Jun 08

Prostia de care suferă poliţiştii români a devenit proverbială pe la noi. Şi nu de azi sau de ieri, ci din perioadele de început ale acestei instituţii. Este greu de spus pe seama cui, în perioada comunistă, circulau mai multe bancuri: pe seama lui Bulă sau a poliţiştilor.
Nici după 1990 statutul poliţistului n-a suferit o schimbare în bine. Instituţia Poliţiei este considerată de români ca fiind printre instituţiile statului cele mai puţin credibile. Admiterea în şcolile de poliţie a unor tineri mediocri la învăţătură în liceu, prost vorbitori de limbă română, adică agramaţi în exprimare, admiterea în Academia de Poliţie – ce titlu pompos?! – a unor studenţi cu pregătire slabă din liceu nu a schimbat nici profilul poliţistului cu statut de ofiţer.
Necazul cel mai mare este că în urma diferitor guvernări schema instituţiilor de Poliţie şi a Ministerului de Interne s-a umflat cu fel de fel de funcţii de birou, ceea ce a dus la majorarea semnificativă a cheltuielilor bugetare.
Numai prin Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani stau prin birouri fel de fel de inspectori şli subinspectori care poartă câte o hârtie sub braţ sau iau o declaraţie în sictir, ca apoi să-l poţi vedea după o jumătate de oră la băut cu cel audiat.
Pe la posturile comunale de poliţie avem un agent şef, cititor de hârtii, un adjunct care ştie să scrie şi un agent care-i păzeşte pe cei „doi oameni de ştiinţă”, asta ca să fiu în ton cu bancul. Dacă ţi s-au furat găinile din coteţ sau vaca din grajd şi reclami, agentul îţi cere să prinzi hoţul şi să il aduci la sediu că-l învaţă el minte. Başca faptul că unii poliţiştii lucrează mână în mână cu hoţii.
Acum s-a pus problema reducerii din balastul acumulat în organigrame. Dar poliţiştii nu se dau reduşi. Ei vor să fie păstraţi în funcţie şi să se bucure de toate drepturile pe care le-au primit mită electorală de la diferite guverne.
Liderii lor de sindicat fac ordine cu românul contribuabil. Pur şi simplu ei ne obligă să muncim, să plătim impozite şi taxe ca să asigurăm salarii la poliţiştii care ne sfidează zi de nzi. Mai mult, aceşti lideri ameninţă Ministerul de Interne cu procese dacă  cumva va îndrăzni să facă disponibilizări. Ei for să fie bugetari cu forţa.
Problema stă altfel. Eu, ca şi contribuabil, nu mai vreau în comună, în oraş, în municipiu decât un număr redus de poliţişti. Ei sunt angajaţi în slujba mea şi este dreptul meu de om din popor să-i concediez. Nu mai vreau să-i plătesc şi gata.
Culmea este că ni se bagă în faţă greutăţile lor familiale. Cică au rate la bancă şi nu le mai pot plăti. Dar când au luat împrumutul m-au consultat? Apoi, pe mine când mă dă afară patronul, cine îmi plăteşte ratele?
Nu l-a făcut nimeni poliţist cu forţa aşa că atunci când nu mai este nevoie de el să-şi caute alt loc de muncă aşa cum facem toţi cei concediaţi. De ce ei să fie privilegiaţi pe banii mei iar eu, pe munca mea, să fiu cel oropsit?
S-a ajuns ca în România bugetarul să dicteze celor ce muncesc cât şi cum să-i plătească salariul, ce facilităţi să-i acorde şi ce funcţie să-i mai ofere. Jumătate din cei care muncesc în România sunt bugetari. Adică trei milioane de români muncesc pe brânci pentru a duce în spate trei milioane de funcţionari care se calcă pe picioare prin birouri. Iar când cel care munceşte ajunge la uşa lor este şi cel oropsit, umilit, batjocorit.
Guvernul Tăriceanu a angajat jumătate de milion de bugetari. Să fie daţi afară şi să-şi caute loc de muncă în sistemul privat aşa cum o fac milioanele de români contribuabili.
Eu unul nu mai vreau să plătesc taxă pe prostia de poliţist. Până şi blondele fac bancuri pe seama poliţiştilor. Să-şi schimbe imaginea publică prin desfăşurarea unei activităţi eficiente, să rămână în sistem exact câţi trebuie şi să dispară trepăduşii de birou şi cei care umblă toată ziua după şpriţuri. 
Aşa se va asigura bani de salarii şi trai decent celor rămaşi în sistem.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Taxă pe prostia de poliţist”

  1. 1. arhip Says:

    Bine spus,la munca fratilor ca prea ati ras in nas celor ce trebuia sa le asigurati linistea si ordinea!

  2. 2. Contribuabil Says:

    Acest comentariu exprimă un trist adevăr. Noi muncim ca robii să plătim nişte nulităţi de funcţionari. Pe deasupra s-a ajuns ca ei să ne impună cu cât să-i plătim. Nu se dau duşi de la instituţiile bugetare pentru că n-au durei de cap c munca. Dacă vreau muncesc azi dacă nu, nu Să mai muncească şi ei la patron şi să vadă cum este când te osteneşti de dimineaţă până seara pentru 600 de lei.

  3. 3. Bideu Says:

    Să-i reducă pe toţi că oricum nu-şi fac datoria. Beau cot la cot cu infractorii şi se iau de oamenii nevinovaţi. Nişte analfabeţi în uniforma statului care ies la drumul mare să te amendeze dacă nu-i dai dreptuşl.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia