-catedra, ca papa. Zeciuiala de la secte de ce nu o denuntati? Taxele la servicii sunt contributii benevole ale credivciosilor pentru sustinerea cultului. CA sunt si ghiolbani care cer bani cati vor ei, e problema nesimtirii lor nu a Bisericii in ansamblu. LA sate contributia anuala e stabilita de Consiliul PArohial= la 40-50 lei anual. Vi se pare mult? CAnd lunare lasa unii 400-500 lei la carciuma sau pe alte vicii, sau …, sau….??
  Zeciuiala insa prevede 10% din venitul lunar- pt unii si 5-10 milioane vechi. Doar ca nu vedem si nu intelegem.
  Problema azilelor, a cantinelor de saraci, a cabinetelor medicale= nu e una noua. Biserica afce aceste lucruri de zeci de ani. Doar ca- din nou- nu se vede. Cand o sa se vada adavarata intentie?

 3. 3. crestin Says:

  Domnule Rotundu de ce nu prezentati si ceea ce face bun Biserica.De ce nu prezentati si cate-un pastor care face escrocherii?Faptul ca multe articole denigratoare la adresa Bisericii sunt platite de sectanti, de ce nu se spune?
  Eu unul va recomand sa va mai documentati la nivel de judet, si o sa vedeti preoti care fac cinste Bisericii, si pe care cred ca ar trebui sa-i prezentati intr-un articol. Din pacate nu neg existenta celor necinstiti, dar va rog sa faceti un articol si despre cei care fac cinste Bisericii si comunitatilor pe care le pastoresc, dar mai ales demonstreaza ca sunt oameni care slujesc lui Dumnezeu.

 4. 4. stii bine cine sunt Says:

  la mult iubita fundatie, ce o fi ea, Hend of Help, din inima Moldovei, adica Botosani, doar copii ortodocsi sunt obligati sa mearga la anumite programe de indocttrinare cultica, si nicidecum nu ortodoxa. De Ce? sarmanii, au drept sa aleaga? Cine le da dreptul ? Conducerea neortodoxa de acolo? Nicidecum! si asta e doar un caz. BOR nu ca prin aceste programe nu le ingaduie sa adere la o alta credinta, dar ii ajuta sa nu fie fortati de cultele neoprotestante sa adere, doar pentru cativa ani, de viata la batranete, linistiti pe care incearca si BOR sa le ofere, doar ca BOR e prea saraca sa poata face acest lucru singura. De ce e BOR prea saraca? pentru ca e alcatuita din majoritatea oamenilor saraci din Romania si pe care nu ii obliga lunar sa plateasca taxa ptr cult ca la ceilalti (zeciuiala). iar taxele in BOR sunt benevole. Va propun domnule Rotundu sa mergeti la o biserica ortodoxa si sa botezati ori sa cununati si sa refuzati sa platiti. Ce credeti ca se va intampla? O sa va aresteze careva?

 5. 5. vicky Says:

  si eu- crestin ortodox – am botezat si cununat si mi s-au cerut bani.ptr.domnul(d-na) de la comentariul 4:cum sa nu platesti? dar dinainte afli pretul, unde traiesti nu in Botosani? cum sunt taxele BOR benevole?pai la noi vine preotul si de 3,4 ori pana-i dai cei 50 lei “contributie” asa se numeste.credinta omului Dumnezeu o stie ca el ne cunoaste sufletul si faptele.preotii au cam uitat de sufletul enoriasului.nu spun ca in culte sau secte treburile sunt roz,ca nu sunt.Dar sunt impresionata cateodata de acei “pocaiti” care ajuta batrani la sate sau copii, batrani pe care i-au uitat proprii lor copii iar biserica ii ignora, fara conditia trecerii lor,a acestor ajutati, de la ortodoxie la una din aceste secte sau ce sunt.nu intelegeti ca apar semnatarul articolului ca nu e cazul.vreau sa spun doar,asta e parerea mea personala, biseria ortodoxa nu e saraca,nu toti preotii sunt hrapareti, dar nici nu mai are acea influenta spirituala calauzitoare ,pentru credinciosul roman , ca altadata.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia