Jun 09

S-a încheiat în Botoşani sondajul privind desemnarea candidatului USL la Primăria Botoşani. Nu cunosc rezultatul final, dar este limpede că acest candidat va fi medicul Gabriel Oprişanu. Dealtfel, în USL lucrurile s-au aranjat- Liberalul Florin Ţurcanu va fi candidatul las Consiliul judeţean iar Oprişanu s-a ales cu Primăria Botoşani.
Interesant este modul în care s-a purtat această luptă care ar fi trebuit să vizeze bătălia dintre candidatul liberal Gheorghe Sorescu şi candidatul social-democrat Gabriel Oprişanu.
Practic Oprişanu a devenit candidatul USL fără ca liberalul Sorescu să-şi apere şansa. Oprişanu a câştigat prin neprezentarea lui Sorescu. În schimb, în lipsa unei bătălii cu Sorescu, social-democratul a ales lupta cu actualul primar Flutur. Nu ştiu ce consilieri are Oprişanu, dar ştiu că aceştia habar n-au despre cum trebuie construită o campanie electorală la nivel de Botoşani cu Flutur primar.
Oprişanu, precum cocoşul american, a fost pus să lupte cu Flutur, un cocoş de curte voinic. Numai că Flutur, precum cocoşul neaoş,  a privit la Oprişanu cu compătimire şi chiar se miră ce-au putut face cei din PSD dintr-un om echilibrat şi inteligent, cum îl cunoşte. Au făcut din el o marionetă, un papagal care reperă mecanic nişte oferte electorale ce aparţin de acum istoriei social-democrate botoşănene.
Flutur n-a răspuns provocărilor. În primul rând că are suficientă treabă cu derularea programelor de modernizare a municipiului Botoşani şi în al doilea rând aşteaptă campania electorală prevăzută de lege, când va putea dialoga cu botoşănenii pe bază de fapte la vedere.
Dar să revin la promisiunile cu care Oprişanu încearcă să-i îmbrobodească pe botoşăneni ca să-l aleagă primarr.
1. Gogoriţa cu zece mii locuri de muncă este promisiunea electorală făcută de PDSR, strămoşul actualului PSD, în 1996 şi reluată de primarul Egner în 2000. Nu s-a realizat nici un loc de muncă. În schimb s-au mai desfiinţat şi ultimele unităţi industriale care supravieţuiau. Să mai precizăm că nu primarul creează locuri de muncă, ci investitorii atraşi de facilităţi fiscale şi căi de acces. Cât la guvernare a fost PSD-ul şi conjudeţeanul nostru Octav Cozmâncă nu s-a modernizat niciun drum spre Botoşani sau prin judeţ.
Ca fost liberal, Oprişanu ştie foarte bine aceste lucruri dar a intrat în cleştii celor de la PSD şi „prinde” ce-i spun ei.
2. Gogoriţa cu Parcul industrial. Este ideea lansată de fostul prefect Mihai Baltă şi reluată de către acesta în perioada cât a fost deputat. La idee s-a lipit şi primarul de atunci, pesedistul Florin Egner. Patru ani de zile (2000 – 2004) am fost amăgiţi cu prosperitatea care va da năvală peste noi odată cu înfiinţarea parcului. Până la urmă totul a fost doar o promisiune, iar ceea ce trebuia să devină parc a trecut în proprietatea omului PSD. Mă refer la Gabriel Chiriac, cel care a devenit patron pe bunurile fostului Electrocontact.
Acum a venit rândul lui Oprişanu să ne ameţească cu prosperitatea parului.Să mai amintim şi de Incubatorul de afaceri al lui Egner, în care acum nu se ouă nici măcar găinile. Ca să faci un parc industrial ai nevoie de investitori serioşi şi materie primă locală. N-avem nici una nici alta!
3. Asfaltarea şi pietruirea străzilor. Doar pe la Dorohoi, că prin Botoşani multe au fost, puţine au mai rămas.
4. Povestea cu câinii maidanezi de a fi scutite de impozite pe un an de ztile cpersoanele care fac adopţii de astfel de animale. Asta ne-ar mai lipsit! În jumătate de an n-am mai avea plătitori de impozite prin Botoşani. Ar adopta câinii o săptămână, cel mult o lună şi iar l-ar lăsa în stradă. Primăria l-ar pride şi alţii vor sta la rând să-i adopte ca să scape de impozite. În primul rând că ideea este şterpelită de la alţii. Numai că ea nu se potriveşte pe la români, care ar fi în stare să şi vândă câinii pentru o viitoare adopţie.
5. Ne-am îmbolnăvit de plămâni din cauza prafului generat de lucrările stradale. Da. Este praf, dar este praf social-democrat rămas din 1990 până în 2004, când am scăpat de Egner. Este o copilărie să spui aşa ceva când toată lumea vede că se lucrează cu nisip granulat şi betonări, iar săpăturile se fac cu mijloace mecanizate. Nu există oraş în care să se lucreze la modernizări şi să nu apară praful. Apoi, praful apare în zona centrală dar bolnavii sunt de pe tot cuprinsul municipiului. Nu prea se potriveşte cheia cu piuliţa dar domnul doctor repetă ce-i spun cei din PSD şi nu face deloc bine.
Dar urmând logica lui Oprişanu, toţi ţăranii ar trebui săî fie bolnavi de plămân, că ei stau în praf toată vara, şi acasă, şi pe uliţe şi la prăşit. Şi iar constatăm că nu se potrivesc afirmaţiile cu realităţile din teren.
Am revizuit promisiunile electorale ale PSD-ului din anul 2000 şi am constatat că Oprişanu trebuie să ne mai promită magazine sociale, că cele ale lui Egner au fost prospere, dar tot pentru oamenii PSD; construcţii de locuinţe pentru tineri şi ajutoare sociale pentru nevoiaşi, punctul forte din totdeauna al PSD.
6. Nu ştiu cine i-a sugerat propunerea ca prin Botoşani să circule autobuze cu biocombustibil în locul tramvaielor. Oprişanu ar trebui să ştie că specialiştii germani au stabilit că în Botoşani transportul în comun trebuie să se bazeze pe reţeaua de tramvai completată cu cea auto. La ce bun să cumperi autobuze de miliarde de lei când ele vor circula sub capacitate, adică ineficient. Autobuzele ar fi bune doar pentru cine le va achiziţiona pentru că o astfel de investiţie va genera un bun comision.
Flutur nu este imbatabil. El poate fi învins, dar nu aceasta-i calea iar Oprişanu ar trebui să conştientizeze.
Eu îl consider pe Oprişanu o victimă a PSD. Alianţa USL se poate sparge oricând până la alegeri şi atunci jocurile p0olitice vor fi altele. Eu am un principiu, pe care-l împărtăşesc celor deştepţi. Niciodată să nu te gândeşti la ce eşti ci la ce vei fi când nu vei mai fi ce eşti.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Promisiuni cu repetiţie”

  1. 1. Azazel Says:

    Analiza lucida si la obiect !!!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia