May 16

Directorul Fondului Monetar Internaţional a fost arestat sâmbătă la New York. Dominique Strauss-Kahn, socialist de frunte al Franţei, a fost reţinut de poliţie pentru o infracţiune de care te umflă râsul. Cică Strauss-Kahn a încercat să violeze o slujnică de la hotel şi n-a reuşit. Pentru o aşa presupusă infracţiune, încă nedovedită, nu-l arestezi pe cel care diriguieşte finanţele lumii, pentru că o astfel de arestare poate duce la prăbuşirea sistemului financiar-bancar mondial, genera o criză financiară mondială şi distruge pentru mulţi ani economiile ţărilor dezvoltate, inclusiv al SUA.
Toate aceste sumbre consecinţe nu s-au produs, dovadă că arestarea a fost bine ticluită din timp, motivul cu violul ratat fiind cel mai potrivit unei astfel de arestări şi fără a produce mare panică.
Să judecăm lucrurile la rece. Ditamai directorul FMI n-ar fi avut nevoie să recurgă la viol pentru a face sex cu o slujnică de hotel. La banii săi i-ar fi cedat bucuroasă orice negresă, mulatră sau albă menajeră de hotel.
Apoi, când cineva încearcă să te violeze ţipi, faci scandal, iar un hotel din New York unde trag marii demnitari ai lumii, posibilă ţină a terorismului, este plin de poliţie. Garda hotelului, poliţiştii ar fi intervenit la ţipetele auzite iar infracţiunea de tentativă de viol ar fi fost constată la faţa locului.
Dar când slujnica nesiluită tace mâlc iar violatorul impotent traversează ditamai oraşul, intră în aeroport, îşi ia biletul şi se pregăteşte de îmbarcare şi abia atunci apare poliţia să-l aresteze, cu presa după ea, orice om normal se întreabă ce se ascunde în spatele unei asemenea acţiuni.
Să mai adăugăm faptul că reţinerea lui Dominique Strauss-Kahn nu s-a făcut fără consultarea şi binecuvântarea preşedinbtelui Obama, pentru că în primul rând a aresta o aşa personalitate se poate întoarce asupra SUA într-un mod devastator economic şi de imagine.
Cauzele arestării lui Dominique Strauss-Kahn n-trebuie căutate în Franţa şi nu numai. Socialistul Dominique Strauss-Kahn este singurul lider politic francez considerat adversarul nimerit să-l bată la preşedinţia Franţei pe Sarkozy. A-l bate pe Sarcozy înseamnă ca Fraţa să se întoarcă spre un regim socialist, ceea ce nu este pe placul UE şi a SUA, Am mai comentat pe această temă. Omenirea se îndreaptă spre o nouă formă de guvernare. Una autoritară. Preşedinţi ca Sarcozy, Băsescu, Obama, Medvedev etc., premieri ca Berlusconi, Angela Merkel, Putin sunt personalităţi făuritoare a noului sistem de orânduire socială cu accente autoritare.
Era socialiştilor şi a unei social-democraţii cu puternice accente socialiste şi chiar comuniste este spre apus. Socialiştii, sindicatele din sistemul bugetar şi administrativ au devenit factori de frână în calea dezvoltării economice şi reformelor administrative.
Politicile sociale nu mai sunt considerate de rang statal ci de nivel regional spre local, fiind încurajată libera circulaţie între state a forţei de muncă.
Căderea dictatorilor din ţările arabe nu trebuie privită ca o victorie a democraţiei asupra regimurilor totalitare, că nu-i pasă nimănui de o astfel de situaţie. Dictatorii arabi sunt o piedică în carea transformării ţărilor lor în pieţe de desfacere pentru ţările dezvoltate şi totodată controlează piaţa extracţiei şi exportului de petrol. Îndepărtarea lor nu se face pentru a pune în loc conducători democraţi ci persoane aservite intereselor celor care le asigură sprijinul preluării puterii.
Dominique Strauss-Kahn, ca director al FMI şi socialist în concepţie se pare că a devenit incomod nu numai pentru Sarcozy ci şi pentru UE şi SUA, promovând nişte politici monetare nu tocmai pe placul celor puternici.
Aşa că un viol nereuşit, dar bine regizat, l-a compromis şi a pregătit terenul îndepărtării sale din fruntea FMI. Sacrificarea lui Dominique Strauss-Kahn este o verigă dintr-un lanţ mondial menit să lege de gardul istoriei politica socialistă şi sindicală şi să elibereze terenul pentru noua formă de orânduire socială care se naşte în prezenţa noastră fără să-i cunoaştem menirea în viitor Un sistem social pentru care China pare să devină un exemplu de urmat.
Dar României, în tot acest context, ce soartă i s-a hărăzit? Iată o temă de meditaţie şi provocatoare în acelaşi timp.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia