Apr 11

La comentariul meu intitulat „Gândul ascuns al Patriarhiei Române” au fost postate şi unele comentarii din care rezultă clar că autorul lor a gândit secvenţial, fără priceperea necesară de a cunoaşte întregul rol al Bisericii şi ce reprezintă preoţii pentru această instituţie de ordin spiritual. Sunt obişnuit să întâlnesc frecvent persoane care au pretenţia de a fi cineva în societate şi care n-au puterea intelectuală să discernă diferenţa dintre credinţă şi religie. Şi, din păcate, astfel de persoane ocupă şi câte o catedră de profesor ce predă istoria sau filozofia.
Când Eminescu a scris în Împărat şi proletar că:
„Religia – o frază de dânşii inventată
Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug
Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată, …”
n-a scris pentru că ar fi fost ateu, cum greşit şi rău intenţionat au interpretat unii culturnici comunişti. Eminescu a tras atenţia între diferenţa care există în ce priveşte credinţa în divinitate şi „religia” ca mijloc inventat de preoţi pentru a-şi subordona, manipula şi controla conştiinţa umană.
Pornind de la aceste considerente, mi s-a reproşat că scriu comentarii negative la adresa Bisericii şi nu vreau să văd beneficiile acestei instituţii asupra spiritului uman. Greşit, total greşit! Eu am scris, scriu şi voi scrie referindu-mă la anumiţi preoţi sau demnitari ai Bisericii care au transformat instituţia într-o afacere comercială aducătoare de profituri uriaşe şi au îndepărtat-o de la adevăratul ei scop: credinţa..
Cineva spunea că Biserica este săracă pentru că oamenii nu mai fac danii, fiind şi ei săraci, comparativ cu Cultele, unde adepţii dau a zecea parte din venitul lor Cultului de care aparţin.
Iar avem de-a face cu o percepţie greşită despre Biserică. Această instituţie are acumulate averi uriaşe şi este considerată cea mai bogată instituţie din stat. Veniturile Bisericii nu sunt impozitate în niciun fel. Biserica concurează la greu activitatea turistică, pe întreprinzătorii privaţi din domeniu, care plătesc nenumărate taxe. Biserica are prin mănăstiri hoteluri, restaurante, are exclusivitate în comerţul cu odoare bisericeşti, percepe taxe de vizită, totul neimpozabil.
Alături de mănăstire, proprietarul unei pensiuni este impozitat pe orice prestaţie turistică, pe orivce obiect sau produs alimentatar vândut. Este clar o concurenţă neloială. În Grecia, la Meteora, am stat de vorbă cu mulţi vânzători de produse bisericeşti şi artizanale, în majoritate vorbitori de limbă română sau franceză. Toţi mi-au declarat că plătesc impozite foarte mari, aşa că furau şi ei statul cum îl fură şi comercianţii de produse artizanale de pe la noi.
Mi s-a mai reproşat că îi critic pe preoţi pe nedrept. Şi ce-ar trebui să fac? Să-i laud pe nedrept? Cum pot să-l laud pe preotul de la Drăguşeni, cel care a risipit munca de-o viaţă a doi profesori, oameni de ştiinţă, fiul său vânzând în Italia comorile arheologice, piese vechi de mii der ani, adunate de soţii Crâşmaru în peste jumătate de secol de muncă?
Cum pot să laud responsabilii Bisericii care au lăsat în paragină două „bijuterii arhitectonice”, biserica de lemn din Corjăuţi şi cea din Hilişeu-Crişan? Biserica din Hilişeu-Crişan este unică în România prin armonia dintre elementele arhitectonice catolice şi ortodoxe, un nemaipomenit exemplu de convieţuire religioasă dintre un soţ ortodox şi o soţie catolică. Nu pot să-i laud pe preoşii care sunt implicaţi în contrabanda cu ţigări, pe cei care au lăsat mortul pe năsălie pentru că rudele n-au avut banii ceruţi ca taxă pentru înmormântare, pe cei care au transformat biserica într-o afacere personală menită sdă-i asigure veniturile necesare pentru vilă şi maşină luxoasă, pentru apartamente proprietate copiilor aflaţi la oraş.
Am învăţat la şcoală, la ora de Zoologie, că pasărea numită ciocănitoare este sanitarul arborilor din pădure. Eu  mă consider, prin ceea ce scriu, sanitarul slujitorilor Bisericii. Dacă nu am sancţiona public greşelile şi abuzurile preoţilor am ajunge repede la o dictatură a Bisericii ca în vremurile Inchiziţiei. Este de datoria noastră să prevenim a se mai repeta în istoria omenirii perioada Veacului Întunecat al Europei: Inchiziţia.
Şi să le mai transmit un mesaj criticilor mei. Când am scris despre faptele unor preoţi, fapte de un umanism aparte, de ce n-au citit acele materiale? N-au citit despre preocupările preotului Amarinei de la Cândeşti, care a preluat în grija sa soarta a doiu fraţi bolnavi psihici, n-au citit despre munca de Sisif a preotului Holcan care a ridicat la viaţa sa câteva biserici, n-au citit despre eforturile părintelui stareţ de la schitul Balş de a pune în valoare turistică acest lăcaş de credinţă încărcat de istorie.
Când bancul zilei, caricatura zilei sau o ştire de scandal politic are de zece ori mai multe accesări decât un articol în care se prezintă o faptă bună a cuiva, nu accept lecţii de morală de la astfel de cititori. Dar mă simt îndreptăţit să le predau astfel de lecţii, pentru cîă ştiu mai bine ca ei să fac diferenţa dintre ce este binele adus de credinţă şi ce este reăul pe care-l poate face religia ca mijloc de manifestare al credinţei inventat de preoţi, acest mecanism infernal de manipulare a conştiinţei umane pus la punct în decursul a două mii de ani.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Sanitarul preoţilor aflaţi în păcat”

  1. 1. petru Says:

    Felicitari!

  2. 2. carabush Says:

    PArtial adevarat! CA sunt gunoaie morale si la ortodocsi am scris si in comentariul precedent, domnule Ioan! Ce fac cultele neo-protestante stie toata lumea, doar mai putini stiu ca la adunarile lor se practica hipnoza in masa, spalarea creierului de catre frati importanti veniti de la Bucuresti, BAcau s.a.. Si bietii oameni sunt folositi pe post de cobai. De fapt dedesubturile astea nu ne intereseaza pe noi cei multi. Noi ne ocupam doar de pastrarea adevarului de credinta si de slujirea lui Dumnezeu si a aproapelui. Si MAntuitorul cu apostolii aveau o punga in care primeau donatii, punga din care doar IUDA folosea in interesul personal. CAm atat… si toate cele bune. SArbatoti fericite!

  3. 3. carabush Says:

    Sarbatori fericite la Invierea Domnului!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia