Jun 20

Dragă Gogoişică,
Am luat act cu multă bucurie despre Apocalipsa teritorial-administrativă pe care resursele tale intelectuale te-a ajutat să o prezici. Sunt întru totul de acord cu acest înspăimântător scenariu care ne paşte datorită forţelor malefice ale preşedintelui Băsescu, acest corp uman în care s-a reîncarnat Vlad Dracula în variantă modernă, adică neiubitor de funcţionarii bugetari care ne fac nouă zilele plăcute ale prezentului .şi de viitor îndelungat.
Cu neprefăcutele temeneli şterpelite de la fanarioţii greci care ne-au ajutat să învăţăm limba greacă înaintea celei ale noastre, să-l înţelegem pe Homer, să pricepem cum stăteau treburile prin Iliada şi Odiseea, fără a ne cere plată vreo leţcaie pentru că, oricum, aveau totul la dispoziţie, repet, cu neprefăcute temeneli fanariote îmi permit să fac nişte mici şi mărunte corecturi.
Elena Udrea şi Pinalti nu vor putea găsi loc în Galeriile de Artă pentru că n-au primit avizul marelui patriot al Ungariei, trimis pe post de fanariot la Ministerul Culturii din România. Hunor este un mic pezevenghi crescut de UDMR la sânul Convenţiei Democrate, când PNL-ul avea falusul politic pe creastă de val, şi apoi la sânul PSD, sub Guvernul Năstase şi, iată, acuma la sânul ocrotitor al PDL Băsescu-Boc. Udrea şi Pinalti vor primi dreptul de a sta prin Galeriile noastre de Artă numai după ce vor primi paşaport maghiar de a vizita Ţinutul Secuiesc. Mai adaug măruntul fapt că Hunor este acum curtat cu multe maniere de chiar USL, cu speranţa nobilă că vor da mâna la răsturnarea Guvernului Boc contra Ţinutului Secuiesc.
Nici scrierea cu oi pe dealurile judeţului nu va fi posibilă pentru că dealurile noastre nu sunt munţii Bucovinei, să se vadă din satelit pastoralul cuvânt „Botoşani”. Apoi, noi nu putem sta alături de brand-ul „Bucovina” pentru că avem la conducerea judeţului profesioniste şi profesionişti ale celei mai vechi meserii, după cum spune la Biblie.
În ce privesc viitoarele regiuni sau judeţe (totul va depinde de starea sufletească a Băselului când le va boteza: va fi în stare normală de mahmureală sau agitat în căutarea unei noi sticle) şi aici am mici şi nesemnificative observaţii.
Ştiu că matale, pe lângă profesia de bază ai mai practicat şi educaţia infantilă, aşa că eşti marcată de anumite ticuri profesionale, numite în limbaj prozaic şi „mari lagune (nu lacune)  de ignoranţă”.
Află, dragă Gogoşică, aşa cum stă scris la Istorie, că primul domnitor moldovean care s-a apucat să împartă teritoriul Moldovei în unităţi administrative a fost Alexandru cel Bun. Nu le-a numit el judeţe, dar le-a marcat anumite hotare, aşa cum stă scris în hrisoavele sale.
Nepotul său, care numai sfânt n-a fost, Ştefan cel Mare, a trasat şi el alte hotare, nemulţumit de cum a bătut pietrele de hotar bunicul său.
În acest spaţiu medieval găsim denumiri de moşii, ţinuturi şi nicidecum judeţe.
Pe la 1772, când visteria Moldovei era cam bântuită de sărăcie, s-a făcut un recensământ al birnicilor. Iar recensământul, ca să nu scape nici un evazionist, cum se întâmplă azi, s-a făcut pe ţinuturi, ocoale, plase şi sate.
Colonelul Cuza, după modelul cazon de organizare a armatei, a trasat alte graniţe între vechile forme teritorial-administrative şi le-a botezat judeţe. Îndelungile guvernări liberale, cu binecuvântare regală, au făcut şi desfăcut mai multe judeţe, pentru că aşa erau interesele Brătenilor.
Comuniştii s-au orientat şi ei, numai că ţara era prietenă de tip bolşevic cu Ungaria, aşa că le-a cerut românilor o regiune autonomă. Ceauşescu, niţel patriot, a pus gând rău acestei „autonomii” şi a revenit la judeţe, declanşând ofensiva împotriva iredentismului şi şovinismului maghiar.
Joaca asta de-a administraţia teritorială cu judeţe  s-a consumat în Moldova, pentru că prin Transilvania aveam ţinuturi şi scaune iar prin Oltenia banate.
Zic eu, că dacă nu ne place denumirea de regiuni sau judeţe, să folosim denumirea oltenească de banat, mă refer la Banatul Severinului sau al Olteniei, asta ca să nu mai fie cu bănat politic şi de ignoranţă a propriei noastre istorii.
Şi mai bănuiesc eu că în spatele acestei afaceri ar cam sta nota de plată a Băsesului către UDMR. Adică să le de-a un şut istoric şi să-i trezească la realitate că Ţinutul Secuiesc n-a fost Ţinut istoric ci de ordin militar şi că „autonomia maghiară” va lua naştere când Ungaria va sărbători Paştele Cailor, aşa cum o fac bulgarii.
Nu ştiu de ce, dar este în firea lui Băselu de a-şi răsplăti prietenii politici cu câte o arestare sau o decizie poolitică menită să le strângă funia în jurul gâtului. Trist este faptul că cei din USL nu vor ca unguraşii să fie pedepsiţi, ci vor să-i atragă de partea lor, adică să-i ajjute să capete mai repede autonomia.
Cam aşa văd ru lucrurile, dragă Gogfoşica, aşa că mai lasă deoparte vechile îndeletniciri biblice şi mai cugetă la nişte nuanţe fine ale istoriei, că ce gângureşti matale sună a prostie omenească net superioară celei povestite de Creangă, cel născut la Humuleşti, în Ţinutul Neamţului.
Cu adâncă şi sinceră temenea fanariotă,
Io, Ioan Rotundu ot Dângeni, Ocolul Ştefăneşti din Ţinutul Jijiei de Sus.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia