May 02

Despre preotul militar care slujeşte la capela militară din Botoşani, vecină cu clădirea Casei Armatei şi sediul PSD, am mai scris. Părintele Ştefan Grădinaru, în cei câţiva ani de când slujeşte la capela militară, şi-a câştigat un prestigiu binemeritat. Slujbele sale sunt atractive, pline de evlavie şi săvârşite cu mult suflet.
Părintele Grădinaru nu primeşte bani de la cei mai necăjiţi. Dimpotrivă, la aceştia de cele mai multe ori, la sfârşit de slujbă, le împarte banii primiţi de la cei care au de unde da. Nici pomenile nu se fac cu fast şi risipă de bucate. De fiecare dată cere celor prezenţi să fie chibzuiţi în a cheltui banul muncit.
La sfârşit de slujbă, predica sa nu durează zeci de minute sau chiar peste o oră, cum se întâmplă la un preot din cartierul meu, căruia îi place să se audă predicând ore în şir. Părintele Grădinaru predică pornind de la faptul că audienţa este formată din oameni cu carte, care citesc Biblia şi care m-au nevoie de interpretarea versetelor biblice într-un mod cicălitor şi plictisitor.
Modul său simplu de a se comporta şi sluji face ca biserica să fie plină de fiecare dată iar cei prezenţi să fie cât mai atenţi. De câte ori s-a sfinţit agheasmă, la părintele Grădinaru nu s-a creat îmbulzeală, călcări pe picioare, coate şi înjurături. Participanţii la slujbă se aşează cuminţi la rând, părintele disciplinându-i prin a le face observaţii cu vocea sa blândă şi calmă. Iar oamenii s-au ruşinat şi au învăţat lecţia. Stau la rând!
La slujba de Înviere, părculeţul din faţa capelei militare s-a dovedit neîncăpător. Slujba s-a desfăşurat fără a se produce incidente şi fără înghesuială la sfinţit bucatele de Paşti. În timp ce la părintele Grădinaru creştinii stăteau aşezaţi pe mai multe rânduri, peste stradă, la biserica Sf. Iulie, unde slujeşte şi protopopul Leonte, lumea a fost puţină faţă de alţi ani.
Se pare că şi părintele protopop a observat acest lucru şi i-a pus gînd rău părintelui Grădinaru. Surse din interiorul Bisericii mi-au şioptit că de la Protopopiatul Botoşani se fac demersuri ca părintele Grădinaru să fie schimbat de la capela militară. Prea se bucură de apreciere faţă de vecinii săi, care nu vor să fie concuraţi.
După ce acelaşi Protopopiat i-a înjumătăţit parohia pentru a face loc unui alt p0reot, acum se vrea ca părintele Grădinaru să fie eliminat definitiv. Este incomod! Când părintele Grădinaru a editat o foaie creştină, care fusese bine primită de enoriaşii din parohie, părintele protopop Lucian Leonte l-a somat să renunţe la ea. Leonte se temea de concurenţă la Revista sa creştină. Acum iu-a pus gâînd rău şi vrea să-l vadă plecat din vecinătatea sa.
Îi recomand părintelui protopop, că dacă are astfel de gânduri să şi le schimbe. Au şi enoriaşii din parohia părintelui Grădinaru un cuvânt de spus. Iar pe părintele Grădinaru îl sfătuiesc ca în bunătatea sa sufletească să fie ceva mai atent la vorba vicleană din jurul său. Mai ales la cea a colegilor de breaslă, care nu se bucură nicicum de popularitatea sa crescândă.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Părinte Grădinaru, atenţie la vorba vicleană!”

  1. 1. Val Says:

    Aveti mare dreptate domnule Rotundu in problema cu sabotarea si saparea unui om merituos de catre colegii de breasla invidiosi.Ce bine stiti cum se face de parca ati fi fost acolo. Ca si in domeniul scrisului se petrec lucuri de astea si nu numai.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia