Jun 23

Miluţă Jijie, economistul specializat în producţia ratată de tractoraşe şi motoraşe pentru uz agricol a comemorat moartea poetului Mihai Eminescu într-un mod extrem de cernit pentru încă doi angajaţi ai Memorialului Ipoteşti. Mai explicit, Miluţă a mai trimis în judecată doi angajaţi ai instituţiei, numărul celor trimişi în judecată învârtindu-se în jurul unei treimi din totalul angajaţilor.
N.am reuşit să aflu exact ce au pe conştiinţă cei doi angajaţi, dar dacă Miluţă a luat o astfel de decizie, înseamnă că cei doi, ca şi ceilalţi trimişi în judecată, au comis grave abateri. În lumina documentelor de partid în care lucrează Miluţă, cu certitudine că aceştia au încălcat Codul eticii şi echităţii sale, Cod bine însuşit de Miluţă în mediul muncitoresc de la falimentatul Mecanex.
Că Miluţă va ajunge să-i trimită în judecată pe toţi cei aflaţi în organigrama instituţiei nu m-aş mira. În fond angajaţii asta şi-au dorit: un manager cu mână de fier şi minte de oţel în formă de şurub cu cap pătrat. Alceva nu pot eu să mă dumeresc. Când toţi aceşti angajaţi sunt citaţi la termenele de judecată, cine-i va mai prepara lui Miluţă cafeluţa cea aburindă, că „Gogoşivca parfumată” are alte îndeletniciri şi n-a mai dat pe la Ipoteşti de când îi hăul şi părăul?
Şi mai am o nedumerire. Volumul de proză semnat de Valentin Coşereanu şi intitulat „Eminescu realitate şi sublimare poetică”, apărut sub îngrijirea şi finanţarea Muzeului Naţional al Literaturii Române şi prefaţat de Eugen Simion, fostul preşedinte al Academiei Române, l-am cumpărat de la Ipoteşti, îm 11 iunie a.c., cu preţul de 32 lei.
Preţul i-a uimit pe mulţi dintre cei veniţi din ţară pentru a participa la Simpozionul anual de istoria  masoneriei de la Botoşani. Şi cum să nu-i uimească, când această carte se adresează intelectualilor, care din leafa lor de bugetari nu prea îşi pot permite s-o cumpere. Era de aşteptat ca o astfel de carte să aibă un preţ mai mic, adică finanţat de Memorial.
Vineri, 17 iunie, când a trebuit să plec la Blaj pentru a filma partea a doua a reportajului eminescian intitulat „Chemarea străbunilor”, m-am dus la Ipoteşti să mai cumpăr două volume, cu destinaţie de cadou pentru cei din Blaj.
Numai că de această dată preţul de vânzare a fost de 36 lei/buc. Am întrebat muzeografa de ce s-a majorat preţul. Mi-a explicat că domnul manager Miluţă Jijie a aplicat o cotă de adaos comercial. Dacă aşa stau treburile, bădiţă Miluţă, matale confuzi marfa cu ambalajul şi cultura cu comerţul de şaibe şi şuruburi.
Credeam că bădiţa Miluţă va rămâne în istoria culturii botoşănene ca singurul manager specializat pe tractoraşe şi motoraşe pus să mecanizeze opera şi memoria poetului Eminescu, dar el va rămâne şi ca singurul culturnic provenit din mediul muncitoresc care a aplicat adaos comercial la preţul de editare al cărţii, caz unicat în România postdecembristă.
Aşa stând lucrurile, cred că a cam sosit momentul ca preşedintele Consiliului judeţean Botoşani Mihai Ţâbuleac, protectorul lui Miluţă, să-i cheme pe cei de la Guiness book pentru a-i omologa lui Miluţă ineditele recorduri iundividuale.  Merită, pe cinstea mea!

written by Ioan Rotundu


One Response to “Comemorare cu procese şi adaos comercial”

  1. 1. complicii Says:

    Nu cunosc persoanele dar din cite inteleg ,ar trebuie sa se intervina de urgenta la parchet pentru oprirea cercetarii penale deoarece prin lege “doctorii” si complicii au voie sa faca orice cu banii statului in interes personal.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia