May 31

În 15 iunie vom comemora 122 de ani de la moartea celui mai mare poet al românilor: Mihai Eminescu. Mă aşteptam ca memoria să-i fie cinstită şi respectată şi de consilierii noştri judeţeni, iar comemorarea să fie marcată prin cumpărarea de către Consiliul Judeţean Botoşani a trupului de pădure unde se află celebrul lac pe care poetul l-a cântat în poeziile sale într-un mod nemuritor.
Din păcate, aşa cum omagierea naşterii poetului la 15 ianuarie a.c. n-a adus nimic nou din partea consilierilor judeţeni pentru a marca sărbătoarea, lucrurile se repetă şi acum la comemorare.
Am mai scris despre faptul că pădurea unde se află lacul eminescian a fost revendicată şi a trecut în proprietatea medicului veterinar botoşănean Vasiliu. Mi s-a părut de bună credinţă acest Vasiliu, de vreme ce după ce a devenit proprietar n-a blocat accesul turiştilor spre lac. Mai mult, omul s-a arătat deschis faţă de Primăria comunei Mihai Eminescu şi a propus primarului Verginel Gireadă un schimb de teren. Adică să dea primăriei trupul de pădure cu lacul şi să primească în compensare un teren vecin.
Dar primarul Gireadă, din motive necunoscute încă, n-a acceptat schimbul. Problema lacului a preluat-o Consiliul Judeţean Botoşani, mai exact preşedintele Mihai Ţâbuleac şi consilierii judeţeni.
Nu pot să nu amintesc de faptul că acest preşedinte Ţâîbuleac şi nişte consilieri judeţeni inculţi şi duşmani ai culturii eminesciene au pous în fruntea celei mai reprezentative instituţii eminesciene din ţară. Memorialul Ipoteşti, un economist specializat în producţia de tractoraşe şi motoraşe agricole.
Decizia consilierilor judeţeni botoşăneni a produs stupoare la nivelul Academiei Române, a Uniunii Scriitorilor din România, a Ministerului Culturiio şi tuturor românilor îndrăgostiţi de poezia eminesciană.
De parcă Eminescu n-a fost suficient de umilit chiar acasă la el., iată că din nou nişte netrebnici de consilieri judeţeni l-au preţăluit pe Eminescu la suma de 75.000 lei. Atât au considerat ei că ar merita să se plătească pe bucata de pădure unde se află lacul.
Proprietarul, medicul veterinar Vasiliu, a cerut două miliarde de lei vechi. O sumă onestă aş spune eu. Eminescu nu are preţ. Iar dacă pentru cel mai de valoare om de cultură român s-a cerut două miliarde de lei vechi, această sumă trebuia achitată imediat şi lacul cu pădurea preluate de Consiliul Judeţean Botoşani şi predate spre administrare Memorialului Ipoteşti.
Pe Eminescu nu-l poţi preţălui după numărul copacilor sau suprafaţa lacului ori a terenului. Locul are încărcătură spirituală de inestimabilă valoare. Vasiliu a cerut pe încărcătura spirituală a locului un preţ simbolic. Putea cere zeci de miliarde de lei.
Cheltuim zeci de miliarde de lei pe nimicuri, pe pietruiri de drumuri care devin mai greu de circulat ca înainte de pietruire, alocăm sute de miliarde de lei pentru asfaltări care ţin un an sau doi, aruncăm miliarde de lei pe achiziţii de bunuri la preţuri exorbitante etc. şi ne zgârcim la două miliarde de lei pentru ca Eminescu, brandul cultural al României, să fie cinstit şi comemorat acasă la el în toată splendoarea creaţiei sale literare.
Dacă aş fi în locul medicului Vasiliu, m-aş simţi juignit de preţul stabilit de consilierii judeţeni şi aş cere o sumă dublă. Iar netrebnicii de consilieri judeţeni care au necinstit creaţia eminesciană să-şi vândă averile dobândite ilicit şi să plătească pentru a spăla judeţul de ruşinea care i-au adus-o.
Cât timp vom mai răbda să fim umiliţi de nişte consilieri judeţeni semianalfabeţi cultural, cât timp vom mai răbda ca ceea ce avem noi mai scump: cultura, să fie terfelită de nişte neisprăviţi care s-au trezit aleşii noştri numai că alţi ticăloşi politici i-au pus pe nişte liste?
Fac apel la botoşăneni ca la anul să nu mai votăm nici o listă cu consilieri, dacă pe acea listă se va regăsi vreun netrebnic actual care şi bate joc de valorile umane şi culturale cu care ne mândrim în faţa lumii.
Voi avea grijă ca atunci când va începe campania electorală lista acestor neisprăvţiţi duşmani ai culturii noastre să fie publicată zilnic, ca să nu-i uităm cumva şi să ne scape iarăşi pe vreo listă de partid.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Eminescu, umilit în prag de comemorare a morţii”

 1. 1. Gheorghe dela IPOTESTI Says:

  Stimate DOMNULE ROTUNDU,
  Va propun sa folositi “laserul” talentului de excelent publicist si exeget analist politic in a-l convinge pe acest respectabil DOMN DOCTOR VASILIU sa nu piarda ocazia de a deveni celebru si nemuritor printr-un ACT PATRIOTIC NATINAL DE DONATIE catre Memorialul EMINESCU din IPOTESTI.
  Cu deosebita stima,
  Gheorghe dela IPOTESTI,acelasi cetatean si alegator lucid.

 2. 2. Aspic Says:

  Lacul nu trebuia privatizat ci trebuia sa ramina de la inceput in patrimoniul cultural. Cine a semnat retrocedarea sa plateasca banii nu comunitatea.Si mai mult, acei parlamentari care au aprobat legea despre retrocedarile imobilelor ce gazduiesc institutii importante culturale sau sociale sa plateasca daunele pentru efectele dezastruoase ale acestei legi.Parlamentarii astia care dau legi idioate sau antinationale cu raspund cu nimic pentru ce fac?

 3. 3. Marius f Says:

  Nu este vinovat presedintele CJ ca lacul a fost retrocedat ,nu el aproba retrocedarile ,iar in ce priveste supararea institutiilor de care faceti vorbire aceasta exista doar in inchipuirea unor rau intentionati , dl Cosereanu este la Ipotesti nu l-a dat nimenea deoparte ,face profesia pentru care s-a pregatit ,domnia sa nu are nici o calificare in management lucru demostrat de faptul ca in citiva ani cit a fost pe postul pentru care nu era calificat a facut o gaura de multe miliarde lei vechi.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia