Jun 21

Deputatul liberal Florin Ţurcanu ne-a comunicat că la toamnă va pune de o chermeză cum n-a mai fost prin Botoşani. Iar la chermeză vor participa înalte feţe ale USL şi mulţi ţărani, căraţi cu camioanele de pe întreg cuprinsul judeţului.
Ţurcanu a găsit şi un nume chermezei, „Ziua agricultorului”, un nume care ne aduce aminte de de „Ziua agronomului” sau „Ziua recoltei”. Regăsim în această dorită chermeză vechile sărbători comuniste, la care erau aduşi ţăranii îmbrăcaţi în iţari şi cu maţele chiorăind de foame. La sărbătorile comuniste, activiştii de frunte ai PCR aveau mese de protocol bine dosite şi garnisite cu bucate alese.
Dacă am în vedere sărbătorile de până acum, organizate de liberali, acestea tot cu mese îmbelşugate s-au încheiat, fie pe la restaurantul lui Iavorenciuc de la gartă, fie pe la Popăuţi, prin sălile pustii de cercetare ştiinţifică.
Şi la comunişti, ca şi la liberali,. mulţimea a venit şi a plecat înghiţind în sec, tot privind la grătarele cu mici şi mieii la proţap. Iar când li s-au dat câte o bere cadou, au fost în stare să-i lingă lui Ţurcanu mâinile prcum câinele ciobănesc pe cele ale stăpânului.
Nostalgia după astfel de sărbători n-ar fi de înţeles dacă ar fi vorba numai de liberali. Dar cum liberalii as-au lepădat de doctrina lor istorică şi au îmbrăţişat doctrina socialistă, orice sărbătoare cu adunătură multă devine explicabilă. Vechile mitinguri de ridicat osanale celor puternici sunt reînviate de liberali. Ţurcanu simte nevoia să fie ovaţionat de mase întregi de oameni.
Ciudat este însă altceva. Este ştiut din istoria noastră modernă că liberalii nu s-au ocupat niciodată de ţărani, aceştia având partidul lor numit Partidul Naţional Ţărănesc. Liberalii s-au axat pe clasa avută: burghezie, bancheri, patroni mici şi mijlocii.
Aşa privite lucrurile, iniţiativa lui Ţşurcanu n-ar trebui să aibă loc de intrare în istoria judeţului. Numai că Ţurcanu nemaifiind liberal, ci socialist, acţiunile sale sunt justificate. Mai rămâne ca ţăranii, pe care Ţurcanu nu i-a mai vizitat de la alegerile din toamna anului 2008, să-i accepte invitaţia de a fi sărbătoriţi.
Dacă toate aceste informaţii ar fi ajuns la urechea unui indian american, acesta ar fi exclamat: psaw, e o şmecherie electorală a omului alb şi nu o sărbătoare a fermierului agricol!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia